Ankara suyundaki tehlike

Son günlerde şebeke suyu kaynaklı enfeksiyonlarda artış var. Şehir suyuna Kızılırmak suyu mu karışıyor? Uzmanlar uyardı, meclise soru önergesi verildi.

Ankara’nın musluk suyundaki alüminyum miktarı normal değerlerinin 4 kat üstünde çıktı. Kimya Mühendisleri Odası, ve nin derhal önlem alması gerektiğini açıkladı. KMO, Ankaralılara musluk suyu içmemelerini önererek internet sitesinden şu açıklamayı yaptı:

Acil önlem alınmalı

“Son günlerde Ankara’nın sularındaki alüminyum miktarının yükseldiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Sağlık Bakanlığına bağlı Ankara İl Halk Sağlığı Laboratuvarı su kirliliğini saptadı. Sudaki Alüminyum miktarı izin verilenin dört kat üstünde. Merkez ilçelerin hemen hemen tümünde saptanan kirlilik bir aydır sürüyor. Sağlık Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi derhal önlem almalıdır. Sınır değerinin dört katını aşan miktarlardaki alüminyumun insan sağlığı için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Yüksek miktardaki alüminyumun özellikle sinir sistemi hastalıklarına yol açar. Ayrıca çocuklarda hafıza kaybı, öğrenme güçlüğü gibi ciddi sonuçları olabilmektedir. Kronik böbrek rahatsızlığı olanların durumlarını kötüleştirdiği bildirilmektedir. Ayrıca vücutta alüminyum birikmesinin çeşitli kemik hastalıklarına, eklem ağrılarına, kanda eritrosit yapımında bozulmaya ve bağışıklık sisteminde hasara yol açtığı saptanmıştır.”

TBMM'ye soru önergesi verildi.

milletvekili Levent Gök,  İçişleri Bakanı Efkan Ala ile SağlıkBakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı olarak cevaplamaları talebiyle aynı konuda  Başkanlığı'na birer soru önergesi sundu. CHP'li Gök, Bakan Ala'ya şu soruları yöneltti: Başkent Ankara'da son günlerde bir salgın halinde ortaya çıkan sancı, halsizlik, karın ağrısı, ishal ve kusma rahatsızlıklarının Ankara Şehir Şebekesi suyu ile bir ilgisi araştırılmış mıdır?
Anılan şikâyetlerle hastanelere, sağlık merkezlerine, aile hekimliklerine başvuran, ayakta ya da yatarak tedavi gören hastalarla ilgili vaka sayısı son bir ay içinde kaç adettir?