Öğrencilerin yurt sorunu devam ediyor!
Üniversiteler pazartesi günü açılacak fakat öğrenciler hala yurt sorunu ile karşı karşıya.
- 2014-2015 akademik yılının başlamasına günler kala, "üniversiteyi kazandım" diye sevinen binlerce öğrencinin "barınacak yer" sıkıntısı çileye dönüştü. Türkiye genelinde çok sayıda üniversite, pazartesi günü yeni eğitim-öğretim yılına başlayacak; ancak başvurduğu halde devlet yurtlarına yerleştirilemeyen öğrenciler, yaşadıkları "kalacak yer" sıkıntısından dolayı ne yapacağını bilemiyor. Milliyet, o öğrencilerden birisinin yurt çabasına tanıklık etti. İsminin açıkça yazılmasını istemeyen ve ailesinin maddi durumundan dolayı yurtta kalmak zorunda olan öğrenci, boş yer olmadığı için yurtta kalamıyor, özel yurda ya da eve çıkamıyor, otelde kalamıyor. Pazartesi geleceği Ankara'da, geceyi nerede geçireceğini ise ne ailesi ne de kendisi biliyor.
Geçen martta yapılan YGS ve haziranda yapılan LYS sonuçlarına göre tercih yapan 1 milyon 239 bin 761 öğrencinin 733 bin 623'ü üniversitelere yerleştirildi. Gençlik ve spor Bakanı Çağatay Kılıç'ın verdiği bilgiye göre bu öğrencilerin 385 bin 326'sı devlet yurtlarında kalmak için Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) başvuruda bulundu; bunların yalnızca 119 bin 59'u devlet yurtlarına yerleştirilebildi. Geriye kalan öğrencilerin bir kısmının 1. yedek listeden dün itibarıyla yurtlara kayıtları tamamlandı. Geriye kalan 200 bine yakın üniversite öğrencisi için ise kazandığı üniversitenin bulunduğu ilde barınacak bir yer bulmak çile haline dönüştü.
Bin küsuruncu yedek
İstanbul'dan üniversite için Ankara'ya gelen Ahmet Yılmaz, bu sorunu yaşayan binlerce öğrenciden biri.
LYS sınav sonucunun açıklandığı gün büyük bir mutluluk yaşayan Ahmet Yılmaz, puanına uygun okullardan oluşan tercih listesini tamamlayarak Temmuz başında ÖSYM'ye teslim etti. 23 Temmuz'da tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Yılmaz, 3. tercihi olan hacettepe Üniversitesi Sosyoloji bölümünü kazandığını öğrendi ve kayıt işlemlerinin yapılacağı 1-5 Eylül'e kadar, belki de hayatında geçireceği en huzurlu yaz tatili için planlar yaptı. Ancak İstanbul'dan Ankara'ya gidecek Ahmet'in, daha önce hiç görmediği Ankara'da nerede kalacağı konusunda henüz hiçbir fikri yoktu. Bu nedenle benzer durumda olan diğer öğrenciler gibi Yılmaz da bir devlet yurdunda kalabilmek umuduyla 26 Temmuz'da başvurular başlar başlamaz KYK'ya müracaat etti. KYK, yaptığı değerlendirmeler sonrası Yılmaz'ı yurda yerleştirmeye uygun bulmadı. Ancak, başvuranların yüzde 69'unu oluşturan, "hak kazanamayan" öğrencilerin tamamına olduğu gibi Ahmet'e de bir yedek numarası verildi. Yılmaz'ın önünde ise bini aşkın yedek vardı.
Üniversite okuyacağı Ankara'da şimdilik kalacak yeri olmayan Ahmet Yılmaz, biraz telaş, biraz gerginlik içinde üniversite kaydını yaptırmak için 1 Eylül'de Ankara'ya geldi. Kayıt işlemi tamamlandı; Yılmaz aynı gün İstanbul'a geri dönmeden hemen önce KYK Müdürlüğü'ne giderek, ne yapabileceği ile ilgili yetkililerle görüşmek istedi. Müdürlüğün önüne geldiğinde kendisi gibi yüzlerce öğrencinin kapının önünde beklediğini gördü. Herkes aynı dertten muzdaripti. Birbirlerine ne yapabileceklerini soruyorladı. İşin kötüsü müdürlük çalışanları da ne yapılabileceğini bilmiyordu. Yedek sırası önlerde olanlar biraz daha şanslıydı çünkü kendisine çıkan yurdu beğenmeyen, ev hayatını denemek isteyen ya da başka bir nedenle yurtlardan ayrılanlardan boşalan odalarla, bakanlığın yeni kiralayacağı binalarda yer alacak odalara bu öğrenciler peyderpey yerleştirilecekti.
'Birkaç ay bekleyin'
Ancak daha geri sıralarda kalan yedek öğrencilerin bu şansları daha azdı ve yerleştirilebilseler bile en azından birkaç ay beklemeleri gerekecekti. Öğrencilere yapılan açıklamalarda, eskiden bu tür öğrencilerin misafir olarak bir süreliğine kabul edildiği misafirhanelere, geçen yıl cemaat yurtlarından gelen öğrencilerin yerleştirildiği söylendi. Bir de yoğunluğa, artık çok konforlu olan yurtlardan öğrencilerin ayrılmak istememeleri gerekçe gösterildi.
Talimat gelmedi
Her yıl bakanlık tarafından verilen "misafir öğrenci" talimatının bu yıl da çıkabileceği, öğrencilerin bu talimatı beklemesi gerektiği ise verilen tavsiyeler arasındaydı. Ahmet de okulların açılacağı hafta gelip çatana kadar "misafir öğrenci" talimatını bekledi. Ancak talimat gelmedi.
Pazartesi günü okulu açılacak Ahmet Yılmaz, maddi durumundan dolayı özel yurtlara kayıt yaptıramıyor, kimseyi tanımadığı için ev arkadaşı bulamıyor, yalnız başına da eve çıkamıyor. Okulu için geleceği ilk günün akşamında nerede kalacağını ise ne kendisi ne ailesi hala bilmiyor.