Üniversitenin ağaçlarına 'hain' saldırı

Bitlis Eren Üniversitesi ile Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV)'da ilginç bir olay yaşandı.

Bitlis Eren Üniversitesi ile Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV)'nca 'Her Öğrenciye Bir Fidan Projesi' çerçevesinde geçen yıl kampüs alanına ekilen ve yaklaşık 180 bin TL’ye mal olan 30 bin çam ağacını keçiler yedi.

Bitlis'te 2011 – 2012 yılı akademik açılışı kapsamında 'Üniversiteye yeni kayıt yaptıran her öğrencinin dikili bir ağacı olsun' sloganıyla başlatılan ve geçen yıl öğrenciler tarafından dikilen toplam 30 bin ağacın üzerinden bir yıl geçmeden başıboş hayvanlar ve keçiler tarafından yok edildi. BEÜ’lü öğrencilerin dikili ağaçlarını yiyen keçiler, yeşillendirilmesi amaçlanan alanların çıplak kalmasına neden oldu.

10 BİN AĞAÇ DİKTİK

Keçilerin yediği 30 bin ağaç yerine bu yılki akademik açılış kapsamında yeniden 10 bin ağaç dikildiğini belirten BEÜ Rektörü Mahmut Doğru, son üç yıldır ağaç dikim etkinliğini düzenlediklerini söyledi. Amaçlarının Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı ile birlikte üniversiteye gelen her öğrencinin Bitlis'te dikili bir ağacı olmasını sağlamak olduğunu kaydeden Rektör Doğru şöyle konuştu: "Kentte bulunan kültürel mirasın korunmasıyla ilgili BETAV ile çok önemli işleri başlattık. Bu eserleri ülkeye ve dünyaya kazandırmak istiyoruz. Geçen 30 bin ağaç dikmiştik, ama maalesef bu ağaçların büyük bölümü başıboş hayvanlar tarafından tahrip edildi. Dikmiş olduğumuz 30 bin ağacın adet maliyeti yaklaşık 6 TL’yi buluyor. Bunun tamamını hesapladığımızda yaklaşık 180 bin TL’ye tekabül ediyor. Biz yine bu yıl 10 bin ağaç diktik.

Öğrencilerimizden ve özellikle Bitlis halkından rica ediyoruz. Buraya dikilmiş olan her fidanı kendi fidanları ve kendi çocukları gibi korusunlar. Biz her ne kadar bunu korumaya çalışıyorsak da onların sahiplenmesi bir başka güzel olacaktır. Dileriz bundan sonra onlar da korur ve sahip çıkarlar. Bu şekilde buraya dikilen ağaçlar 4 – 5 yıl sonra bir ormanlık alan olarak, yetişmiş ağaçlar olarak görürüz. 'Her öğrenci bir fidandır' sloganıyla bu yola çıktık. Ümit ediyoruz ki bu yıl ekmiş olduğumuz ağaçlar tahrip edilmez ve biz de bu alana her yıl daha çok öğrenciyle fidan dikeriz.”

BETAV Bitlis Şube Başkanı Muzaffer Ahlat da ağaç dikmenin önemli olduğunu ancak asıl önemli olanın dikilen ağaçların korunması olduğunu belirtti. Kendilerinin ellerinden gelen imkanlarla ağaç diktiklerini ifade eden Ahlat şöyle konuştu: "Ağaçlarımızı diktik. Bunun herkes tarafından korunması çok önemli. Çünkü ağaçları dikmekle iş bitmiyor, korumak da çok önemlidir. İnşallah üniversitede öğrencilerin çoğalmasına paralel olarak bu ormandaki ağaç sayısı da her geçen gün çoğalacaktır. Bu sayede hayal ettiğimiz ormanımız oluşmuş olacaktır."

Bitlis Müftüsü İmran Kılıç, Kur'an-ı Kerim'de cennetin ağaçlı ve yeşilliklerle dolu bir alan olarak tasvir edildiğini belirterek şu bilgileri verdi: "Yeşillikli ve ağaçlandırılmış bir vatan cennetten bir köşedir. Ağaçları yok edilmiş bir vatan, vatan olmakla beraber kırsaldır. Peygamber Efendimiz de (SAV) 'Kıyamet gününde bile elinizdeki fidanı yere bırakmayın dikin' buyurmuştur. Bu yüzden ağaçlarımızı korumamız gerekir."

 Bitlis İl Çevre Orman Müdür Vekili Mehmet Yılmaz Ziyanlı, Bitlis’te yeşillendirme kapsamında her yıl binlerce ağaç diktiklerini, ancak dikilen ağaçların hayvanlar tarafından yenildiğini söyledi. Ağaç dikilmesinin yanında dikilen ağacın korunmasının daha çok önemli olduğuna dikkat çeken Ziyanlı, “Bitlis’in yeşillendirilmesi için biz elimizden geldiğince ağaç dikiyoruz. Ancak maalesef diktiğimiz binlerce ağaç keçiler ve başıboş hayvanlar tarafından yeniliyor.” dedi. Bitlis ve ilçelerinde birçok ağaç dikildiğini, ancak dikilen ağaçların her türlü koruma önlemi alınmasına karşın keçilerce yenilmesinin önüne geçilemediğini dile getiren Müdür Vekili Ziyanlı şöyle konuştu: “Başlattığımız çalışmalar kapsamında diktiğimiz ağaçların büyük kısmı ilk yılını göremeden keçiler ve başıboş diğer hayvanlar tarafından yeniliyor. Ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığı sahalara tel örgü çekmemize ve bekçi tutmamıza rağmen maalesef tahribatın önüne geçemiyoruz.”