Sosyoloğlar bu ülkenin üvey evladı mı?

Sosyologlar hala ümitsizlik içinde hükümetten sağlıklı bir açıklama bekliyor. Atamaları durdurulan ve mağdur olan binlerce sosyolog adayı seslerini duyumak istiyor. Sosyologların 'çilesine' ışık tutan Eğitimci Yazar Zeki Kara, merak edilenleri yazıyor.

SOSYOLOGLAR= ÜVEY EVLAT

 Merkezi atama sayılarına bakıldığında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 222 sosyal çalışmacı, 20 sosyolog alımı yapacak. Kasım Atamasında Sosyal çalışmacı taban puanı: 71 iken Sosyologtaban puanı: 86.. 2012 Haziran Döneminde 40 adet sosyal çalışmacı kadrosu boş kalmıştı, tercih edecek kimse yoktu. Bu sene de daha ikinci atamada boş kalan kadrolar olacak. SOSYAL HİZMET

 MERKEZLERİ YÖNETMELİĞİ (SHM) de boşuna yayımlanmış gözüküyor. Sosyologların talepleri görmezden geliniyor. Acı ama gerçek olan durum: İki kardeşten biri öz evlat, diğeri üvey evlat muamelesi görüyor. Sosyologlara, her atama döneminde üvey evlat gibi davranılıyor. Sosyal adaleti sağlamak ülkeyi yönetenlerin elindedir. Konuyla ilgili bir araştırma yapılırsa sosyologların hangi durumda olduklarını net olarak görebilirsiniz. Hemen hemen bütün Bakanlıklar sosyal çalışmacı ataması yaparken sosyolog kadro ihdası yapmamaktadırlar.

TWİTTER GERÇEĞİ

Sosyologlar, bugüne kadar sosyal medya ve Twitter üzerinden yetkililere ulaşmaya çalıştı ancak yetkililer kör ve sağır rolüne bürünmüş durumdalar. Sosyologların istihdam sorunlarını gören deyok, duyan da yok. Atama bekleyen sosyologlara şimdiye kadar en ufak bir açıklama dahi yapılmadı.

 Bakanların, Bakan yardımcılarının, müsteşarların, müşavirlerin, danışmanların hiçbirinden bir açıklama yapılmıyor. Sorunlar görmezden geliniyor. Sosyolog adayları bunları kesinlikle hak etmiyor.

 ADALET BAKANLIĞI SOSYOLOGLARA SAHİP ÇIKMALI!

 
Adalet Bakanlığı Cezaevleri Genel Müdürlüğü bünyesine 2012 yılında 370 sosyolog ataması mülakatla yapıldı. Düşük puanlıların alındığı atamadan sonra yüksek puanlılar aylardır atama bekliyor.

Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğü'nün 18 Şubat 2013 tarihi itibariyle kadro durumuna bakıldığında 733 boş sosyolog kadrosu bulunmaktadır. Bu kadrolara acilen atamalar yapılmalıdır. Atama yönünden tek umut Adalet Bakanlığı kalmıştır. Bakanlığın sosyologlara sahip çıkması gerekmektedir.

Binlerce sosyolog 2013'te alınacak sembolik kadrolar için bekletiliyor. Yönetmeliklerde, personel istihdamlarında sosyolog yok, Vakıflarda sosyoloğun yerine başka bölümden mezun olanlar çalıştırılıyor, bazı Bakanlıkların taşra teşkilatlarında sosyolog yerine taşeron elemanları çalıştırılıyor. Bürokratlar, sosyolog yerine sosyal çalışmacı kadro ihdası için uğraşıyorlar. Ülkemizde sosyologlar yokmuş gibi davranılıyor. Bunun içindir ki sosyologlar üzgün, dargın, sitemkar, kaygılı, umutsuzdur.

Sosyologlar bu ülkede küstürülmüştür. İstihdam yaratmak da gönül almak da devlet yöneticilerin düşüyor. Umarım yazdıklarımı gören ve duyan bulunur.