Takviye kurslarına yoğun talep!
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Kemal Biçerli, okullarda açılan takviye kurslar hakkında son bilgileri paylaştı.
MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğince eğitim muhabirleriyle Bakanlık bürokratlarının bir araya getirilmesinin hedeflendiği "Basın Merkezi Toplantıları"nın ilki gerçekleştirildi.
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Biçerli, Bakanlık'ta yapımı yeni tamamlanan Sakıp Sabancı Basın Merkezi'ndeki toplantıda, çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi verdi.
Biçerli, Türkiye'nin tüm il ve ilçelerinde bin 337 yaygın eğitim kurumu, 980 halk eğitim merkezi ve 332 mesleki eğitim merkezi, 15 olgunlaşma enstitüsü, 10 turizm merkezi ile hayat boyu öğrenme faaliyetlerinin desteklendiğini bildirdi.
Kemal Biçerli, 2008'den bugüne kadar yaygın eğitim kurumlarında 28 milyon 144 bin 479 kişiye kurs programları ile eğitim öğretim hizmeti verdiklerini, 2007'de 321 olan kurs programı sayısının 2014 itibarıyla 2 bin 51'e ulaştığını, kursiyer sayısının da 4 milyon 724 bin 491 olduğunu kaydetti. Biçerli, 2009'da yüzde 29 olan mesleki ve teknik kursların, toplam kurslar içindeki oranının 2014'te yüzde 67 çıkarıldığını belirtti.
Kurs dağılımlarını da açıklayan Biçerli, yiyecek ve içecek hizmetleri kursuna yüzde 20, kişisel gelişim eğitim kurslarına yüzde 16, pazarlama ve perakende kurslarına yüzde 11, el sanatları teknolojisi ve gıda teknolojisi kurslarına yüzde 6, bilişim teknolojileri, yabancı diller, güzellik ve saç bakım hizmetleri, spor dallarında açılan kurslara yüzde 4, okuma yazma kurslarına yüzde 3, çocuk gelişimi ve eğitimi kurslarına yüzde 2 oranında talep geldiğini aktardı.
Biçerli, kursiyerlerin yüzde 59'unun kadın, yüzde 41'inin erkek, yüzde 40'ının bekar, yüzde 60'nın da evli olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin hayat boyu öğrenme katılım oranlarının istikrarlı şekilde yükseltildiğini vurgulayan Biçerli, Türkiye'nin 2013 verilerine göre yüzde 122'lik artış göstererek hayat boyu katılım oranlarındaki yükseliş hızı açısından Fransa ve Portekiz'in ardından 3. sırada yer aldığını kaydetti.
KUŞ DİLİNDEN CENAZE HİZMETLERİNE İLGİNÇ KURSLAR
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde çok farklı alanlarda kurslar düzenlendiğini anlatan Biçerli, geçen yıl Giresun'un Çanakçı Halk Eğitim Merkezi'nde "Kuş Dili" sertifika programının açıldığını söyledi.
Biçerli, "Kurslarımızdaki yelpaze çok geniş. Ardahan'dan çobanlar için eğitim istendi. Sürü yöneticiliği modülünü hazırladık. Siirt'ten cenaze yıkama eğitimi, Batman'dan kalorifer ateşleyiciliği eğitimi, Kadıköy Halk Eğitim Merkezinden ise tango eğitimi'isteniyor" diye konuştu.
TAKVİYE KURSLARINA TALEP İÇİN TEDBİRLER ALINDI
Kemal Biçerli, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik Türkiye genelinde halk eğitim merkezleri ve okullarda düzenlenen ücretsiz destekleme ve yetiştirme kurslarına ilişkin son istatistikleri de açıkladı.
Kursların 20 Ekim 2014'ten itibaren açılmaya başladığını bildiren Biçerli, bu tarihten itibaren 17 bin 667 okul ve kurumda 196 bin 848 kursun hizmet verdiğini, 2 milyon 547 bin 902 öğrencinin yararlandığını kurslarda 104 bin 799 öğretmenin görev aldığını kaydetti.
Kurslarda görev alan öğretmenlerin "alnı öpülesi" olduklarını ifade eden Biçerli, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın öğretmenlerin ders ücretlerinin arttırılması konusunda desteği ve dershanelerin dönüşüm süreciyle birlikte kurslara kayıt sayısının daha da artmasını beklediklerini söyledi. Biçerli, kurslara artacak talep karşısında her türlü tedbiri aldıklarını da kaydetti.
OSMANLICA ÇOK DA GÜZEL ÖĞRENİLEBİLİYOR
Osmanlıca kurslarının en çok ses getiren kurslardan olduğunu dile getiren Biçerli, "Bu kursların hafızayı yenilemekten başka bir amacı yok" ifadesini kullandı.
Osmanlıca kurslarını 2 yıldır yaygın olarak düzenlediklerini dile getiren Biçerli, Türkiye genelinde açılan 6 bin 466 kursta 175 bin 734 kursiyerin Osmanlıca öğrendiğini kaydetti.
Osmanlıca kursunun diploma töreninde izlediği bir videodaki izlenimlerini paylaşan Biçerli, "11 yaşındaki bir çocuk diyor ki 'Dedemin eski fotoğraflarının arkasında Osmanlıca bir şeyler yazıyordu. Merak ettim ve nasıl öğrenebileceğimi araştırdım'. Çocuk, çıktı sahnede Osmanlıca bir metni baştan aşağıya okudu. Çok da güzel bu iş öğrenilebiliyor demek ki. Bu kursa her yaş grubundan kursiyer katılıyor" diye konuştu