YÖK yasa taslağında neler değişti?
Yeni YÖK Yasa Tasarısı hazırlayan MEB iki yıllık yüksekokulların bakanlığa bağlanmasını ve rektörlerin seçimle gelmesini istedi.
Milli Eğitim Bakanlığınca kabul görmeyen ve yeniden hazırlanan yeni YÖK Yasa Tasarısı'yla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.
Bugün gazetesinin haberine göre MEB nezdinde Maliye Bakanlığı ve Anayasal Komisyonların birlikte hazırlanıp Başbakanlığa sunulan yeni tasarı, YÖK'ün merkeziyetçi yapısını ortadan kaldırıyor. Üniversiteler eski ve yeni olmak üzere kademelendirilecek.
Kurumlar yönetmeliğini kendileri hazırlayıp rektörünü de kendi seçecek. Anayasal değişiklikler gerektiren tasarıya göre 2 yıllık meslek yüksek okulları üniversitelerden alınıp MEB'e bağlanacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yükseköğretim Kurulu'nun hazırladığı YÖK Yasa Tasarısı'nı uygun bulmayıp yeniden yazılması kararını almıştı. Aynı tasarı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir konsensüs içermediği gerekçesiyle ayrı bir çalışma talep ederek, MEB, Maliye Bakanlığı ve Anayasa Komisyonları'nın birleşip yine MEB nezdinde yeni bir taslak hazırlamasını istemişti. MEB tasarı için elini çabuk tuttu ve hazırlanan yasa taslağını Başbakanlık'a sundu.
MERKEZİYETÇİ YAPI BİTİYOR
Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rıfat HAYATi KARAR Sarıcaoğlu tasarının içeriğini BUGÜN’e anlattı. Sarıcaoğlu, yeni yasa taslağının YÖK’ün merkeziyetçi yapısından uzak olduğunu söyledi. Sarıcaoğlu, “Devlet ve vakıf üniversitelerine ek olarak özel üniversiteler gelecek. Rektör seçimi üniversitelerin tercihine sunulacak. YÖK’ün ve Cumhurbaşkanlığı’nın rektör ataması söz konusu olmayacak.”
2 YILLIKLAR MEB'E BAĞLANACAK
YÖK’ün hazırladığı taslakta yer almayan 2 yıllık meslek yüksek okullarının durumunun da yeni tasarıda ele alındığına dikkat çeken Sarıcaoğlu, “2 yıllık önlisans programları üniversitelerden alınıp MEB bünyesine dahil edilecek. Ayrıca sınav sisteminde de bir değişiklik söz konusu olabilir” açıklamasında bulundu.