Acil servis ve nöbetçi doktor için klinik rehberi

TKHK tarafından hazırlanan rehber, 2. ve 3. basamak sağlık tesisleri acil servislerinde çalışan ve nöbet tutan doktorlara, teşhis ve tedavilerinde yol gösterici olacak.

Sağlık Bakanlığı, acil servislerde çalışan ve nöbet tutan doktorlara teşhis ve tedavilerinde yol gösterecek bir rehber hazırladı.

Rehberde kafa travmasından inmeye, komaya yaklaşımdan yetişkin nöbete (epilepsi) kadar 13 durumla ilgili bilgiler yer alıyor. Hasta ve çalışan güvenliği amacıyla hazırlanan "Klinik Karar Verme Rehberi" programı, doktorların kolaylıkla ulaşabilmesi için bilgisayarların masaüstünde bulunacak.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) tarafından hazırlanan rehber, 2. ve 3. basamak sağlık tesisleri acil servislerinde çalışan ve nöbet tutan doktorlara, teşhis ve tedavilerinde yol gösterici olacak. Rehberin bazı basamaklarında yıldızla işaretlenmiş bilgiler, Mart 2013'ten itibaren kaydı tutularak arşivlenecek. Söz konusu dökümanlar, doktorların kolayca erişebileceği bir ortamda kendilerine ulaştırılacak. Bu dosyalar, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi acil servis modülüne, silinmemek üzere entegre edilecek. Doktorların bilgisayarlarının masaüstüne ve her an ulaşabileceği konumlara yerleştirilecek.

KLİNİK KARAR VERME REHBERİ, 13 DURUM İÇİN HAZIRLANDI

Klinik Karar Verme Rehberi, acil servislerdeki doktorların beyin cerrahisi, ortopedi, plastik cerrahi, nöroloji, çocuk nörolojisi, kardiyoloji, genel cerrahi (yanık) ve göğüs cerrahisi alanlarında karşılaşabileceği 13 durum için hazırlandı. Rehberde alt ve üst ekstremite travmaları, çocuk febril nöbet, çocuk uzamış epileptik nöbet, inme, kafa travması 1, kafa travması 2, komaya yaklaşım, koroziv madde yanıkları, maksillofasiyal travma, MI algoritması, pnömotoraks, yetişkin nöbet (epilepsi) ve yanık algoritmasıyla ilgili bilgiler yer alıyor.

Küçük ve orta yanıklarla ilgili bilgiler şöyle: “Birinci derece yanıklar genellikle açık bırakılır, kapalı pansuman yapılmaz. Nemlendirici kremler veya merhemler yeterlidir. Hastaya analjezik verilebilir. Antibiyotik verilmez.” Derin yanıklarla ilgili ise, “Antibiyotikli kremler doğrudan (örneğin gümüş sülfadiyazin, mupirosin, nitrofurazon) veya parafin emdirilmiş tüllerin altına uygulanabilir.” deniyor.