Öğretmenlere nöbet yeri olarak otoparkı gösterdiler!

İstanbul Bayrampaşa'da bir okulda nöbet tutan öğretmenlere nöbet yeri olarak otopark gösterildi.

- Milli Eğitim Bakanlığı, illerdeki müdürlüklere ‘Bilişim Sistemleri Kullanım Taahhütnamesi’ gönderdi. Sendikalar, imzalatılmak istenen taahhütnamenin öğretmenlerin internette siyasi düşüncelerini paylaşmaması için bir baskıya dönüşeceğinden endişe ediyor: “Sosyal medya hesaplarınız takip ediliyor, ayağınızı denk alın.” denmek isteniyor.

Zaman'ın haberine göre, öğretmenler son dönemde yaptığı eylemlerle, okulda ders saatleri dışında tuttukları ‘nöbet’ görevini protesto ediyor. Ayrıca nöbet karşılığı herhangi bir ek ders ücretinin verilmemesi de şikâyetlerinin başında gelen konulardan. Bu nedenle hemen hemen tüm eğitim sendikaları nöbetlerle ilgili eylem kararı aldı. Eyleme dahil olan öğretmenler, nöbetler için ek ders ücreti ödenene kadar nöbet tutmayacağını açıkladı. İstanbul Bayrampaşa’daki bir lisede nöbet yeri olarak ‘otopark’ın gösterilmesi öğretmenlerin, meslekleri dışında bir de güvenlik görevlisi gibi çalıştırıldıklarını ortaya koyuyor. Okul giriş kapısı, bahçe, derslik önleri ve koridorlarda nöbet tutan öğretmenlere bir de otoparkın adres gösterilmesi eğitimcilerin de tepkisini çekiyor. Nöbet tutma görevinin ücrete tabi olması gerektiğini söyleyen eğitim sendikaları, yaptığı eylemlerle seslerini duyurmaya çalışıyor. Öncelikle dilekçe kampanyası başlatan Türk Eğitim-Sen şimdi ise her ayın ilk haftası nöbet tutmama eylemi kararı aldı. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, taleplerini 19. Milli Eğitim Şûrası’na da taşıdıklarını ancak konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’nca bir çalışma başlatılmadığını kaydetti. Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikaları da nöbet hizmetinin fazla mesai olarak kabul edilmesi ve ücretlendirilmesi adına talepleri yerine gelinceye dek nöbet görevini yerine getirmeme kararı aldı.

Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe, “Diğer meslek gruplarında tutulan nöbetler ‘fazla çalışma’ sayılıp ücretlendirilirken, öğretmenlere nöbet hizmetleri için herhangi bir ek ücret ödemesinin yapılmaması Anayasa’daki eşitlik ilkesine aykırı. Bu nedenle, nöbet hizmeti ‘fazla mesai’ olarak kabul edilmeli, öğretmene nöbet tuttuğu her gün için 6 saat ek ders ücreti ödenmelidir.” dedi.

CHP’li Havutça, TBMM Başkanlığı’na nöbet ücreti kanun teklifi verdi

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, öğretmenlere nöbet hizmeti karşılığında ücret ödenmesi için kanun teklifi verdi. Havutça’nın kanun teklifinin yasalaşması halinde öğretmenler bir günlük nöbet hizmeti karşılığında memur maaş katsayısının 1500 gösterge ile çarpımı sonucu elde edilen miktar kadar ücret alacak.