ÖSYM'den TUS açıklaması!
ÖSYM, 2010-Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) ilişkin, yargı kararıyla iptal edilen 5 sorunun ilgili testi cevaplayan tüm adaylarca doğru yanıtladığının kabul edileceğini belirtti.
ÖSYM Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 2010 TUS sonbahar döneminde adaylara yöneltilen sorulardan beşinin yargı kararıyla iptalinin ardından, Sağlık Bakanlığı ve YÖK Başkanlığı'nın talepleri doğrultusunda yapılan yeni değerlendirme ve isteğe bağlı yerleştirme işlemleriyle ilgili bazı kuruluşların açıklamalarının adayları yanıltabilecek sonuçlarının olduğu bildirildi.
Bu nedenle yapılan açıklamada, ÖSYM'nin uyguladığı sınavlarda karşılaşılan soru iptallerinin sadece son yıllara mal edilmemesi gerektiği vurgulandı.
''Bu iptaller konusunda merkezimiz şeffaf bir tavır takınmış, her bilgiyi kamuoyuyla paylaşmış ve adayların aleyhine olabilecek uygulamalardan her zaman kaçınmıştır'' ifadelerine yer verilen açıklamada, özellikle devamlı yenilenen bilimsel bilgilerin ve ekol farklılıklarının olduğu tıp alanında bu durumların yaşanmasının yadırganmaması gerektiği belirtildi.
''Yeni puanlama ve yerleştirme işlemleri sonucunda bazı hekimlerin uzmanlık alanlarını, bazı hekimlerin ise yaşadıkları şehri değiştirmek zorunda kalacakları iddiası da yanıltıcıdır. Zira idari yargı kararı sonrası Sağlık Bakanlığı'nın ve YÖK Başkanlığı'nın talepleri doğrultusunda yapılan yeni değerlendirme ve yerleştirme sonuçları, kazanılmış hakları aynen korumakta, adaya yerleştirildiği alanda eğitimine devam etme hakkı sunmaktadır.
Yargı kararı ile 5 sorunun iptali sonrasında ilgili testi cevaplayan tüm adayların, bu soruları doğru yanıtladığı kabul edilerek yapılan yeni değerlendirme sonucunda, 2010-TUS sonbahar dönemi yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir programa yerleşememiş adaylardan tercihlerinden birine yerleşmeye hak kazananlar ile 2010-TUS sonbahar dönemi yerleştirme sonuçlarına göre bir programa yerleşmiş adaylardan da üst tercihlerinden birine yerleşenlerin, istedikleri takdirde, bu tercihlerine yerleşmeleri sağlanacaktır.
Adayların zorlanmaları veya istekleri dışında otomatik olarak yerleştirilmeleri sözkonusu değildir. Karar düzeltme safhasında bulunan yargı denetiminde, mevcut düzenlemenin geri alınması neticesini doğuracak bir bozma kararının çıkması halinde bu yerleştirmelerin de geri alınma ihtimalinin bildirilmesi, adayları bu konuda aydınlatmak gayesi taşımakta olup, bu bilginin adayları korkutmaya yönelik ifadeler olarak yorumlanması doğru değildir.''