Yabancı öğrenci için rehber aile projesi

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ‘Uluslararası öğrenciler mahalli heyetlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’ hazırladı.

Rehber aileler, yabancı öğrencilerin buluşarak, sosyal-kültürel hayatı alışmaları konusunda yardımcı olacak. Aileler öğrencilerle ayda bir iki kez buluşacak. Rehber aileler öğrencilerle birlikte vakit geçirerek onların her türlü şikayetler ve önerilerini dinleyerek yetkililere iletecek.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ‘Uluslararası öğrenciler mahalli heyetlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’ hazırladı. Uluslararası öğrenciler mahalli heyetlerinin oluşumu, toplanması, görev ve çalışmalarına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik yürürlüğe girdi.

Uluslararası öğrencilerin bulundukları yerlerde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın teklifi ve Başkanlığın bağlı bulunduğu bakan oluruyla ‘Uluslararası Öğrenciler Mahalli Heyeti’ kurulacak. Heyet; vali tarafından görevlendirilen bir vali yardımcısının başkanlığında; Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığını Koordinasyon Ofisi temsilcisi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun yönetici konumundaki personelinden birer temsilci, İlde bulunan üniversiteden yönetici konumundaki bir öğretim üyesi, Büyükşehir Belediyesi veya Belediye Başkanlığı temsilcisi, Türkçe öğretimi uygulama ve araştırma merkezi temsilcisi, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı Müdürü, Konu ile ilgili çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarından her yıl Başkanlıkça seçilecek iki üyeden oluşacak.

DERSLERİNDE BAŞARILI OLAN YABANCI ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLECEK

Heyet, uluslararası öğrencilere verilecek hizmetler konusunda araştırma, geliştirme, rehberlik yapma, yardımda bulunma ve ildeki uluslararası öğrencilere yönelik sosyal ve kültürel hizmetleri koordine edecek. Öğrenim görmek üzere ülkemize gelecek olan uluslararası öğrencilerin, ilde karşılanması ve yurtlara yerleştirilmesi için gerekli planlama çalışmalarını yapacak. İlde öğrenim gören uluslararası öğrencilere ait veri tabanı oluşturulacak ve bu öğrencilerin iletişim bilgilerini alınıp Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na bildirilecek. Uluslararası öğrencilere yönelik mahalli düzeyde sosyal ve kültürel faaliyetler ile sosyal gelişimi ve kültürel etkileşimi amaçlayan toplantı, seminer, spor, tiyatro, gezi, konser, kutlama, yemek, tören, kamp, turnuva, yarışma, sergi ve benzeri organizasyonlar düzenlenecek. uluslararası öğrencilerin öğrenim süreçlerini; ulaşım, eğitim, barınma, yardım, sosyal ve kültürel uyum başlıkları altında detaylandırılmış raporlamalarla kayıt altına alınacak. Uluslararası öğrencilerle ilgili ilde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasında eşgüdüm sağlanarak çalışmalar organize edilecek. Uluslararası öğrencilerin ülkemizi, toplumumuzu, kültürümüzü, örf ve geleneklerimizi yakından tanımalarını sağlamak amacıyla Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığını tarafından hazırlanan Rehber Aile Projesi kapsamında ilgili öğrenci ve aileleri belirlemek ve süreci takip ederek aşamaları raporlamak. İlde öğrenim gören uluslararası öğrencilerin öğrenim süreçleri boyunca karşılaştıkları sorunları tespit edilecek. Sorunların çözümü için ilgili kurumlar nezdinde gerekli çalışmalar yürütülecek. Uluslararası öğrencilerin her türlü sorun, dilek, istek ve önerilerini belirtebilecekleri bir dilekçe formatı oluşturulacak.Akademik olarak başarılı öğrenciler tespit edilip, ildeki imkânlar çerçevesinde ödüllendirilecek veya burs bağlanacak.