YÖK'ün ALES düzenlemesine tam not!
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya’nın başta tezsiz yüksek lisans için Akademik Personel ve Lisansüstü Giriş Sınavı (ALES) şartının kaldırılması olmak üzere yeni düzenlemeleri, üniversite öğrencilerini mutlu etti.
Düzenlemelerin kendilerini motive edip başarılarını artıracağını söyleyen öğrenciler, bu gelişmelerin hayata geçmesinin toplumsal gelişmeye de yansıyacağını düşünüyor.
Yeni Yasa Tasarısı ile gündeme gelen YÖK, öğrencilerin yaşadıkları sorunları çözme adına birçok yenilik yapmaya hazırlanıyor. Sözkonusu yenilikleri ve düzenlemeleri önceki gün açıklayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, ‘Hayat boyu öğrenme’ kapsamında tezsiz yüksek lisans için ALES puanının kaldırılacağını açıklamıştı. 4 milyon üniversite öğrencisinin internet şifresi ile kendi dil seviyesinde kurslara katılabilmesi, öğrencilerin her türlü şikayet ve sorunlarını dile getirip bilgi alabilecekleri Alo YÖK hattının kurulması, Elektronik Belge Takip Sistemi’nin oluşturulması gibi yenilikler, üniversitelileri rahatlatacak.
YÖK’ün yeniliklerini değerlendiren üniversite öğrencileri, bunların geciken uygulamalar olmasına karşın uygulamaya sokulacak olmasını sevinçle karşıladı. YÖK yenilikleriyle ilgili Cihan’a konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü öğrencisi ve üniversitenin Öğrenci Konseyi Başkanı Suat Ortahisar, ALES’in kalkmasının insanların kendisini geliştirmesi açısından çok güzel sonuçlar doğuracağını söyledi. Konsey Başkanı Ortahisar, "Yüksek lisans kolaylaştı. Daha da kolaylaşacak. Şartlar hafifletildikçe eğitim seviyesi arttıkça ülkede eğitim daha iyi noktalara çıkacaktır. Üniversiteler toplumun lokomotifi, ülkedeki gelişmenin hızlı belirleyen kurumlardır. Sorunlar da güzel gelişmeler de önce üniversitelerden çıkar. Bunla ilgili gelişmeyi güzelleştirir, özgürleştirirseniz, bu topluma da yansıyacaktır. Bu noktada çalışmalar güzel. Böyle devam ederse toplum ve üniversiteler bir yerlere gelecektir." açıklamasında bulundu.
"ÜNİVERSİTELERLE YÖK UYUŞMUYORDU"
Yapılacak yeniliklerin uygulanma noktasında sorun çıkabileceği uyarısında bulunan OMÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Ortahisar, "YÖK darbe YÖK’üydü ve kurumların işleyişinde sorun var. Üniversitelerle YÖK uyuşmuyordu. Ortada bir terslik vardı. Şimdi bir şeyleri değiştirmek istiyor. Hızlı bir giriş yaparak bütün paydaşları sürece kattı. Yeni tasarı ile köklü değişiklikler olacak. Yapmaya çalıştığı değişiklikler bizim açımızdan çok olumlu. Ama üniversite yönetimleri bunu uygulamadığı anda işleyişte sorun çıkabilir. Bunun önüne geçmek için değişiklikler ve nasıl uygulanacağı üniversite yönetimlerine iyi anlatılmalı." şeklinde konuştu.
YÖK Başkanı’nın şiddet içermedikçe her türlü öğrenci eylemini meşru bulmasına da destek veren Suat Ortahisar, "Saygı çerçevesinde herkes her eleştiriyi yapabilir. Biz de aynı fikirdeyiz. Yumurta, ayakkabı atmak, hareket etmek bunlar şiddetle eşdeğerdir. Bu toplumsal özelliklerimizle ve insanlıkla bağdaşmaz. Karşılığında güvenlik öğrenciyi yaka paça dışarı çıkardığında bu defa güvenlikçi terörü oluyor. Diğer taraftan öğrencinin yaptığı ne. Bunu hiçbir üniversite öğrencisi desteklemez. Bu çok az bir azınlıktır." değerlendirmesinde bulundu.
YÖK’ün yeniliklerinin merakla beklediklerini söyleyen tıp fakültesi 2. sınıf öğrencisi Pelin Saygın ise "Bu yeniliklerin biran önce hayata geçmesini istiyoruz. Çünkü gerçekten zor bir eğitim süreci yaşıyoruz. Bürokratik engeller de bizi daha çok zorluyor. Yapılacak yenilikler en kısa zamanda hayata geçerse, işimiz kolaylaşacak, başarımız artacak." ifadelerini kullandı