YÖK akademik arama sistemi açıklandı!

YÖKAKADEMİK arama sistemi giriş sayfası açıldı. Yükseköğretim Akademik Arama Sistemi bugün itibariyle akademisyenlerin hizmetine açıldı.

YÖKAKADEMİK (Yükseköğretim Akademik Arama) giriş sayfası bugün Türk yükseköğretiminde görev yapan akademisyenlerin kullanımına açıldı.

Akademisyenlere ait kişisel akademik bilgilerin ve bilimsel / akademik faaliyet çıktılarının tek bir noktadan elektronik ortamda erişilebildiği bir sistemolan YÖKAKADEMİK bugünden itibaren kullanımda...

YÖKAKADEMİK SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

- Sistem akademik.yok.gov.tr internet adresinden hizmet vermektedir.

- Kullanıcılar internete bağlı bilgisayarlarından ya da cep telefonlarından sisteme ulaşabilmektedirler.

- YÖKAKADEMİK sistemi üzerinde yayınlanan bilgiler, YÖKSİS, Akademik Özgeçmiş Sistemi ve Tez Merkezi uygulamalarına Yükseköğretim Kurulu, Üniversiteler ya da Akademisyenler tarafından girilen verilerden oluşmaktadır.

- Türk yükseköğretim sisteminde belli alanlarda çalışan uzmanların tespit edilmesi imkanı sağlanacak.

- YÖKAKADEMİK sistemi üzerinde yayımlanan bilgiler, YÖKSİS, Akademik Özgeçmiş Sistemi ve Tez Merkezi uygulamalarında Yükseköğretim Kurulu, Üniversiteler ve Akademisyenlerin bizzat kendileri tarafından girilen verilerden oluşmakta.

- Bu noktada verinin güvenilirliğini arttırmak için verilerin mümkün olduğunca kaynağından alınması hedeflendi. Yabancı dil bilgisini ÖSYM; Proje bilgilerini Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB ve Üniversiteler; Yayın bilgilerini ulusal ve uluslararası yayın veri tabanlarından ; Patent bilgisini Türk patent enstitüsünden alınmasına yönelik bu ilgili kurumlar ile veri değişim protokolleri hazırlanmış olup imzalanma aşamasına geldi.

- Sistemde aynı zamanda hem Türkçe hem de İngilizce dilinde arama yapılabildiğinden yurtdışındaki yabancı kişilerinde Türk yükseköğretimi hakkında bilgi sahibi olabilmesi sağlanmıştır.



YÖK BAŞKANI SARAÇ'TAN AÇIKLAMA

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, akademisyenlerin bilimsel faaliyetlerine erişilmesine imkan tanıyacak Yükseköğretim Akademik Arama (YÖKAkademik) sisteminin büyük fayda sağlayacağını belirterek "Bütün topluma, her türlü araştırma ve araştırmacıya açık şekilde hizmet sunan bir arama moturunu kurguladık, YÖKAkademik adını verdik ve bugün kullanıma açıyoruz" dedi.

Saraç, YÖK'teki "YÖKAkademik Sistemi Tanıtım Toplantısı"nda, Türkiye'de yükseköğretimde okullaşma oranının pek çok Avrupa ülkesinden ileri noktada olduğunu söyledi. Bunun olumlu katkılarına dikkat çeken Saraç, 193 yükseköğretim kurumunda çalışan öğretim elemanı sayısının 150 bine, çeşitli derecelerde öğrenci alan program sayısının da 30 bine yaklaştığına işaret etti.

4 BİN KADROYA EK BİN KADRO DAHA

Bu nedenle geçen yıllarda üniversitelere tahsis edilen 4 bin kadroya ek bin kadro daha verildiğini anımsatan Saraç, bu kadroların, YÖK tarafından daha önce uygulanmamış yeni bir planlamayla üniversitelere dağıtılacağını bildirdi.

Yükseköğretimde kalitenin yükseltilmesi için şeffaf ve katılımcı yöntemle hayata geçirilen icraatların, toplumun değişik kesimlerince takdir edilmesinin kendilerini memnun ettiğini vurgulayan Saraç, "Yükseköğretimin, toplum için ayrışma değil uzlaşı noktası olması en büyük dileğimizdir" ifadesini kullandı.

"KALİTE ÇITASINI YÜKSELTMEK İÇİN HAZIRLADIK"

Saraç, akademisyenlerin bilimsel faaliyet, kitap, makale, patent ve dersleri ile üniversitelerin performanslarını gösteren verilere kolay ve güvenilir şekilde ulaşabilmenin, başta akademisyenler olmak üzere devlet kurumları, özel sektör ve araştırmacıların ihtiyacı haline geldiğini anlattı.

YÖKAkademik sisteminin, yükseköğretimde kalite çıtasını yükseltmek için hazırlandığını bildiren Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ihtiyacı karşılamak üzere bütün topluma, her türlü araştırma ve araştırmacıya açık bir şekilde hizmet sunan bir arama moturunu kurguladık, YÖKAkademik adını verdik ve bugün kullanıma açıyoruz. Akademisyenlerin bizzat kendilerinin sisteme girdiği bilgileri temel alması dolayısıyla sistemin sunduğu verilerin güvenlik düzeyi yüksektir. YÖKAkademik'in, akademik boyutunun yanı sıra başta bakanlıklar olmak üzere kamu kurumları ve kuruluşlarının, hatta sanayi kuruluşları ve bütünü ile özel sektörün, YÖKAkademik üzerinden üniversitelerle işbirliği yapması daha kolay olacak, nitelikli bilgiye ve nitelikli beyin gücüne daha rahat ulaşabilecek. Sistem belli alanların uzmanlarıyla işbirliği gerçekleştirilmesine, bilirkişi ve hakemlerin seçimine kadar pek çok konuya katkı sağlayacak.

KİŞİSEL VE KURUMSAL BİLGİ EDİNME

YÖKAkademik'in Türkiye’ye kazandırılması, bilim hayatımızın gelişmesine yardımcı olacak, bilim hayatımızın durumunu gerçekçi olarak ortaya koyacak, çeşitli amaçlarla kişisel ve kurumsal bilgi edinme süreçlerini hızlandıracak.

YÖKAKADEMİK bilim hayatımızın resmini değil, artısı ve eksisi ile gerçek bir fotoğrafını sunmaktadır.

Ayrıca bu sistem üniversitelerimizin ve öğretim üyelerimizin dünya bilim hayatında tanınırlığına da yardımcı olacak. Zira sistem İngilizce arama seçeneği ile yurt dışı akademik çevrelerin de arama yapmasını mümkün kılıyor. Bunun yükseköğretimin uluslararasılaşmasına katkı sağlayacağı aşikardır."

Türkiye'deki bilim hayatıyla ilgili bütün bilimsel veriler ve tüm bilimsel çıktıları toplumun bütününün kullanımına açarak umulan faydanın en üst düzeyde gerçekleşmesini arzuladıklarını aktaran Saraç, bunun için arama motorunun kullanılmasında herhangi bir kısıtlama bulunmadığını söyledi.

Saraç, sistemin geliştirilmesi ve öğrenciler için de benzer bir uygulama yapılması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

BİLGİLERE TEK NOKTADAN ERİŞİLECEK

Sistemle üniversitelerde görevli akademisyenlerin kişisel akademik bilgileri ve faaliyet çıktılarına tek bir noktadan elektronik ortamda erişilebilecek. "akademik.yok.gov.tr" adresinde hizmet veren sisteme kullanıcılar, bilgisayarlarından veya cep telefonlarından ulaşabilecek.

Sistem üzerinden yayınlanan bilgiler, YÖKSİS akademik özgeçmiş sistemi ve tez merkezi uygulamalarına YÖK, üniversiteler veya akademisyenler tarafından girilen verilerden oluşuyor. Verilerin güvenilirliği için mümkün olduğunca kaynağından alınması hedeflendi. Yabancı dil bilgisinin ÖSYM, proje bilgilerinin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB ve üniversiteler, yayın bilgilerinin ulusal ve uluslararası yayın veri tabanlarından, patent bilgisinin ise Türk Patent Enstitüsünden alınmasına yönelik protokoller de imza aşamasında.

Sistemde, akademisyenlerin adı, soyadı, bilim ve faaliyet alanlarını içeren anahtar kelimeler ile kitap, makale, tez, patent, proje, bildiri ve sanatsal faaliyetler gibi alt başlıklarda arama yapılabilecek.

YÖKAkademik sisteminde, profil sayfasında yayınlanan bilgilerin tamamı ilgili akademisyenin kontrolü altında olacak ve tüm güncellemeler yine akademisyenler tarafından yapılacak.

Sisteme, akademisyenlerden 74 bin 384'ü makale, 42 bin 441'i kitap, 66 bin 196'sı bildiri, 61 bin 636'sı ders, 129 bin 352'si akademik görev, 51 bin 980'i idari görev, 135 bin 974'ü öğrenim bilgisi, 85 bin 209'u üniversite dışı deneyim, bin 292'si patent bilgisi, 57 bin 587'si proje bilgisi, 60 bin 969'u Üniversiteler Arası Kurul temel alan verisi, 118 bin 153'ü yabancı dil bilgisi, 412 bin 804'ü de tez bilgisi girişi yaptı.

Sistem Aşağıdaki alanlarda Arama ve Filtre etme özelliğine sahiptir:

-Akademisyen (Adı Soyadı, Bilim Alanı, faaliyet alanlarını içeren anahtar kelimeler)

-Kitap

-Makale

-Tez

-Patent

-Proje

-Bildiri

-Sanatsal Faaliyetler

Kullanıcılar aramak istedikleri terimi sistem üzerinden sorguladıklarında yukarıdaki alanlar içinde arama yapar ve sonuç sayıları ile birlikte alakalı sonuçları göstermektedir.

AKADEMİK HAYATLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ ORTAYA ÇIKIYOR!

Aranan ifade bir makale, kitap, tez bilgisinde geçebileceği gibi akademisyenlerin çalışma alanlarında geçebilmekte, Sistem bulduğu sonuçları kullanıcılara sunmakta ve ilgili kayıtların detaylarını inceleyebilmelerine olanak sağlamaktadır.

Ana ekranda bulunan Üniversiteler seçeneği ile seçilen üniversitenin kadrosundaki personelleri, Temel Alanseçeneği ile seçilen temel alandaki (Bilim alanı ve anahtar kelime üzerinden filtre imkanı mevcut) akademisyenleri ve Konulara göre tezler başlıkları seçeneğiyle de Konularına göre Yüksek Lisans, Doktora tezlerine erişip aramalarını daraltabilmektedirler.

AKADEMİSYENLERİN HANGİ BİLGİLERİ GÖRÜNTÜLENEBİLİYOR?

Türk yükseköğretiminde görev yapıp YÖKSİS ve Akademik Özgeçmiş Sistemine kişisel bilgilerini girmiş olan akademisyenlerin aşağıda yer alan alanlardaki bilgileri YÖKAKADEMİK sisteminde tüm kullanıcıların erişimine sunulacaktır.

Öğrenim Bilgisi

Akademik Görev

Proje Görevleri

İdari Görev

Üniversite Dışı Deneyim

Üyelikler

Ödüller

Patentler

Dersler

ÜAK Temel Alan

Makale

Kitap

Bildiri

Sanatsal Faaliyet

Tezler

YÖKSİS VERİLERİ GİRİYOR

YÖKAKADEMİK sistemi üzerinde yayınlanan bilgiler, YÖKSİS, Akademik Özgeçmiş Sistemi ve Tez Merkezi uygulamalarına Yükseköğretim Kurulu, Üniversiteler ya da Akademisyenler tarafından girilen verilerden oluşmaktadır.

Akademisyen profil sayfasında yayınlanan bilgilerin tamamı Akademisyenin kontrolü altındadır. Hiçbir şekilde onay mekanizması bulunmamakla birlikte tüm güncellemeler akademisyenin kendisi tarafından yapılmaktadır.

Sisteme İlişkin Sayısal Bilgiler

YÖKAKADEMİK SİSTEMİNİN FAYDALARI NELER?

Devlet vakıf bütün yükseköğretim kurumlarımızda görev yapan bilim insanlarının bilimsel faaliyetlerine, kitaplarına, makalelerine, bildirilerine, patentlerine, ilgi alanlarına, kalem oynattıkları sahalara, uzman oldukları alanlara, verdikleri derslere, yönettikleri yüksek lisans ve doktora tezlerine ve konularına, dolaylı olarak üniversitelerin performanslarını gösteren bilgilere, yükseköğretim alanında üzerinde durulan konulara tabii ki aynı zamanda da ihmal edilen ve yoğunlaşması gereken alanlara ve zayıf olduğumuz yanlara, kısacası burada sıralayamayacağımız daha pek çok bilimsel verilere kolay ve güvenilir bir tarzda ulaşılabilme ihtiyacı başta akademi camiası olmak üzere tüm devlet kurumları, özel sektör ve araştırmacılarca hissedilmekteydi.

İşte bu ihtiyacı karşılamak üzere bütün topluma, her türlü araştırma ve araştırmacıya açıkbir şekilde hizmet sunan bir arama motorunu kurgulandı...

Sistem sayesinde;

Ulusal/uluslararası bazda ülkemizde yapılan araştırmaların derlenmesi, incelenmesi ve bulunması,

Bilim hayatımızda ortaya konan çalışmalara rahatlıkla ulaşılabilecek yani bilimsel çalışmaları kolaylaştıracaktır. Hem kamu kurumları hem özel teşebbüse üniversitelerde yapılan araştırmaların etkin bir biçimde izlenme imkanı sağlaması,

Üniversitelerde yapılan çalışmaların şeffaf hale getirilmesi,

Akademisyenin ve yaptığı çalışmaların kamuya açılmasıyla görünürlüğünün artması,

Herhangi bir konuyla, bilim alanıyla, özel uzmanlıkla vb ilgili uzman, bilirkişi vb seçiminde yardımcı olması,

Üniversitelerin akademik performanslarının ortaya konması,

Teşvik, doçentlik vb süreçlerin de yardımıyla akademik çıktıların merkezileştirilerek tek bir elden güncel ve hızlı bir şekilde kamuya sunumu,

Yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlüğe yükseltilme ve atanma işlemlerinde, jüri tespitlerinin kolaylaştırılması,

Doçentlik jürilerinde görev alabilecek profesör unvanlı öğretim üyelerinin belirlenmesindeki süreçlerin sağlıklı bir şekilde yapılması,

Yükseköğretim Kalite Kurulu'nun Akademik birimlerin ölçülebilir nitelikteki performans göstergelerini ve bunların periyodik olarak gözden geçirilmesi işlemleri,

Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurullarının oluşturulması,

Özel sektör ve sanayinin ihtiyaç duyduğu bilimsel çalışma, proje ve patent bilgilerine ulaşmaları,

Sanayi Tezleri Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik" kapsamında, değerlendirmeye alınacak projeler ile hakemlerin belirlenmesi,

Kurul üyeleri, bilirkişiler ve uzmanların belirlenmesi ve erişimi,

Bilim hayatında önemli bir yer tutan yüksek lisans ve doktora tez konusu seçimleri,

Bakanlıkların ve diğer kamu kurumlarının politika oluşturma konusunda YÖK üzerinden üniversitelerle işbirliği yapma ve uzman kişi ve çalışma arama süreçlerini kısaltması,

Bakanlık, kamu kurumları yanı sıra özel sektörün, STK'ların da toplumsal sorunlara çözüm arayışlarında yükseköğretim sistemimizin birikimini kullanabilmelerine imkan sağlanması,

Bilim hayatımızda ortaya konulan çalışmaların alan ve konu esaslı aranabilmeleri,

Bilim hayatımızda fakülte ve bölüm bazlı performanslarının görülebilmesi

mümkün olmaktadır.

memurlar.net ve AA