Tıp ve hukuk fakülteleri için baraj geliyor!
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) tıp ve hukuk fakülteleri için yeni bir çalışma başlattığı ortaya çıktı. Buna göre YÖK bu fakülteler için baraj belirleyecek.
ÜNİVERSİTELER KENDİSİ BELİRLESİN
YÖK'ün çalışmasını Hürriyet'e değerlendiren Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, kararı desteklediklerini belirtti. Sarıcaoğlu şu açıklamalarda bulundu: "Toplantıda tıp fakültesi ile ilgili birkaç örnek verdik. Sınav birincisi ile 200 bininci olan öğrencinin aynı tıp fakültesinde olduğu üniversiteler var. Bu da derslikte ciddi sıkıntılar yaratıyor. Biz ayrıca tıp ve hukuk ile birlikte mimarlık, mühendislik için de öneride bulunduk. Ancak bizim önerimiz aslında tam olarak bu değildi. Biz üniversitelerin kaç puandan öğrenci alacağını kendisinin belirlemesini istedik. Örneğin tıp fakültesi için bazı kurumlar, sıralaması 10 binin altındakileri almayabilir. Bazıları ise 200 bininci öğrenciyi de alabilir. Şimdi YÖK belki diyecek ki '50 binde çıta koyuyorum, bunun altındakiler tıp fakültesine giremez.' Bu da bir çözümdür. YÖK'ün bence yapmaya çalıştığı şey, kaliteli eğitim sağlamak. Ama bunun alt kademelerden başlaması gerekiyor. Bu nedenle toplantıda da söyledim: Milli Eğitim Şürası yapılıyor ve burada neden yükseköğretim yok? Belki YÖK de bir şüra yapacak. Aslında sistem sorunu var ve taban puanlar koyulurken bunları da gözardı etmemek gerekiyor.
BAZI BÖLÜMLERİ İYİLEŞTİRMEK GEREKİYOR
Tartışılacak birçok konu var. Aslında yurtdışındaki modellere bakıldığında, özellikle tıp ve hukuk bölümleri okumak için öğrenci önce bunlara yakın alanlarda 4 yıllık bir bölüm bitiriyor. Hukuk okuyacaksa önce uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi okuyor. Buradan mezun olunca hukuk okuyabiliyor. Biz vakıf üniversiteleri olarak dilekçe yazamayan bir avukat mezun etmek istemiyoruz. Doktora kendinizi emanet ediyorsunuz ve güvenmeniz gerekiyor. Bazı alanlar gerçekten kritik ve insan hayatına direkt etkisi var. İnsan hayatıyla ilgili bölümleri biraz daha iyileştirmemiz gerekiyor." - Gönül KOCA
PRATİKTE ZATEN VARDI
SALİM Ünsal (Kültür Dershanesi Rehberlik Genel Koordinatörü): Taban puan uygulaması teoride olmasa bile, pratikte zaten vardı. Devlet üniversitesinde tıp okumak isteyen bir öğrenci 20 bin sıralamasına girmemişse bu bölümü yazmıyordu. Devlet üniversiteleri açısından öğrenci profili üzerinde bir etkisi olmaz. Sadece vakıf üniversitelerini seçecek öğrenciler için geçerli olabilir. Şu anda tıpta okuyan öğrencilerin hemen hemen hepsi ilk 50 bin sıralamasından. Hukuk öğrencilerinin yüzde 82'lik bölümü 100 binin önünde.
GEÇ KALINMIŞ BİR UYGULAMA
Prof. Dr. Fadıl Yıldırım (Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı): İsabetli bir karar. Fikri altyapının ve birikimin ancak bir taban puanla sağlanabileceği düşüncesindeyiz. Geç kalınmış bir uygulama. Gazi'nin asgari 430 puanla aldığı bir öğrenciyi vakıf üniversiteleri 280 puanla alıyor. Düşük puanla üniversite okuyan öğrenci fakülteyi bitiriyor ancak meslek hayatında başarılı olamıyor.