Taliban'ın ölüm listesindeydi, Nobel aldı
Nobel’i alan en genç kişi olan 17 yaşındaki Malala Yusufzay, kızların okula gönderilmesi için yaptığı çalışmalar nedeniyle Taliban’ın ölüm listesinde yer almış, 2012’de okuldan eve dönerken uğradığı silahlı saldırıda başından yaralanmıştı.
Aynı şekilde Yeni Delhi’deki ofisine akın eden basın mensuplarına konuşan Satyarthi ödülünü köle çocuklara adadı ve “Malala’yı şahsen de tanıyorum. En kısa zamanda onunla konuşup bölgemizdeki barışı sağlamak için el ele vermemizi isteyeceğim” ifadelerini kullandı. Haberi dersteyken alan Malala’nın henüz bir açıklama yapmama kararı aldığını açıkladı. Pakistan’daki okullardaki öğrenciler Malala’yla gurur duyduklarını söylerken eski öğretmeni Ahmet Şah “Bu ödül terör, şiddet ve savaşın hüküm sürdüğü şu günlerde Pakistan için taze bir nefes gibi oldu” dedi. Pakistan Başbakanı Nevaz Şerif de ‘ülkenin gururu’ dediği Malala’yı kutladı.
15 YAŞINDA TALİBAN HEDEFİ OLDU
Henüz 12 yaşındayken doğduğu Svat vadisinde aktivistliğe başlayan Yusufzay, Taliban’ın kızların okula gitmesini yasaklamasına rağmen yolundan dönmedi. 2009’da BBC Urdu’da ‘Pakistanlı kızın günlüğü’nü yazmaya başlayan Malala, kimliği belli olunca hem dünyaya sesini duyurmuş oldu hem de Taliban’ın hedef tahtasının ortasına yerleşti. 2012’de okuldan dönerken başından vurularak ağır yaralanan Malala, tedavi için götürüldüğü Britanya’da hayata tutundu. Henüz o yaşta konuşma yapması için BM’ye çağrılan Malala ayakta alkışlandı. ‘Ben Malala’ adında bir kitabı olan genç kız geçen yıl da Uluslararası Çocuk Barış Ödülü’nü ve AB İnsan Hakları Ödülü‘nün sahibi olmuştu.
ÇOCUKLAR KÖLELEŞTİRİLMESİN DİYE
Ödülün diğer sahibi 60 yaşındaki Satyarthi de çocuk hakları konusunda öncü bir akvitist. 1980’de elektrik mühendisliğini bırakıp bu uğurda mücadele etmeye başlayan Satyarthi, 1998’de çocukların işgücü olarak kullanılmasına karşı kampanya yürütmüştü. Satyarthi ve arkadaşları sayesinde bugüne dek yaklaşık 80,000 çocuğun çeşitli şekillerde maruz kaldıkları sömürüden kurtulup rehabilitasyon ve eğitimlerinin sağlandığı biliniyor. Nobel Barış Ödülü geçen yıl Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) gitmişti. Bugüne kadar bu ödülü alan 101 kişinin yalnızca 15’i kadındı.