Tarihi mezar lahitlerine kepçeli müdahale

İstanbul Üniversitesi ana kapısı önündeki Vezneciler Darülfünun alt geçidinin iyileştirme çalışmaları sırasında, İstanbul'un Hristiyanlık öncesi dönemine ait olduğu tahmin edilen iki lahit kapağı bulundu.

- İstanbul Üniversitesi önündeki alt geçit iyileştirme çalışmaları sırasında yapılan kazılarda Hıristiyanlık öncesi döneme ait tarihi değeri yüksek nekropol mezar lahitleri bulundu. Bulunan lahitler, Arkeoloji Müzesine bilgi verilmeden kepçelerle çıkarıldı.

ana kapı önündeki Vezneciler alt geçidi iyileştirme çalışmaları sırasında ulaşılan iki tane lahit kapağı için inşaat bir günlüğüne durduruldu. tarafından ihale edilen Işıldak İnşaat ve Mak İş İnşaatın ortaklığı ile gerçekleştirilen Vezneciler Altgeçidi yenileme projesi, İstanbul 4 numaralı Koruma Kurulu tarafından onaylanmış ve 5 Ağustos'ta çalışmalara başlanmıştı. Yenileme çalışmalarındaki asfalt sökümü sırasında, Hıristiyanlık öncesi döneme ait olduğu tahmin edilen iki tane lahit kapağı bulundu. Kepçelerle yapılan çalışmalar sırasında hasar gören lahitler İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne bildirildi. Öncesinde Arkeoloji Müzesi’ne bildirilmeyen kazı çalışmalarının yapıldığı alan, kaynaklarda nekropol (mezarlık) olarak geçiyor. Ayrıca aynı bölgeden daha önce çıkarılmış benzer buluntular da müzede mevcut.