ÖSYM, LYS tercih klavuzunu değiştirdi

ÖSYM, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) klavuzunda bu sene birçok değişiklik yaptı. İşte ayrıntılar...

Üniversite hayali kuran binlerce aday için en önemli aşama Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) oturumları 26 Haziranda bitti. ÖSYM, bu sene LYS tercih klavuzunda birçok değişiklik yaptı. LYS tercih klavuzunda neler değişti? Ayrıntılar memurhaber.com'da.

Öğrencilerin tercih dönemi  26 Temmuz'da başlayacak 2 Ağustos'ta sona erecek. Bu yıl Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adayları etkileyecek önemli kararlara imza attı. 

Özgür Düşünce gazetesinin haberine göre her sene ortalama 700 bini aşkın aday isabetli tercih yapamadığı için tekrar imtihana hazırlanıyor. Üstelik bu sayı her yıl artıyor. Problemin farklı sebepleri bulunuyor. Adayların üniversite tercih kılavuzunu yeterince incelememesi de bunlardan biri. Aynı sıkıntının 2015-2016 döneminde de yaşanma ihtimali var. Zira ÖSYM tercih kılavuzunda birçok değişiklik yaptı.

Adayları etkileyebilecek en önemli yenilik üniversitelerin niteliklerini ortaya koyan akreditasyon bilgileri. Ayrıca program mezunlarının ÖSYM'nin yaptığı diğer sınavlardaki başarı durumunu gösteren bilgiler de yenilikler arasında. Bunlar, üniversite tercihinde rehberlik edecek önemli ayrıntılar.

ÜNİVERSİTELERİN AKREDİTASYON BİLGİLERİ EKLENDİ

ÖSYM, üniversitelerin tanınabilirliğini artırmak için akreditasyon bilgilerini, okul mezunlarının en son girdikleri tıp, diş hekimliği uzmanlığı sınavı, Adalet Bakanlığı adli yargı sınavı ve KPSS puan ortalamaları tercih kılavuzuna eklendi. Listede başta Türkiye, ABD ve Almanya'daki kuruluşlardan alınan bilgiler yer alıyor. İşte o kuruluşlardan bazıları:

AQAS: Almanya'nın önde gelen akreditasyon kuruluşu, Akademik Programların Akreditasyon Kalite Güvence Ajansı.

ABET: Uygulamalı bilim, mühendislik, teknoloji ve bilişim programlarını akredite eden kuruluş.

ASIIN: Bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri programlarında verilen eğitimlerin akreditasyonu üzerinde uzmanlaşan Alman akredite kuruluşu.

ECZAKDER: Eczacılık eğitimi programları için değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan akredite kuruluşu.

FEDEK: Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri öğretim programları için değerlendirme ve bilgilendirme yapan akreditasyon kuruluşu.

IACBE: ABD'de bakanlık bünyesinde hizmet veren, işletme fakültelerini akredite eden kuruluş.

MÜDEK: Farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşu.

TEPDAD: Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği. Tıp eğitimi programları için akreditasyon çalışmaları yapan kuruluş.

VEDEK: Veteriner hekimliği eğitim kurumları ve programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşu.

BÖLÜM SAYISI ARTTI

Önceki yıllarda sadece tıp ve hukuk fakültesine uygulanan başarı puan sınırlamasına bu sene mimarlık ve mühendislik programları eklendi. Öte yandan başarı sırası sınırlamasında, vakıf üniversiteleri senato kararı ile başarı sırasını yukarıya çekebiliyor. Değişiklikler sonrası bölümlerin son durumu şu şekilde düzenlendi...

TABAN PUAN SINIRI YÜKSELDİ

Meslek yüksekokulu ön lisans programları, Açıköğretim Fakültesi ve özel yetenek gerektiren lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili YGS puanı 140'tan 150 puana çıkarıldı.

TERCİH SAYISI AZALDI

Adayları etkileyecek en önemli değişikliklerden biri tercih sayısının azaltılması. Buna göre önceki senelerde 30 olan tercih sayısı uygulaması bu yıl 24'e düşürüldü.

EK PUAN ARTIK YOK

Meslek lisesi öğrencilerine sınavsız yükseköğrenim imkânı veren düzenlemede de bu sene değişikliğe gidildi.

Buna göre 2015-2016 eğitim döneminde ilk defa tercih yapacak meslek lisesi mezunu adaylar, kendi alanlarıyla ilgili programları seçtiklerinde ek puan alamayacak. Ancak meslek lisesi mezunu öğrenciler bu haktan yararlanmayı sürdürecek.

TERCİH ARALIĞINA DİKKAT EDİN

Üniversite adayının eğitim kurumu seçimi, hayat tarzını doğrudan etkileyen bir durum. Öyle ki yükseköğrenim hayatı ve sonraki yıllarda mutluluk, seçilen mesleğin kişinin ilgi ve yeteneklerine uygun olmasına bağlı. Bu nedenle istenen mesleği belirleyip hedef oluşturmak çok önemli.

Seçim yaparken tek üniversite veya tek bölüm tercih edilmemeli. Aksine geniş yelpazede düşünmeli. Bir üniversitenin bir bölümünü isteyen öğrencinin bile yeterince araştırmadan oraya yönelmesi sıkça yaşanan bir hâl. Oysa meslek seçerken ince eleyip sık dokumalı.

KARŞILAŞTIRMA İHMAL EDİLMEMELİ

Tercihte bölümlerin geçen seneki ve bu yılki kontenjanları mutlaka dikkate alınmalı. Bu adaylara, seçimde en az sapma ile hedefi tutturma fırsatı verecektir.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) 2016 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu bütün öğrenciler için en sağlam yol gösterici kaynaktır.

Özellikle bölümlerin geçen yılki ile bu seneki kontenjanlarının karşılaştırılması isabetli tercih açısından son derece önem taşıyor. En çok tercih edilen üniversite ve bölümlerin kontenjanları doğal olarak sınırlı. Bu nedenle özellikle başarı sırası ortalarda öğrenciler ister istemez karamsarlığa kapılıyor.

Eğitim Uzmanı Faruk Ardıç, bu noktada öğrencilere şu hususları hatırlatıyor, “Yükseköğretim önemli ama esas belirleyici süreç, mezuniyet döneminde, akademik alt yapının iş hayatına ne kadar yansıtıldığı. Elbette öğrenim görülecek üniversitenin öğrenciye sağlayacağı şartlara dikkat etmeli. Fakat adayın kendini geliştirmek adına harcayacağı çaba çok daha önemli” diye konuştu.

SONUCU DOĞRU YORUMLAYIN

Üniversiteye hazırlanan gençlerin çoğu, yükseköğretim programları hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Bu yüzden tercih edecekleri programları belirlemede, sıraya koymada zorluk çekiyorlar. İlk birkaç tercihe dikkat edip sonrakileri rastgele sıralıyorlar. Tercihin, hayatı boyu sürecek mesleğin seçimi olduğu asla unutulmamalı. Tam da bu sebepten iyice düşünmeden karar verilmemeli. Yükseköğretim öğrenci ve devlet açısından pahalı ve kontenjanlar sınırlı. Hatalı karardan dönmenin zor olduğu unutulmamalı.

TAVSİYE ALMAYI ÖNEMSEMELİ

Üniversite seçerken en önemli etken, adayın isteği olmalı. Ancak burada hassas davranmak şart. Zira kendini keşfedememiş kişi, isteğini yanlış zemin üzerine bina ederse hayatını sıkıntıya sokar.

Çözümse adayın kendini tanıyanlardan tavsiye alması. Eğitim Uzmanı Faruk Ardıç, bunun öğrencilerin hayatını etkileyecek öneme sahip bulunduğuna dikkat çekti. Ardıç, “Sevmediği mesleği yapıp ömür boyu mutsuz olmamak için bu şart” dedi.