Öğretmenleri şenlendirecek proje

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, yeni hayata geçirdikleri ‘Öğrenme Şenliği’ projesiyle, özellikle yetişkin insanları çeşitli aktivitelerle okumaya ve öğrenmeye teşvik edeceklerini söyledi.

Biçerli, “Proje, halkın okumaya olan ilgisini artıracak. Öğrenmenin, aslında keyifli, şenlikli bir iş olduğunun altını çizecek. Biz bu konsept içerisinde bu yıl 4 ilimizde projeyi başlatmayı düşünüyoruz. Eskişehir’de başlayacağız. Devam edeceğimiz iller Bursa, Konya ve Kocaeli olacak.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek olan 'Öğrenme Şenliği' projesi, Türkiye’nin geri olduğu bir alanda vatandaşların hayat boyu öğrenmeye katılmasını hedefliyor. 2011 rakamlarına göre; hayat boyu öğrenme ortalaması Avrupa’da yüzde 8.9 iken, Türkiye’de bu ortalamanın 2.9 olduğu ifade ediliyor. Türkiye’nin, bu alanda Avrupa’nın en geri 7. ülkesi olduğu kaydediliyor. Proje, özellikle 25-64 yaş arasındaki yetişkin insanların eğitime katılmasını planlıyor. Toplumun her kesimini öğrenme aktiviteleri içerisine sokmak için hayata geçirilen Öğrenme Şenliği Projesi ile halkın okumaya olan ilgisinin eğlenceli yollar ile artırılması amaçlanıyor.

Avrupa’da yaygın olarak kullanılan ‘Learning Festivals’ konseptini Türkiye’ye göre geliştirdiklerini ifade eden Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, projeyi; halkın okumaya ilgisini artıracak ve öğrenmenin keyifli, şenlikli bir iş olduğunu gösterecek bir faaliyetler bütünü olarak tanımlıyor.

Biçerli, ilk olarak pilot illerde uygulanacak bu proje için Eskişehir, Bursa, Konya ve Kocaeli illerinde edinilen bilgiler, gelecek yıllarda Türkiye’nin birçok kentinde uygulamaya konulacağını kaydediyor. “Etkinlikler bir defa hem öğrenme aktivitelerini içeren ama aynı zamanda içerisine bir takım müzik gösterileri, sergiler, panellerin içine katıldığı bir gösteri bütünü olacak.” diyen Biçerli, etkinliklerin yetişkin bireylere yönelik hazırlanacak olan kurslarla yapılacağını söyledi. Biçerli, projeyi şu örneklerle anlattı:

“Bir yere ebru tankı koyarak orada vatandaşlarımızın bizzat ebru yaparak bu işin ne kadar keyifli olduğunu görmelerini istiyoruz. Bir başka yerde evsel atıklardan nasıl gübre üretilir konusunda bir seminer vereceğiz. Cilt bakımıyla ilgili bir şey olacak. Aklınıza gelebilecek her alanda bizatihi halkın ihtiyacının olduğunu hissettiğimiz alanda, örneğin bir priz nasıl değiştirilebilir, basit elektrik arızaları nasıl giderilebilir, halkı hakikaten öğrenme faaliyetinin içine çekecek ama onlara aynı zamanda keyifte verecek aktivitelerden oluşacak 5 günlük, 1 haftalık bir program yapmayı planlıyoruz.”