666 sayılı KHK iptal hükümleri yeni düzenleme nasıl uygulanır?

666 sayılı KHK iptal hükümleri yeni düzenleme nasıl uygulanır?

Soru:
Anayasa Mahkemesinin 22/10/2015 tarihli ve E.: 2015/1, K.: 2015/91 sayılı Karan ve 3/12/2015 tarihli ve E.: 2015/101, K.: 2015/111 sayılı Kararı ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 11 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan murakıp ve uzman ibarelerinin 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında bulunmadığı gerekçesi ile iptal edilmesine karar verilmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu kararı üzerine üst kurul uzman yardımcısı ve murakıp maaşları artırılmıştır.

2016 Torba Yasanın 24.maddesinde ise : " 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine "ve başkan yardımcısı" ibaresinden sonra gelmek üzere "ile murakıp ve uzman unvanlı meslek personeline," ibaresi, "bakanlık genel müdürü," ibaresinden sonra gelmek üzere "murakıp ve uzman unvanlı meslek personeli için Başbakanlık uzmanlarına" ibaresi eklenecektir" denilmektedir. Belirtilen 24.madde yasalaşırsa üst kurul uzman yardımcılarının ve murakıpların artırılan maaşı düşer mi yoksa Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra onlar için " kazanılmış hak" durumu işletilip, Torba Yasanın 24. maddesi sadece bu yasanın yürürlüğe girmesinden sonra uzman yardımcısı ve murakıp unvanını kazanacak kişilere mi uygulanır?

Bu hukuki konudaki düşünlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Cevap:

Anayasa mahkemesi eşit işe eşit ücret düzenlemesi içerisinde yer alan üst kurul personelinde murakıp ve uzman personelin ücretlerini düzenleyen 375 sayılı Kanundaki düzenlemeleri yetki kanunu kapsamında olmaması gerekçesi ile iptal etmiştir.

AYM'den, üst kurul personelinin maaşları için önemli karar (murakıp)


Üst kuruldaki uzman yardımcısı da 375'e göre maaş almayacak

Anayasanın 128 inci maddesinde "Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.
Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak, mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.
Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir." hükmü yer almaktadır.

1982 anayasasının 128 inci maddesinde ise memurlar ve diğer kamu görevlilerinden bahsedilmekte ve bunların özlük işlerinin kanun ile düzenleneceği amirdir.

Anılan hüküm uyarınca memurlara diğer kamu görevlilerine ilişkin kanunlar yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır.

Bunlar örnek olarak;
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu,
926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu,
2802 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu,
2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu,
sayabiliriz.

Diğer bazı kuruluş kanunlarında da mali haklara ilişkin düzenlemeler bulunmaktadır.

666 sayılı KHK ile yapılan düzenleme ile diğer kanunlardaki uygulamaların çoğunu yürürlükten kaldırmıştır.

Bazılarını ise yürürlükten kaldırmamasına rağmen yeni düzenleme sebebiyle uygulanmaz kılmıştır.

Yürürlükten kaldırılan veya uygulanmaz hale gelen hükümler için 666 sayılı KHK geçici madde düzenlemeleri ile KHK yürürlük tarihindeki personel için uygulanmasına devam edilmesi yönünde hükümlere yer vermiştir.

Torba kanun ile Anayasa mahkemesinin iptal ettiği murakıp ve uzman personelin 375 sayılı KHK ilgili maddesine ilave edilmesi halinde iptal edilmeyen fakat üst kurul kuruluş kanunlarındaki hükmün uygulama imkanı kalmayacağında şüphe bulunmamaktadır.

Uygulayıcı personel yürürlükte olan ve uygulanması gereken hükmü uygulamak suretiyle ilgili personelin ücretlerini ödemek zorunda olacaktır.

İdari personelin yeni düzeleme ile uygulanmaz hükümler esas alınarak ücret ödemesi, ödeyenlerin sorumluluğunu gerektirdiği gibi devleti zarara uğratmaları bakımından disiplin mevzuatı bakımından ceza alabileceklerdir.

Kendi kurumsal mevzuatlarından faydalanmış olmaları kazanılmış hak sağlamış olsa idi 666 sayılı KHK ile geçici madde düzenlemesi gerek olmazdı. Kanun koyucuda geçici madde düzenlemesi yapmazdı. Kanun koyucu abesle iştigal etmez.

Torba kanunda da murakıp ve uzman personel 375 sayılı KHK deki yerine yapılacak yeni düzenleme için geçici madde konulması halinde şu an faydalandıkları ücret düzenlemelerinden faydalanmaya davam edebilecekleri değerlendirilmektedir.

Söz konusu hüküm, karar ve açıklamalar çerçevesinde;
Yeni torba kanun ile murakıp ve uzman yardımcıları 375 sayılı KHK'ye ilave edilip geçici madde olmaması halinde kanunun yürürlük tarihi itibariyle kendilerine uygulanması gerekmektedir.


Geçici madde olması halinde ise geçici maddenin hükümleri çerçevesinde uygulanması gerekir.


Geçici madde olmaması halinde mer'i mevzuata aykırı işlem tesis eden idareciler hakkında mali ve idari sorumlulukları bulunmaktadır.