Uzmanlardan velilere karne uyarıları!

Eğitim öğretim yılının birinci yarısı bitiyor. Karne alacak milyonlarca öğrenci yarı yıl tatili öncesinde heyecan yaşıyor. Peki karne alan çocuğa nasıl davranmalı? Uzmanlar velilerin karne alan çocuklarına nasıl davranmasında uyarılarda bulundu.

Eğitim öğretim döneminin sona ermesine kısa bir süre kaldı. Öğrenciler kadar velilerde karne heyecanı yaşıyor. Peki karne alan çocuğa nasıl davranmalı? Uzmanlar, psikiyatris, psikolog ve pedagoglar anne babaların karne alan çocuklarına nasıl davranmasını gerektğini açıkladı ve uyarılarda bulundu.

Cuma günü başlayacak yarı yıl tatili öncesinde çocuklar ve aileler karne heyecanı yaşıyor. Karne notunun başarı ya da başarısızlığın göstergesi olmadığını vurgulayan uzmanlar, ‘Çocuğu yargılamayın’ uyarısında bulundu.

 Posta Gazetesi yazarı Yaşar Özay bu hafta "Çocuğunuzu notlarına göre yargılamayın!" başlıklı yazısında karne günü veli çocuk durumunu ele aldı. İşte uzman, psikiyatris, psikolog ve pedagogların açıklamaları... 

BAŞARISIZ HİSSETMESİNE YOL AÇABİLİR

Eğitim sistemlerinde öğrenme sürecinin tek başına karne notları ile değerlendirilmesi, notun başarı ya da başarısızlık olarak algılanması hatasına yol açıyor. Karne notlarının, okul başarısının ya da başarısızlığın göstergesi olmadığını vurgulayan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Fırat Hamidi, “Karnedeki kötü notlar çocuğun kendisini başarısız, değersiz, yetersiz hissetmesine neden olabilir” dedi.

NASIL BİR YOL İZLENMELİ? 

Öncelikl karne alan çocuğun kendisini nasıl hissettiğinin öğrenilmesi ve duygularını anlamaya çalışılması gerektiğini belirten Dr. Hamidi, ailelere şu önerilerde bulundu: “O da sizin gibi durumun farkındadır. İletişim kanallarını sürekli açık tutun. Beden diliniz ile onu anlamaya çalıştığınızı hissettirin. Düşük notların hangi alandan kaynaklandığı ile ilgili bir değerlendirme yapın. Beklentiler, çocuğun yeteneğine uygun ve ulaşılabilir olmalı. Zayıf notlar yüzünden çocuğunuzla iletişiminizi azaltmayın.

KIRIK KARNE VE SÖMESTRE İÇİN ÖNERİLER

Sadece kırık notları değil iyi olan dersleri de konuşun uyarısında bulunan SEV Amerikan Koleji’nden Uzman Psikolog Can Gezgör "Sinirliyseniz birkaç saat sonra konuşun." dedi. Uzman Psikolog Gezgör yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:


- Ödülü abartmayın pahalı hediyelere boğmayın
- ‘Bugün bilgisayar yasak demek’ yerine ‘haydi tiyatroya gidelim’ deyin
- Büyüdüğünüz mahalleye gidin aile büyüklerini ziyaret edin
- Birlikte geleneksel bir yemek yapın ondan da videoya kaydetmesini isteyin. 

OLUMLU EBEVEYNLİĞİ BENİMSEYİN

Ailelere karnenin yeni bir sayfa olarak kabul edilmesi tavsiyesinde bulunan Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar, "Sizin tutumlarınız, çocuğun ilgi, beceri, yetenek, kapasite ve öğrenmeye yönelik tutumları bundan sonraki karnelerde belirleyici olacak" dedi. Doç. Dr. Koçkar, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

- Olumlu ebeveynliği benimseyin.

- Karne ve çocuğunuza dair duyduğunuz sevginin ilişkisiz olduğunu siz biliyorsunuz muhtemelen. Bunu çocuğunuza da iletin.

- Anladığından da emin olun.

- Başardıklarına odaklanın. Zayıf olduğu alanlara öncelikli olarak odaklanmayın.

- Akranları, kardeşleri, komşu çocukları vb. ile kıyaslamayın! Çocuğunuzu, önceki durumu ile karşılaştırabilirsiniz.

- Kıyaslamak, çocuğun o kişilerle olan ilişkisini olumsuz etkiler.

- Olumlu bir ilişki kurun. Ancak bu sayede iletişim kanallarını açık tutabilirsiniz.

- Çözüm odaklı düşünün.

- Sonuçtan ziyade sürece odaklanın.

- Başarıda düşüklük söz konusu ise bundan sonraki süreçleri farklı yaşamak için çocuk/ergen ile neler yapabilirsiniz?

- Sorumluluk sahibi bir birey yetiştirmek için gerekenleri yaptınız mı?

- Çocuğa özgü bireysel farklılıkların değerlendirilmesi için bir uzmana başvurdunuz mu?

- Bunları söylemeyin.

- Tembel

- Başarısız

- Aptal

- Sorumsuz

- Kötü

- Beceriksiz