Tunceli Üniversitesi'nde Kürtçe bölüm!

Tunceli Üniversitesi'nin, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’na yaptığı 'Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'na ek yerleştirmelerle öğrenci alımı' başvurusuna YÖK’ten onay geldi.

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, rektörlük binasında düzenlediği basın açıklamasında Tunceli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü'nün, Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'na ek yerleştirme ile 41 öğrenci alınacağını belirterek, Tunceli Üniversitesi'nin, ek kontenjanla öğrenci alımı başvurusunun kabul edilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Dört yıl eğitim verecek olan Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'na, LYS’nin TS2 puan türünden genel kontenjan 40, okul birincisi kontenjanı 1 olmak üzere toplam 41 öğrenci alınacağını söyleyen Rektör Boztuğ üniversite olarak hedeflerini anlattı:

“Geçen yıllardan edindiğimiz tecrübeye göre diğer bölümlerimize ek kontenjanla yerleşen öğrencilerimiz gibi, Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'na ek kontenjanla yerleşen öğrencilerimiz de 15-20 Ekim tarihleri arasında eğitim öğretime başlayacaklar. Böylelikle, Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı 15-20 Ekim tarihleri arasında 41 öğrencisiyle eğitim öğretime başlayacak. Önümüzdeki yıl da Kurmanc Dili ve Edebiyatı Bölümü'ndeki öğretim üyesi açığını kapatarak, bu bölüme de 41 öğrenci almayı planlıyoruz.”


"İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİNİN ÇOK AÇIK GÖSTERGESİ"


Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nda eğitim öğretime başlanmasının, il ve ülke için çok önemli olduğunu vurgulayan Boztuğ sözlerine şöyle devam etti:

“Bu bölüme öğrenci almamız, ülkemizde hukukun, demokrasinin, insan haklarının, globalleşme, evrenselleşme ve küreselleşme bağlamında kat ettiği yolun çok somut bir göstergesidir. Bu bağlamda, Tunceli Üniversitesi Rektörü olarak, bundan sonra ülkemize, milletimize, devletimize sahip çıkmayı, varsa yapıcı eleştirilerle düşüncelerimizi demokrasi ve siyaset kurumu içinde ifade etmeyi öneriyorum.” 

"LİSANS DÜZEYİNDE ÖĞRENCİ ALIMI BİR İLKTİR"

Zaza dilinde, Avrupa’da yüksek lisans ve doktora, Mardin Artuklu ve Bingöl üniversitelerinde ise tezsiz yüksek lisans düzeyinde eğitim verildiğini vurgulayan Boztuğ, Türkiye’de ilk defa lisans düzeyinde Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne öğrenci alındığını belirtti. Boztuğ, şöyle dedi:

“Zaza dilini konuşan bütün vatandaşlarımız bu önemli gelişmeye sahip çıkarak, yapıcı eleştirilerle birliğimizi ve beraberliğimizi daha ileri götürmelidirler.”