'Okul birincisi' oyunu tarih oluyor!

Milli Eğitim Bakanlığı, lise birincilerine tanınan kontenjandan faydalanmak için nakil oyununa başvuran öğrencilere karşı önlem alıyor.

Bazı öğrenciler, üniversiteye girişteki "lise birincisi kontenjanından" yararlanmak için lisenin son sınıfında düşük puanlı okullara nakil olup, okul birinciliği derecesi almaya çalışınca Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni bir düzenlemeye gitti. MEB, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yaparak, birincilik şartlarını değiştirdi. Yeni düzenleme ile son yılda dönem ortasında nakil yapan öğrenciye birincilik hakkı verilmeyecek. Okul birincilerinin üniversiteye yerleştirilirken "özel kontenjan" ayrılması nedeniyle bazı öğrenciler ve veliler, birincilik oyununa başladı. Puanların yüksek verildiği bir okuldan, son yıl, puanların düşük verildiği bir okula nakille geçiş yapan öğrenci bu okulda doğrudan okul birincisi oluyor ve bu şekilde üniversiteye yerleşmede avantaj sağlıyordu.

AMAÇ POZİTİF AYRIMCILIKTI

MEB, yeni düzenleme ile son yılda dönem ortasında nakil yapan öğrenciye birincilik hakkı vermeyecek. Ayrıca birinciler için davranış puanına da yeni düzenleme getirildi. 10 puandan fazla davranış puanı indirilmiş ve iade edilmemiş olanlar okul birincisi olamayacak. Her okul türünde bir kişi birinci seçiliyor. Eğer öğrencinin okuduğu okul bünyesinde farklı türde okul barındırıyorsa her okul türü için ayrı bir birinci belirleniyor. Okul birincileri, okul müdürlüğünce zamanında doğrudan "Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi"ne bildiriliyor. Devlet üniversitelerinde hemen hemen her bölüm için lise birincilerine ayrılmış özel kontenjanlar yer alıyor. Bu kontenjanlara sadece lise birincileri başvuru yapabiliyor ve onlar yerleştirilebiliyor. Bölümün özelliğine göre lise birincisi kontenjanlarının taban puanları normal kontenjanlara göre daha düşük oluyor. Sistem ortaöğretim yaşamında belli bir başarı grafiği göstermiş öğrenciye pozitif ayrımcılık yapmayı amaçlıyor. Örneğin 2012 yerleştirme sonuçlarına göre Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği bölümünün normal yerleştirmedeki taban puanı 473 iken, lise birincisi olan bir öğrenci bu bölüme 460 puanla yerleşebiliyor.

DEVAMSIZLIKTAN KALAN LİSE SONLARA MÜJDE

MilliEğitim Bakanlığı, derslerinde başarılı olmalarına rağmen devamsızlık süresini aşan, bir yüksek öğretim kurumuna kayıt yaptırabilecek durumdaki lise son sınıf öğrencilerinin başarılı sayılacağını bildirdi. Ayrıca son sınıf öğrencileri ile ilgili, sorumluluk sınavının Eylül ayının üçüncü haftası içerisinde yapılacağı ve bu sınavlar sonunda başarısız tek dersi kalan öğrencilerin valiliklerce Eylül ayı içerisinde belirlenecek bir başka tarihte yeni bir sınav hakkından daha yararlandırılacakları açıklandı.

Sabah