Üniversitelilerden formasyon eylemi!
Muğla ve İzmir'de Üniversite öğrencilerinden YÖK'ün formasyon kararına tepki eylemleri yapıldı.
İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İlahiyat Fakültesi öğrencileri, YÖK'ün pedagojik formasyon eğitimi için belirlediği 15 bin kontenjana tepki gösterdi. Öğrencilerin elindeki, 'Vurur yüze ifadesi, öğretmen olamıyoz bitanesi' yazılı döviz dikkat çekti. YÖK'ün gıyabi cenaze namazını da kılan öğrenciler, haklarını helal etmedi.
İlahiyat Fakültesi öğrencileri, YÖK tarafından 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde Türkiye genelinde Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı'na katılacak öğrenci sayısının 15 bin olarak belirlenmesini protesto etti. Aralarında 'Vurur yüze ifadesi, öğretmen olamıyoz bitanesi', '50 bini verin huzur içinde çözülsün' yazılı olanların da yer aldığı döviz ve pankartlar taşıyan öğrenciler, bu karar sonrasında kendi fakültelerinden sadece 10 kişinin formasyon alabileceğini belirtti. İlahiyat Fakültesi binası önünde toplanan öğrenciler adına açıklama yapan Abdullah Tan, alınan kararın eğitimde fırsat eşitliğine ve adalete aykırı olduğunu söyledi. İlahiyat fakültesi öğrencileri olarak alınan karara üzüldüklerini ifade eden Tan, "Geçen yıl YÖK, Türkiye genelinde üniversitelilere yaklaşık 100 bine yakın kontenjan ayırmış, böylelikle fakültemizde okuyan son sınıf öğrencilerinin tamamına yakını formasyon alma hakkını elde etmişti. YÖK'ün aldığı bu mağdur edici karardan sonra DEÜ İlahiyat Fakültesi'nde okuyan yüzlerce öğrenciden sadece 10 tanesi formasyon eğitimi alacak" dedi. Bu rakamın, "Size öğretmenlik hakkını vermiyoruz" anlamına geldiğini belirten Tan, okudukları bölümlere öğretmenlik idealiyle geldiklerini, ancak bir yıl içinde oluşan rakamsal uçuruma anlam veremediklerini ifade etti. Formasyon hakkı verilmeyerek öğretmenlik imkanının ellerinden alınmasını doğru ve etik bulmadıklarını da dile getiren Tan, şunları söyledi:
"Üniversitemizde pedagojik formasyon programından yararlanmak isteyen binlerce öğrenci bulunurken, üniversitemize sadece 350 kişilik kontenjan hakkı tanınmıştır. Binlerce öğrenciyi mağdur eden bu karar kaliteyi değil, mağduriyeti artıracaktır."
Formasyonla ilgili alınan kararın nedeninin eğitim kalitesini artırmak olarak açıklandığını da belirten öğrenciler de, "Derdiniz gerçekten kalite ise adresi yanlış yerde aramaktasınız. Adresi bizzat kendinizde, hesap edilmeden açılan üniversite ve istihdamı düşünülmeden alınan kararlarda aramalısınız" sözleriyle tepki gösterdi. 81 ilde üniversiteler açılıp özelde ilahiyat fakültelerine bolca kontenjan verildiğini de dile getiren öğrenciler, YÖK'ün kontenjanları artırmasını talep etti. İlahiyat öğrencileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan da kontenjan artırımı için yardım istedi.
Öğrencilerden İlyas Yıldız da, binlerce kişinin formasyon beklerken, açıklanan 15 bin rakamıyla öğretmenlik hayallerinin suya düştüğünü söyledi. Formasyon derslerini ilahiyatlardan kaldıran 28 Şubat YÖK uygulamalarının halen devam ettiğini, bunun kendilerini üzdüğünü belirten Yıldız, "İster istemez YÖK, 28 Şubat yolunda mı kaygısına düşmekteyiz. Neredeyse kontenjanların sıfır sevisine çekilmesi öğrencilere yapılan zulümden başka bir şey değildir" dedi.
MUĞLA'DA FORMASYON EYLEMİ
Yüksek Öğretim Kurumu'nun üniversitelerde açılacak pedagojik formasyon eğitimi programına alım sayısının Türkiye genelinde 15 bin olarak belirlemesine Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencileri tepki gösterdi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencileri adına açıklama yapan Batuhan Dinç, "YÖK tarafından Pedagojik formasyon eğitimi programına alım sayısı Türkiye genelinde 15 bin olarak belirlendi. Bu sayı üniversitemizde sadece 200 kişi ile sınırlıdır. 500 binin üzerinde öğretmen olmayı bekleyen ülkenin geleceği olmaya aday biz üniversite öğrencilerine ve mezunlarına ayrılan bu sayı manidardır. YÖK, bizlerin gelecek ümitlerini hiç saymakta ve geleceksizlikten başka bir seçenek sunulmamaktadır. YÖK Başkanı Yekta Saraç gençleri gereksiz bir beklenti içine sokmak istemediklerini söyleyerek, üniversite okumanın, eğitimin anlamını boşaltmış ve mezun olduktan sonra hakkımız olan iş kapılarını bizlere kapatmıştır. Hatta bir anlamda üniversite okuyarak bizlerin gereksiz beklentiler içerisine girdiğimizi ima etmiştir. Bu açıklamayı yapan YÖK, 'Öğretmenler yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır' diyen Ulu Önder'in kurduğu Cumhuriyet'e ve Cumhuriyet'in eğitim anlayışına yakışmamaktadır. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Şişman yaptığı açıklamada ümit tacirliği yapmak istemediklerini söylüyor. Yıllardır formasyon eğitimini ücretli olarak veren YÖK, bize tacirliğin ne demek olduğunu çok iyi göstermiştir. Hakkımız olan formasyon eğitimini satılığa çıkartan YÖK, en temel hakkımız olan eğitim alma hakkımızı da ihlal etmektedir. Bizlerin geleceği için bizleri binbir zorluklarla okutan ailelerimizin beklentilerini köreltmektedir. Bugün gelinen noktada gençliğin geleceğini kör çıkmazlara hapsetmeye çalışan YÖK,'ün gidecek yolu kalmamıştır. Öğrencilerin taleplerini dikkate almayan, tepeden inme kararlarla geleceğimizi şekillendiren YÖK, demokratik, bilimsel ve özerk üniversitenin önünde koca bir engeldir. YÖK'ü derhal bu kararı düzeltmeye ve kontenjan arttırarak formasyon hakkımızı teslim etmeye davet ediyoruz" dedi.
Açıklamanın ardından öğrenciler topladıkları imzaları Üniversite yönetimine teslim ettiler.