Temel liseler ile özel okullar arasındaki rekabet kızışacak!

Hükümetin dershanelerle ilgili düzenlemelerinin ardından yaklaşık bin 300 dershane özel okula dönüşmek için başvuru yaptı. '3 bin TL eğitim teşviki' ile dershaneden dönüşen temel liseler ile özel okullar arasındaki rekabetin kızışması bekleniyor.

Geçtiğimiz mart ayında dershanelerin kapatılmasıyla ilgili düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte sayıları yaklaşık 3 bin 300 olan ve 1 milyon 220 bin öğrenciyi sınavlara hazırlayan dershaneler 1 Eylül 2015 tarihinden sonra ya özel okul olacak ya da kapanacak. Habertürk'ün haberine göre, yaklaşık 1300 dershane özel okula dönüşmek için başvurdu. Tercihleri de yüz yüze eğitimin sınırlı olduğu temel liseye dönüşmek.

Tanıtımlarına başlayan bu yeni lise türünün eğitim sistemine girmesiyle birlikte "Dershaneler özel okula değil, tüm özel okullardershanelere dönüşüyor" tartışması da başladı. Çünkü temel liseye dönüşecek dershaneler hafta içi ve hafta sonu "sınavlara hazırlık kursları" açacaklarını, öğrencilerini sınavlara hazırlayacaklarını söylüyor. İzin aldıklarında cumartesi olduğu gibi pazar günleri de kurs açabilecek bu liseler mevcut okulların aksine ikili eğitim de yapabilecek. Bu okullar için okul bahçesi ya da müstakil bina olmaları şartı da aranmayacak. Bu liselerde yüz yüze eğitim de sınırlı. Bu liselerin yüz yüze 9. sınıflarında bu eğitimin süresi haftada 26 saat iken sınıf kademesi yükseldikçe süresi düşecek ve 12. sınıfa gelindiğinde 9 saate kadar inecek. Geri kalan 26 saati uzaktan eğitimle alacak.

ÜCRETLER 6 BİN TL'DEN BAŞLIYOR

Bu liselerin ücretleri ise 6 bin TL'den başlıyor. Hem sınava hazırlık kursları, hem ücretlerinin düşüklüğü, hem de 3 bin TL eğitim teşviki bu liselerin, kontenjanlarının ancak yüzde 50'si dolu olan özel okullardan öğrenci çekeceklerini gösteriyor. "Dershane fiyatına özel okul eğitimi vereceğiz" diye tanıtımlarını yapan okullar, özel okulları şaşkınlığa düşürüyor.

"TIPKI DERSHANE GİBİLER"

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan, "Bu kurumlar dershane gibi davranıyor. Birçok özel okul onlar yüzünden hafta sonları sınava hazırlık kursları yapıyor. Dershaneler özel okula dönüşmüyor, aslında hepimiz dershaneye dönüşüyoruz" diyor.

DERSHANELER DÖNÜŞÜMLERİNİ ANLATIYOR

FEN BİLİMLERİ DERSHANESİ

Kurucu Nazmi Arıkan: 90 şubemiz var. 65 şube temel lise, 15 tanesi ortaokul olacak. Ücretler 10 bin ile 15 bin arasında. Zaten 3 bin TL'si devletten teşvik olacak. İkili öğretim yapacağız. Yaklaşık 15 bin kontenjanımız olur. Öğretmenlerimizle yola devam edeceğiz. Hatta İngilizce, müzik, hafta sonları takviye kurslarla sınavlara hazırlık yapacağız.

FİNAL DERGİSİ DERSHANELERİ

Kurucu İbrahim Taşel: Türkiye'de 76 ilde 201 şubemiz var. Nüfusu az olan ilçeler hariç, tüm şubelerimiz dönüşecek. Önemli bir bölümü temel liseye dönüşecek. 60 - 70 bin civarında öğrencimiz olur. Ağırlık 12. sınıflarda olacak ama getirilen yüzde 30 kotası var. Lise ve ortaokullarımızda cumartesi günleri hazırlık kursları açacağız.

UĞUR DERSHANELERİ

Gn. Müd. Lokman Durak: Türkiye genelinde 186 şubemizin 165'i 7-8'i hariç temel lise ve Anadolu lisesi olacak. İkili eğitim yapacağımız için kontenjanın iki katı öğrenci alabileceğiz. 30 bin civarında lise öğrencimiz olacak. İstanbul'da ortalama 12 bin TL, Anadolu'da 7 bin ile 8 bin TL öğrenim ücreti olacak. Cumartesi günleri üniversiteye hazırlık yapacağız.

KÜLTÜR DERSHANELERİ

Kurucu Ahmet Sait Yurtseven: 119 şubemizin tümü temel lise olacak. Çatımız altındaki Dershanem ve Fatih dershaneleri ortaokul olacak. Öğrenciler hem bakanlığın müfredatını alacak hem de sınavlara hazırlık yapacak. Ücretler 8 ile 9 bin TL. 3 bin TL de devlet teşviki var. Dershane ücretine özel okula gidecekler.

FEM DERSHANELERİ

Rehb. Koor. Faruk Ardıç: 66 ilde 371 şube var. 85 kurumumuz, öğretmen kadromuz ve tecrübemiz uygun olduğu için temel lise olacak. Yaklaşık 52 bin kontenjanın 15 bin 600'ünü 12. sınıflara ayırabiliyoruz. Ücretler 6 bin ile 9 bin TL arasında. Hafta içi ve cumartesi günü ekstra hazırlık programları ile veli ve öğrencilerin beklentilerini karşılayacağız.