Sözleşmeli öğretmenlerin atanması ve kadrosu nasıl olacak?
Sözleşmeli öğretmen olmanın şartları neler? Sözleşmeli öğretmenler nasıl atanacak ve nasıl kadroya geçirilecek? Sözleşmeli öğretmenler hakkında ayrıntılar haberimizde...
Milli Eğitim Bakanlığı, bazı illere sözleşmeli öğretmen alacak. Sözleşmeli öğretmen alınırken hangi kriterlere bakılacak? Sözleşmeli öğretmenlerin atanması ve kadroya geçirilmesi ile ilgili detayları haberimizde derledik.
Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede yapılması öngörülen bir değişiklikle, sözlü sınav sonucuna göre bazı illerde sözleşmeli öğretmen istihdam edilmesi ve belli bir süre sonunda da kadroya geçirilmeleri imkanı getiriliyor.
4/B'Lİ SÖZLEŞMELİ PERSONEL İSTİHDAMI
Hükümet tarafından geçtiğimiz aylarda TBMM’ye sunulan “Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın komisyon görüşmeleri sırasında eklenen bir madde ile, kalkınmada birinci derece öncelikli yerlerde sözlü sınavla 4/B sözleşmeli personel istihdamına da imkan getiriliyor.
Kanunun Tasarısının komisyonda kabul edilen haliyle yasalaşması durumunda, bazı illerde görev yapmak üzere alım yapılacak her bir pozisyonun üç katı kadar aday Kamu Personel Seçme Sınavı puan sırasına göre belirlenecek ve bu adayların Bakanlık tarafından sözlü sınava tabi tutulması suretiyle ataması yapılacak adaylar belirlenecek. Sözleşmeli öğretmen alımının, yapılacak düzenleme sonrası ilk olarak Şubat 2017’de yapılması bekleniyor.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN DÜZENLEMESİNİN İÇERİĞİ
Kanun Tasarısında sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin olarak yer alan düzenlemeye göre;
-657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilecek olan sözleşmeli öğretmenler, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarının boş öğretmen norm kadrolarında görev yapacak.
-Sözleşmeli öğretmen olarak atanacakların, Devlet memuru olabilmek için aranan genel şartların yanı sıra ilgili öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşımaları gerekecek.
-Sözleşmeli öğretmen olmak için başvuranlar, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) puan sırasına göre, alım yapılacak her bir pozisyonun üç katı aday arasına girmeleri durumunda, Bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınava alınacak.
-Sözleşmeli öğretmen olarak atananlar, üç yıl süreyle başka bir yere atanamayacak. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde, sözleşmeli öğretmenin eşi sözleşmeli öğretmene tabi olacak.
-Üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler, talep etmeleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanacak. Öğretmen kadrolarına atananların, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapmaları zorunlu olacak.
-Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulacak. Öğretmen kadrolarına geçirilmeleri durumunda ise haklarında ayrıca adaylık hükümleri uygulanmayacak.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN İSTİHDAM EDİLECEK YERLER
Kanun Tasarısına göre, kalkınmada 1 inci derece öncelikli yerlerde sözleşmeli öğretmen istihdam edilecek. Buna göre, sözleşmeli öğretmen istihdam edilecek yerler şunlar olacak:
1. Adıyaman
2. Ağrı
3. Aksaray
4. Amasya
5. Ardahan
6. Artvin
7. Bartın
8. Batman
9. Bayburt
10. Bingöl
11. Bitlis
12. Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri)
13. Çankırı
14. Çorum
15. Diyarbakır
16. Elazığ
17. Erzincan
18. Erzurum
19. Giresun
20. Gümüşhane
21. Hakkari
22. Iğdır
23. Kahramanmaraş
24. Karabük
25. Karaman
26. Kars
27. Kastamonu
28. Kırıkkale
29. Kırşehir
30. Kilis
31.Malatya
32. Mardin
33. Muş
34. Nevşehir
35. Niğde
36. Ordu
37. Osmaniye
38. Rize
39. Samsun
40. Siirt
41. Sinop
42. Sivas
43. Şanlıurfa
44. Şırnak
45. Tokat
46. Trabzon
47. Tunceli
48. Van
49. Yozgat
50. Zonguldak