TEOG sonrası zorunlu nakil fırtınası kopacak!

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) için otomatik kayıt sisteminde, öğrencilerin ilk ve ortaokulunu bitirdiği okulun lisesine devam etmek için nakil yaptırması zorunluluğu tepki çekti.

-TEOG sınavına giren 8. sınıf özel okul öğrencilerine zorunlu nakil uygulamasına ilişkin haberler ses getirdi. Nakil şokunu ortaya çıkaran CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça’ya veli ve öğrencilerden tepki telefonları yağdı.

Aynı zamanda TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi olan fakat uygulamadan haberi olmadığını belirten CHP’li Havutça, olayın takipçisi olacağını belirtti.

İNSANIMIZ ETKİLENİR

Bugün gazetesinin haberine göre, Havutça, özel okul öğrencilerinin yerleştirmenin ardından nakil yapmamaları için MEB tarafından ikna edilmeye çalışacağını ileri sürerek “Bizim insanımız devletin görevlilerini ya da müdürü karşısında görünce şaşırır etkilenir, ‘başıma bir şey gelir’ diye korkar. Kayıt yaptırdıktan sonra pek çok insan bu korkuyla nakil yapmak istemeyebilir, geri dönmeyebilir” dedi.

Uygulamayla kamuoyunda Gülen okulları olarak bilinen özel okulların hedef alındığını vurgulayan Havutça, “Vatandaşın ‘Gülen okulları’ diye bildiği özel okullar açık hedef. Bana göre ise, hükümet tüm özel okulları hedeflemiş durumda” dedi.

GÜLEN OKULLARI AÇIK HEDEF Mİ?

Bakan Nabi Avcı’ya yazılı başvuru yaparak kaosun durdurulmasını isteyen Havutça, “Yapılmak istenen belli. Okullara yazı gönderilerek ‘başarılı öğrencileri imam hatiplere kaydettirmek için çalışın’ denmiş. Gitmek isteyen gider, istemeyeni niye zorluyorsun” diye konuştu.

Uygulamayla ‘Gülen okulları’ olarak bilinen özel okulların hedef alındığını söyleyen Havutça, “Vatandaşın ‘Gülen okulları’ diye bildiği özel okullar açık hedef. Bence de hükümet tüm özel okulları hedeflemiş” dedi.

Kendi okullarına gidememe riski yüzünden öğrencilerin de endişeli olduğunu söyleyen Havutça, “Anayasal hak olan eğitimde, üstelik çocuk üzerinde baskı olabilir mi? Nakil olsa bile özel okula giden çocuk niye imam hatipten ya da teknik liseden nakilli görünsün” dedi.

KAOSU DURDURUN

Havutça, Bakan Avcı’ya yazılı başvurusunda özetle şu ifadeleri kullandı: “MEB olarak ‘kaos’ yarattığınızın farkında olmadığınız gibi, veli ve öğrenciler üzerinde tedirginlik yarattınız. Eğitim sisteminde ne ilk ne son olan yarattığınız kaoslardan biri olan bu uygulamadan vazgeçip düzenleme derhal yürürlüğe koyulmalıdır.”

NE OLMUŞTU?

Özel okul yönetimleri, öğrenci ve velilere, MBE’in 4 Ağustos tarihli “2014 yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme
Kılavuzu”na göre önce tercih yapmalarını, yerleştirme olduktan sonra “nakil” ile kendi okullarına dönebilecekleri bildirildi.

Öğretmenler keyfi yönlendirilecek

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Zuhal Topcu, Torba yasanın mecliste kabul edilen 98 ve 99. maddelerine bakıldığında eğitimin içinden çıkılmayan sorunlarını daha karmaşık hale getireceğini ileri sürdü.

‘USUL VE ESASLAR...’

Topcu, yapılan değişiklikle ‘öğretmenlerin yer değişikliğine ilişkin usul ve esaslar bundan sonra yönetmelikle belirleneceğine dikkat çekerek, bu durumun artık keyfi uygulamaların olacağı anlamına geldiğini de söyledi.

Öğretmen atamalarının sürekli seçim malzemesi olarak kullanıldığını da belirten Topcu, “Ne zaman seçimler yaklaşsa mutlaka öğretmen kadroları ilan ediliyor, özellikle seçimlere yakın bir zamanda atamalar, 30 binlik, 40 binlik. Hem öğretmen adaylarının hem de bu atamaların bir seçim malzemesi olarak kullanılmaması gerek” dedi.

KİMSE ZORLA YERLEŞTİRİLMEYECEK

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, TEOG eleştirileri için, “Hiçbir öğrencimiz istemediği okula yerleştirilmeyecek.” dedi. Tekin, “İlçesinde istediği okul yoksa uzak bir ilçedeki istediği okul türüne göndereceğiz. TEOG yerleştirmeleri sonrasında isteyen, kendi okulunun lisesine yazılı başvuruda bulunacak. E-okul üzerinden kaydını yapacak. İlk başta planladığımız ‘özel okula gitmek istiyorum’ şıkkı olsaydı, bu sorun olmazdı. Ama buna da itiraz edildi.”