Okulların çevresinde alınacak tedbirler belli oldu!

Emniyet Genel Müdürlüğünce 2015-2016 eğitim öğretim yılında okul çevrelerinde alınacak tedbirlere ilişkin 81 ilin emniyet müdürlüğüne emir yazısı gönderildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Kurban Bayramı'ndan sonra başlayacak 2015-2016 eğitim öğretim yılında, okul çevrelerinde alınacak tedbirleri belirledi.

Emniyet Genel Müdürlüğünden 2015-2016 eğitim öğretim yılında okul çevrelerinde alınacak tedbirlere ilişkin 81 ilin emniyet müdürlüğüne emir yazısı gönderildi.

Çocukların, geleceğin teminatı ve toplumun temeli olduğu belirtilen yazıda, öğrencilerin korku ve endişeden uzak, güvenli ortamlarda eğitimlerini sürdürmeleri gerektiği ifade edildi.

Yazıda, çocukların okula gitmek için evden ayrılmasından başlayarak, evlerine dönünceye kadar geçen zamanda güvenli bir eğitim öğretim hayatı geçirmelerini sağlamak amacıyla 2007'den beri koruyucu ve önleyici tedbirlerin artırılmasına ilişkin işbirliği protokolünün uygulandığı anımsatıldı.

Tedbirlerin gözden geçirilerek 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde de hassasiyetle uygulanmasına devam edileceği vurgulanan yazıda, okul yönetimlerinin irtibat kuracakları, yaşanabilecek güvenlik sorunlarını paylaşacağı görevliler olarak tayin edilen "Polis irtibat görevlisi" uygulamasının sürdürüleceği bildirildi.

Yazıda, görevlendirilen personelin, okul yönetimi ile işbirliği içinde bulunarak, ailelerin bilgilendirilmesi için Toplum Destekli Polislik birimleriyle irtibatlı olacağı kaydedildi.

TEDBİRLERDEN BAZILARI

Okul giriş ve çıkış zamanlarında, eğitim kurumu güzergahı ile çevresindeki sokaklarda genel asayiş ve trafik önlemleri almak için yeteri kadar yaya ve motorize ekip görevlendirilecek.

Eğitim kurumunun yakın çevresindeki umuma açık yerler, internet kafeler, elektronik oyun salonları ile park ve bahçeler gibi yerlere yönelik denetimler artırılacak. İnternet kafe ve oyun salonlarını denetleyen komisyonların etkinliğinin artırılması sağlanacak.

Okulla hiçbir ilişkisi bulunmayan, öğrenci ve öğretmenlerin güvenliğini tehdit eden, eğitim ve öğretim hizmetlerinin yürütülmesine engel kişilerin okul çevresinden uzaklaştırılması sağlanacak. İlgili kararlara uymayanlar hakkında gerekli cezai işlem uygulanacak.

Öğrencilerin yasa dışı örgütsel ve ideolojik faaliyetlerin etkilerinden uzak tutulmasına yönelik önlemler alınacak. Öğrencilerin şiddet ve şiddet içeren olaylara karşı korunması için mevcut tedbirler artırılacak.

Madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklara karşı öğrencilerin korunmasına yönelik narkotim ve asayiş sivil ekipleriyle okul çevresinde, büfe, kafe, market benzeri yerlere, ihbarlar doğrultusunda diğer kurumlarla koordineli şekilde uygulama ve denetim yapılacak.

Öğrencilerin her anlamda gelişimlerini olumsuz etkileyecek unsurlardan korunmasına yönelik tedbir ve denetimler de artırılacak.

OLAY VE DURUMA GÖRE TEDBİRLER DEĞİŞECEK

Okul servis araçları hizmet yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre, kurumlarla işbirliğine gidilerek servis şoförleri, rehber personel, kantin çalışanları ve benzeri personel ile ilgili işlemler titizlikle yürütülecek.

Eğitim kurumu çevresi ve güzergahında meydana gelen suçların zaman ve mekana göre dağılımı, yoğunluğu, suç işleyenlerin ve suça maruz kalanların dağılımları gibi istatistiki veriler göz önünde bulundurularak, suç analiz çalışmaları yapılacak ve suç haritaları hazırlanacak. Verilen değerlendirilmesiyle risk dereceleri belirlenecek, alınan tedbirler bu kapsamda tekrar yapılandırılacak.

İHBARLARIN ARTMASI İÇİN FAALİYETLER YAPILACAK

Toplum Destekli Polislik şube müdürlüklerince alınan tedbirlerin duyurulması ve ihbarların artmasına yönelik çeşitli çalışmalar yapılacak.

Alınan tedbirler ve belirlenen okul irtibat görevlileri çocuk şube müdürlükleri koordinesinde 2 Ekim'e kadar Asayiş Daire Başkanlığına bildirilecek.

Denetimlere ilişkin verilerin PolNet'e girişi yapılacak, düzenlenen formlar her ayın ilk 3 iş günü içerisinde asayiş dairesine gönderilecek.