Öğretmenlerin çözüm bekleyen sorunları

Mevcut sınıf öğretmenlerimizin sorunları yanında atama bekleyen binlerce sınıf öğretmenimizin acil olarak halledilmeyi bekleyen sorunları var. MEB'nın acil olarak bu sorunları masaya yatırması bekleniyor.

Mevcut sınıf öğretmenlerinin ve atama bekleyen sınıf öğretmenlerinin çözüm bekleyen sorunları oldukça fazla.

a) 33 bin sınıf öğretmeni norm fazlası oldu ve 60 bin fazladan branş öğretmeni ihtiyacı oluştu. Her bir öğretmenin devlete 3 bin TL maliyeti düşünüldüğünde bu 93 bin öğretmenin yıllık devlete maliyeti ortalama 3milyar 348 bin TL dir. (Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin %9 u)

b) Meslek öğretmenleri hariç Her 10 branş öğretmeninden 9 'u yer değiştirebiliyorken, sınıf öğretmenlerinin neredeyse tamamı bulundukları yerde kaldı.

c) 4 yıllık branş öğretmeni yer değiştirebiliyorken, 15 yıllık sınıf öğretmeni yer değiştiremez hale geldi.

d) Ülkenin ücra köşelerinde yıllardır çalışan sınıf öğretmenlerin elinden, eğitim hakları alınarak, öğrenim özür durumu tayinleri kaldırıldı.

e) Özellikle sınıf öğretmenlerinin eş durumu özrü hiçe sayılarak, eşinin yanına gidemeyen öğretmenler için "ücretsiz izin al" önerisi getirilmiştir.

f) Özellikle sınıf öğretmenlerin sağlık problemlerinden dolayı yer değiştirme talepleri hiçe sayılmıştır.

ÇÖZÜM İÇİN NELER YAPILABİLİR?

a) Sınıf öğretmenleri 5. sınıfları elinden alarak mağdur edildi, bu mağduriyetin giderilmesi için sınavlar ve seminerlerle, bütün sınıf öğretmenlerine alan değişikliği başvuru hakkı tanınmalı ve sınavlarla bu sayı eleminize edilmelidir. Çünkü sınıf öğretmenliği her alana hitap edecek geniş formasyonlu bir eğitim bilimidir. Sistem mağduru olan yeni mezun sınıf öğretmenlerine ihtiyaç olan yerlerde ücretli çalışma teklifi yerine ek atama yapılabilir.

b) Emeklilik yaşı gelmiş ama çalışmakta olan sınıf öğretmenlerinin, emekli olabilmesi için emekliliğe teşvik edici çalışmalar yapılabilir, emekli olmak istemeyen tecrübeli öğretmenlerden stajyer öğretmen danışmanlığı için yararlanılabilir

c) Diğer bakanlıklarla görüşme yapılarak, bu bakanlıklarda çalışabilecek sınıf öğretmenlerinin, kurumlar arası geçişi kolaylaştırılabilir.

d) Becayiş sistemi bakanlık resmi sitesinden açılacak bir modülle işlevsel hale getirilebilir.

e) Polise, askere verildiği gibi doğuda çalışan öğretmenlere de maaş tazminatı verilerek, 1 yıllık hizmet 2 yıl sayılarak, batıdan doğuya teşvik edici uygulamalarla sirkülasyon sağlanabilir.

f) Doğuda çalışan öğretmenlerimize tüm özlük hakları konusunda pozitif ayrımcılık yapılmalıdır.

g) En önemlisi norm fazlalığı merkezlerde olduğu için, ilçelerde ve köylerde hala ücretli öğretmenlik alınmaktadır. Bu sene sistem mağduru olan yeni mezun sınıf öğretmenlerine hakları olan atama yapılmalıdır. Çünkü bu sistem sınıf öğretmenlerinin suçu değildir. Norm fazlalığının arkasına sığınılarak sınıf öğretmeni almamak için bahane yaratılıyorsa, sınıf öğretmenlerinin ücretli olarak çalıştırılmasının nedeni açıklanmalıdır.

Kısacası SINIF ÖĞRETMENLİĞİ yalnızca maliyet hesaplarıyla yapılacak bir hizmet değildir. Doğuda çalışmayı cazip hale getirilerek, uzun yıllar boyu gönüllü ve verimli hizmet alımı sağlanabilir. Doğu'da ve Batı'da çalışanlara  aynı ekonomik koşulları sunarak, doğu'da çalışanlara yer değiştirme konusunda “fedakarlık yap” demeden kalıcı bir çözüm bulunabilir

Tüm koşulları adil bir hale getirmek, mutlu öğretmenler istihdam etmeye devam etmek ve hedeflenen eğitim verimliliğine ulaşmak çok da zor değil.