Acil servislerde bayram önlemi başladı!
Sağlık Bakanlığı, Ramazan Bayramı'nda, kamu ve özel tüm yataklı sağlık tesisleri bünyesindeki acil servislerin, gerekli önlemlerin alınmasını talep etti.
Sağlık Bakanlığı, Ramazan Bayramı süresince, kamu ve özeltüm yataklı sağlık tesisleri bünyesindeki acil servislerin, artmasımuhtemel iş hacmini karşılayabilecek şekilde düzenlenmesini, beklenmedik hallerde ihtiyaca uygun tedbirlerin alınmasını istedi.
Nöbetler 24 saat kesintisiz hizmet sürekliliği esasına göre hiçbir olumsuzluk ve aksaklığa meydan vermeden ihtiyacı karşılayacakşekilde planlanacak.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Ramazan Bayramı süresincesağlık hizmetlerinin aksamadan yürümesi için alınması gereken önlemleri içerengenelge yayımladı.
Gümüş, ihtiyaç duyulduğu anda gecikmeye yer verilmeksizin24 saat esasına dayalı verilmesi gereken sağlık hizmetlerinin, özelliğigereği, başta hekim ve sağlık personeli olmak üzere tüm sağlıkçalışanlarının çoğu zaman mesai kavramına bağlı kalmaksızın, özellikle debayram ve tatil günlerinde büyük fedakarlık ve üstüngayret göstererek emek yoğun bir çalışma düzeni içerisinde çalışmalarını zorunlu kıldığını ifade etti.
Ramazan Bayramı nedeniyle 26-30Temmuz tarihlerine isabet eden tatil döneminde hastalık, kaza, yaralanma vebenzeri acil haller nedeniyle vatandaşların ihtiyaç duyacağı sağlıkhizmetlerinin hastane acil servislerinde karşılanması gerektiğinden, bubirimlere müracaatlarda önemli artışlar olması ve dolayısıyla iş yükünün deönemli ölçüde artmasının beklendiğini kaydeden Gümüş, bu nedenle Ramazan Bayramı süresince, kamu ve özel tüm yataklı sağlık tesisleri bünyesindeki acil servislerin, artması muhtemel iş hacmini karşılayabilecekşekilde düzenlenmesini, beklenmedik hallerde ihtiyacauygun tedbirlerin alınmasını istedi.
Gümüş, bayram tatili süresince acil servislerebaşvuran, ambulanslarla veya diğer imkanlarlagetirilen tüm vakalara gerekli tıbbi ve cerrahi müdahalenin zamanındayapılabilmesi, kaliteli ve özenli tıbbi bakım ve tedavi hizmetlerinin sunulabilmesi için şu tedbirlerin alınmasını istedi:
-Acil servis hizmetleri, "Yataklı Sağlık Tesislerinde AcilServis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ", yoğunbakım hizmetleri ise "Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama ve Esaslarıhakkında Tebliğ" hükümlerinde belirtilen esaslar dahilindeyürütülecek.
-Acil sağlık hizmetleri, 112 Komuta Kontrol Merkezi aracılığıylaİl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezi ile koordinasyonsağlanarak verilecek.
-Acil Sağlık Hizmetleri Çağrı Kayıt ve Operasyon YönetimSistemindeki veriler sürekli güncellenecek, ambulans hizmetlerindeaksaklığa sebebiyet verilmeyecek şekilde gerekli organizasyon yapılacak.
-Acil servislerde, laboratuvar ve görüntüleme birimleriyle hastayatırılan tüm kliniklerde yeterli insan gücü, tıbbi donanım, lüzumlu sarfmalzemesi, ilaç, serum gibi ihtiyaçlar bulundurulacak, lüzumu halindetakviye sağlanması için planlama ve organizasyonlar önceden yapılacak.
-Nöbet hizmetlerinin 24 saatkesintisiz hizmet sürekliliği esasına göre ve hizmet sunumunda hiçbirolumsuzluk ve aksaklığa meydan vermeden ihtiyacı karşılayacak şekildeplanlanması ve yürütülebilmesi için acil yardım, laboratuvar, görüntüleme veklinik hizmetlerinin verilmesinde görev ve sorumlulukları bulunan tüm kurum,kuruluş ve ilgili birim ve sorumlularına gerekli bildirimler önceden tebliğedilecek.
-Radyoterapi merkezleri tarafından verilmekte olan hizmetlerdekiaksamaların, hastaların tedavi süreçlerini olumsuz etkileyebileceği göz önündebulundurularak, bünyesinde radyoterapi merkezi bulunansağlık tesislerinde verilen radyoterapi hizmetleri, bayram tatiligünlerinde de hasta mağduriyetine yol açmaksızın hizmete devamının sağlanması içingerekli önlemler alınacak.
-Diyaliz birimlerinde hizmetler aksatılmayacak, hastalarıntedavi planına uygun sürdürülecek.
-Önceden planlanmış ev ziyaretleri kapsamında, hastaların devametmekte olan ilaç uygulaması ve pansuman gibi tedavilerinin bayramtatili süresince de aksatılmaması için nöbet düzenlemeleri kapsamında evdesağlık hizmetlerinin devamı sağlanacak.