Öğretmen rotasyonunda kimler mağdur oldu?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), rotasyon uygulamasıyla kimleri nasıl yanılttı? İşte öğretmen rotasyonunda mağdur olanlar.
MEB öğretmene rotasyon gerekçelerinden en önemlisi olarak genç öğretmenlerin de merkez okullarda çalışabilmelerini göstermişti. Bunu en yetkili ağızlardan dile getirmişlerdi.
Biz ise uygulama yürürlüğe girmeden ve girdikten sonra rotasyonun genç öğretmenlerin işine yaramayacağını, rotasyonun rotasyona tabi olanların yer değiştirmesi olduğunu ısrarla vurgulamıştık.
Buna rağmen her yazımızdan sonra rotasyonun ısrarlı savunucuları ile karşılaştık. Rotasyona tabi olan öğretmenin belki emekli olup kadrosunun boşalacağını ve buraya gençlerin gidebileceğini savunanlar oldu.
Rotasyon gençlerin işine yaramak bir yana bir de mağdur etmiştir...
Gelinen noktada bu düşüncedeki öğretmenlere ve bürokratlara soruyoruz;
- İl içi atamalar bitti. Gençler merkeze geldiler mi?
- Ya iller arası atamada?
Sevgili genç öğretmenler peki siz rotasyona tabi öğretmenlerin kadrolarına ne zaman geleceksiniz? Onlar emekli olunca mı? Onların emeklilik işlemleri Ağustos'ta sona erer yani sizin il içi ve il dışı atamalarınıza hiçbir zaman yetişmez.
Rotasyon işinize yaramaz dedik inandıramadık üstelik rotasyon yüzünden daha çok mağdur oldunuz.Çünkü rotasyon uygulanacak diye bu yıl rekor il içi başvurusu oldu. Daha önceki yıllarda 40bin civarındayken bu yıl 140 bin olduğu söyleniyor. Böylece il içi yer değiştirmede rotasyona tabi olan kıdemli öğretmenlerimiz başvurunca genç öğretmenler maalesef mağdur oldular. Yani rotasyon için bakanlığın sizi kandırdığı yetmezmiş gibi bir de var olan şansınızı yitirdiniz.
Şimdi önümüzdeki günlerde rotasyon uygulanacak. Ne olacak size söyleyelim:
Bir okulda 15 yılını dolduran öğretmenimiz ya boş kalan (ki merkezde zaten boşluk yoktur...) yere ya da başka rotasyona tabi bir öğretmenin yerine atanacak.
Bir okulda 15 yıl çalışmamışsanız rotasyonda başvuru hakkınız zaten yok.
Ayrıca, merkezi olmayan yerlerde kalkıp da 15 sene beklememişsinizdir. Çok nadirdir bu tür öğretmenlerimiz. Onların büyük bir kısmı da varoş denen yerlerde çalışmayı zaten seviyorlardır.
Bakanlık Kıdemli Öğretmenleri de Aldatmıştır...
Borsa endeksi gibi aylarca 8 idi, 10 idi, 12 idi derken rotasyonda bu yıl için 12 yılda karar kılındı. Yönetmelik çıkarıldı. 12 yılını doldurup boş yer bulabilen öğretmen il içi yer değiştirmede başka okula gitti. Diğerleri de seçim bahanesiyle ya da iptal olur düşüncesiyle ya da yer bulamadıklarından yerlerinde kaldılar.
Bakanlık ani bir kararla süreyi 15 yıla çıkardı. Bu kadar laçka, bu kadar plansız programsız bir bakanlık yönetimine hiç şahit olmamıştık. Birkaç ay önce verdiğiniz üstelik şura da tartıştınız, kamuoyunu tartıştırttınız, her ilden öğretmen toplayıp tartışmalar yaptınız, herkese sorudunuz soruşturdunuz ve nihayetinde 12 yıla karar verdiniz. Bir gecede bu kararı değiştirerek 15 yıla çıkardınız. Okulunda 12,13,14. Yılını çalışanların ahını üzerinize aldınız.
Bunu yaparken de geçici hükümet döneminde yaptınız. Belki de bir ay sonra bakan da değişecek, hükümet de.... Devlette süreklilik esas kabul ediyoruz da bu süreklilik yargı kararları karşınıza gelince aklınıza gelmiyor da rotasyonda mı aklınıza geliyor? Keşke bu işe hiç bulaşmasaydınız da insanları mağdur kendiniz de rezil etmeseydiniz.
Bir bakanlık kendi çalışanlarına sahip çıkmak yerine neden tutarsız, plansız uygulamalarla mağdur eder gerçekten anlamakta güçlük çekiyoruz.
Sonuç olarak;
- MEB'in Rotasyon uygulaması gerekçesi doğru değildir. Bu uygulama gençleri merkeze çekmez ama merkezde norm fazlası olan torpilli öğretmenlerin işine yarar,
- MEB genç öğretmenleri de rotasyona tabi olan ve olacağını sanıp yer değiştiren öğretmenleri de mağdur etmiştir.
Maksut BALMUK / memurlar.net