Öğretmenlerin formasyon çilesi bitmiyor!

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde oturan 24 yaşındaki Gamze Öner, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü'nden mezun ama öğretmen alamıyor!

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde oturan 24 yaşındaki Gamze Öner, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü'nden mezun olmasına karşın, pedagojik formasyon eğitimi almadığı için öğretmen olmadığını belirterek, kendisi gibi 37 bin üniversite mezununun mağdur olduğunu öne sürdü.

Fethiye'nin Tuzla Mahallesi'nde oturan Gamze Öner, üniversite sınavından 318 puan alarak 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü'ne yerleşti. 4 yıllık üniversite eğitimini tamamlayarak 2012 yılında mezun olan Öner, Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girerek edebiyat öğretmeni olmak istedi. Ancak mezun olduğu yıl diploma notunun düşük olduğu gerekçesiyle pedagojik formasyon eğitimi alamadı. Sürekli değişen mevzuat nedeniyle 2 yıldır sertifika alamayan Öner'in öğretmenlik hayalleri suya düştü.

'NOT HESAPLAMADAKİ ADALETSİZLİKLER'

37 bin üniversite mezununun kendisi gibi pedagojik formasyon eğitimi almak için beklediğini anlatan Gamze Öner, tek istediğinin bu eğitimi alıp öğretmen olabilmek için KPSS'ye girmek olduğunu söyledi. Yarıştan kaçmadıklarını belirten Öner şöyle dedi:

"Okuldan mezun olduğum yıl pedagojik formasyon diploma notuyla alınıyordu. Ben o yıl alamadım. Bu yıl Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Akademik Personel ve Lisansüstü Giriş Sınavı (ALES), artı diploma notuyla formasyon verileceğini açıkladı. ALES'te 84 puan aldım ve ilk 3 bin kişinin içinde yer aldım. Ancak not hesaplamadaki adaletsizlikler nedeniyle formasyona yine alınmadım" dedi.

'10 YILDIR BEKLEYENLER VAR'

Açık Öğretim Fakültesi'nden mezun olanların ders geçme notu düşük olduğu için kolaylıkla önlerine geçtiğini dile getiren Öner, "En zor dersleri görüp en iyi okullardan mezun olanlar, iş formasyon almaya gelince büyük mağduriyet yaşıyor. 1,5 yıl sürecek bir eğitim için 2 yıldır bekliyorum. 4- 5 hatta 10 yıldır bekleyenler var. Formasyon alamadığım için KPSS'ye giremiyorum ve yarışın dışına itiliyorum" diye konuştu.

'HÜKÜMET POLİTİKASI MI?'

Pedagojik formasyon eğitiminde yapılan kısıtlamanın hükümet politikası olabileceğine değinen Öner, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devlet, atanamayan öğretmen sayısını belli bir seviyede tutmak için eğitim fakültesi dışındaki okullardan mezun olan öğrencilerin önüne böyle bir engel koyuyor. Oysa eğitim bizim anayasal hakkımız. Yıllarca okudum, ailem binlerce lira para harcadı benim için. Şimdi mezun oldum ve bölümümden mezun olanların hiçbir devlet kurumunda istihdam şansı yok. En verimli günlerim boşa geçiyor. Ailemden harçlık almak zorundayım ve benim gibi binlerce üniversite mezunu var. Tek şansımız Pedagojik Formasyon eğitimi alarak öğretmenlik yapmak. Ancak engelleniyor. Tek talebimiz YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın sözünü tutarak, mayıs ayında formasyon bekleyen diğer 30 bin üniversite mezununu formasyona yerleştirmesi."