Sistem değişti, bilgisayar sınıfları boş kaldı!

Eğitim sistemindeki bazı değişiklikler ilkokul ve ortaöğretimlerdeki bilgisayar sınıflarını boşa çıkardı.

Ortaokullarla binaları ayrılan ilkokullarda bu sınıflar mevcut ancak bilgisayar dersi yok. Liselerde öğrencilerin sadece yüzde 10'u bu dersi tercih etti. Ortaokullarda ise öğretmenler 5. ve 6. sınıflarda zorunlu olan dersleri bilgisayarsız işliyor.

Zaman gazetesinin haberine göre; liselerde bilgisayar dersinin seçmeli olmasından dolayı sınıflar atıl kaldı. 4+4+4 sistemiyle ayrılan ilk ve ortaokullardaki bilgisayar sınıflarının bazıları, bu dersin olmadığı ilkokullarda kaldı. Lise ve ilkokullarda ortalama 20 bilgisayarın bulunduğu sınıflar boş dururken, 5. ve 6. sınıflarda bu dersin zorunlu olmasından dolayı ortaokullarda sıkıntı yaşanıyor. Öğretmenler, dersleri bilgisayarsız sınıflarda işliyor. Sadece İstanbul'da bilgisayar odası olup dersi olmayan 310 lise bulunuyor. Türkiye genelinde 5 bine yakın bilgisayar sınıfının atıl hale geldiğini söyleyen Bilişim Teknolojileri Derneği Başkanı Burcu Yılmaz, "Yeni bilgisayar almak yerine atıl durumdaki bilgisayarlar ortaokullara kaydırılmalı." diyor. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, sıkıntının farkında olduklarını, eksiklikleri gidermek için çalışma başlattıklarını ifade ediyor. Diğer yandan, 'FATİH' projesinin uygulandığı okullarda projeksiyon cihazları da boşa çıktı. Öğretmenler, bu aletlerin ihtiyacı olan okullara gönderilmesini istiyor.

Liselerde bilgisayar dersinin seçmeli olması ve seçmeli dersin de çoğu zaman idare tarafından belirlenmesi birçok lisedeki bilgisayar sınıflarını atıl hale getirdi. 4+4+4 sistemiyle ayrılan ilk ve ortaokullardaki bilgisayar sınıflarının bazıları, bilgisayar dersi olmayan ilkokullarda kaldı. Liselerde ve ilkokullardaki bilgisayar odaları boş dururken, ortaokullarda zorunlu bilgisayar dersi olmasından dolayı sıkıntı yaşandı. Lise laboratuvarlarında bilgisayarlar boş bekletilirken, ihtiyaç halindeki ortaokullara gönderilmedi.

İstanbul'daki tüm liselerde bilgisayar sınıfı var; ancak çoğu kullanılmıyor. 5 ve 6'ncı sınıflarda zorunlu, 7 ve 8'inci sınıflarda ise seçmeli olan bilgisayar dersi için bazı ortaokullarda bilgisayar odası bulunmuyor, öğretmenler bu dersleri bilgisayarsız sınıflarda işliyor. Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri Derneği Başkanı Burcu Yılmaz, Türkiye genelinde 5 bine yakın bilgisayar odasının aktarılabilir durumda olduğunu; ancak okul müdürlerinin kullanılmayan bu aletleri vermek istemediğine dikkat çekiyor. Bilgisayar öğretmenlerinin birçoğunun geçici olarak liselerde görevlendirildiğini söyleyen Yılmaz, "Bu da demek oluyor ki, bilgisayar dersleri açılmamış. Zaten görevlendirilen öğretmenler de akıllı tahtalarla ilgileniyorlar. 4+4+4 sistemine geçince bilgisayar dersleri ortaokullarda zorunlu oldu ve bizim bilgisayara ihtiyacımız varken diğer ilkokullarda, liselerde bilgisayarların çürümeye bırakılması büyük ziyan." ifadelerini kullanıyor.

"Şu an için binlerce bilgisayar beklemiyoruz ama en azından ilk etapta teknoloji sınıfları atıl kalan okullardan bilgisayarlar aktarılabilir." diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yetkili mercilere yaptığımız başvuruda buralarda bilgisayar yok dedik, bize 'zaten tablet uygulamasına geçilecek, gerek yok', dendi. Ancak tabletler dağıtılana kadar en az 5 yıl geçecektir. Kaynak ayrılmıyor, hiç değilse elde var olanlar aktarılsın. Liselerde bilgisayar odaları kullanılmadığından okulda laboratuvar olduğunu bilmeyen öğretmenler bile var."

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, konuya ilişkin, ilçe milli eğitim müdürlüklerine yazdıkları yazıların cevabının henüz gelmediğini kaydediyor. İlköğretim okullarının dönüşümünde bilgisayar sınıfı olanları ortaokul yapma kararı aldıklarını belirten Yıldız, "Bunu kriter olarak belirledik. Ancak bazen öyle koşullar oldu ki bu kritere rağmen ilkokul yapmak durumunda kaldık. Bu sıkıntının farkındayız, arkadaşlarımız durum tespiti yapıyor. Liselerde de şu an atıl durumda olan kullanılmayan bilgisayarları da ortaokullarda kullanmak üzere 2. dönem için bir çalışma başlatacağız." dedi.