Öğretmenlik kontenjanları doldu!

Bir yandan atanamayan öğretmenler tartışması sürerken, öğretmenlik üniversite adaylarının gözde meslekleri arasında olmaya devam ediyor. 2013 ÖSYS'de devlet üniversitelerindeki İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümlerinde kontenjanların tamamı doldu.

MEMURLAR-  Her ne kadar son yıllarda öğretmenlerin devlet okullarında kadroya atanmaları konusunda sıkıntılar dile getiriliyor olsa da, öğretmenlik her zaman üniversite adaylarının gözde mesleklerinden biri oldu, olmaya da devam edecek.

Avcı öğretmen atamalarına son sözü söyledi!Haberi için TIKLAYIN

Günümüzün değişen küresel ve yerel şartlarında, bir eğitim fakültesine kapağı atıp mezuniyet sonrasında kolayca kadroya atayı beklemek hiç gerçekçi değil. Öğretmenlik mesleği bir dönüşümden geçiyor

Akşam Gazetesi'nden Burak Kılanç'ın haberine göre, MEB'in 2023 vizyonunda özel öğretim kurumlarının eğitimdeki payının %10'a ulaşması hedefleniyor. Bu, çok sayıda özel okulun yakın gelecekte eğitime başlaması anlamı taşıyor. Özel eğitim kurumlarındaki veli kitlesinin çocuklarını emanet ettikleri öğretmenlerde görmeyi beklediği nitelikler de her geçen gün artıyor.

İLGİ ARTARAK SÜRECEK

Son yıllarda pek çok vakıf üniversitesinin, 2023 vizyonunda doğacak nitelikli öğretmen ihtiyacına karşılık verecek eğitim programları yürütmek iddiasıyla eğitim fakültelerine ağırlık verdiğini görüyoruz. Bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da artarak sürmesi bekleniyor. Bugün 'İlköğretim Matematik Öğretmenliği' bölümleri ile ilgili detaylı bilgileri sizlerle paylaşıyorum.



KIBRIS'A 2 ÖĞRENCİ GİTTİ

2013 ÖSYS'de İlköğretim Matematik Öğretmenliği (İMÖ) tercihi yapan adaylar 50 devlet, 4 vakıf ve 2 Kıbrıs üniversitesi olmak üzere 56 farklı üniversite içinden tercih yaptılar. Bu üniversitelerdeki toplam 3.638 kontenjanın %94'ü devlet üniversitelerinde bulunuyordu. Temmuz ayının son haftasında açıklanan ilk yerleştirmelerde devlet üniversitelerindeki kontenjanların tamamı doldu. Devlettekinin aksine vakıf üniversitelerinde kontenjanların yarısından çoğu boş kaldı. Kıbrıs'taki üniversitelere ise sadece iki öğrenci yerleşti.

YENİ İMÖ'LER AÇILIYOR

Eldeki somut veriler, vakıf üniversitelerinde ciddi kontenjan doluluk problemlerine işaret etse de 2013 ek yerleştirme döneminde iki vakıf üniversitesi İMÖ bölümü açtı. İlk bakışta anlaşılması güç gözüken bu hamle, vakıf üniversitelerinin öğretmenlik mesleğinin gelecekte dönüşeceği konusundaki beklentiyi dikkate alıklarını gösteriyor. 2013'te ek yerleştirmede ise devlet üniversitelerinde de yeni İMÖ programlarının açıldığı görülüyor.

Vakıf Üniversitelerindeki yıllık eğitim ücretleri 15-20 bin TL arasında değişiyor. Listenin başında yıllık 19.500 TL ile Başkent Üniversitesi, sonunda ise 15.000 TL ile Mevlana Üniversitesiyer alıyor. Vakıf İMÖ bölümlerinde bulunan 152 kontenjanın bursluluk dağılımı oldukça ilginç. 48 ücretli kontenjanın yanında 15 tam burslu, 43 %50 burslu ve 46 %25 burslu kontenjanın bulunduğunun altını çizmek isterim.

BOĞAZİÇİ YİNE ZİRVEDE

İMÖ bölümlerinin taban puanları dikkate alındığında devlet üniversitelerinde İstanbul, Ankara ve İzmir'in önde olduğunu görüyoruz. Boğaziçi Üniversitesi'nin yıllardır süren liderliği kolay kolay değişmeyecek gibi duruyor (taban puan 428.132). Büyük şehirlerin dışında ve özellikle Türkiye'nin doğusuna gidildikçe taban puanların oldukça düştüğü gözleniyor. Üç büyük şehir dışındaki en yüksek taban puan Bursa Uludağ Üniversitesi'nin İMÖ Bölümü'nde (374.481). En düşük taban puanlı devlet İMÖ programı Muş Alparslan Üniversitesi'nin İMÖ programı (248.393).

TÜRKİYE'DE İMÖ'LERDE TEK KADIN PROFESÖR VAR

Şimdi gelelim hali hazırda İMÖ bölümlerinde okuyan öğrencilere. Her sene ÖSYM web sitesinde yayınlanan Yükseköğretim İstatisitklerine göre (2012-2013 öğretim yılı) İMÖ bölümlerinde 16.906 öğrenci okuyor.Öğrenciler arasında kızlar sayı olarak açık ara önde (%70). Ülkemizde İMÖ alanındaki akademik kadroya göz atacak olursak, üniversitelerimizde 13 profesör, 26 doçent ve 121 yardımcı doçentin görev yaptığını görüyoruz. Kariyer olarak akademik yaşamı seçmiş olan araştırma görevlilerinin sayısı 79. Cinsiyet dağılımı akademisyenler arasında erkeklerden yana ağır basıyor. Erkek ağırlığı akademik seviye arttıkça çoğalıyor. Ülkemizde tek bir kadın İMÖ profesörü var.