Çocuklar diş macunu ile erken tanışmalıdır
Dent İstanbul Hastanesi'nden Pedodonti Uzmanı Dr. Dt. Hilal Sillelioğlu, çocukların diş sağlığına ilişkin çok önemli detaylara değindi.
Sabah gazetesinin haberine göre; Dent İstanbul Hastanesi'nden Pedodonti Uzmanı Dr. Dt. Hilal Sillelioğlu, çocukların diş sağlığı ile ilgili bilgiler verdi...
Pedodonti ne demek?
Pedodonti, çocuk diş hekimliği anlamına
geliyor. Pedodontist ise çocuk dişleri ile ilgili tedavileri ve
koruyucu diş hekimliği uygulamalarını yapan, çocuk psikolojisi,
büyüme ve gelişim konularında eğitim almış uzman diş hekimidir.
Pedodontistler ayrıca, hangi yaşta olursa olsun engelli bireylerin
diş tedavilerini de uygulayan diş hekimleridir.
Çocuklar ilk kez kaç yaşında diş hekimiyle tanıştırılmalı?
Diş ve ağız sağlığı problemlerini önlemek için; çocuklar ilk süt dişi çıktığında veya 1 yaşına geldiklerinde pedodontist ile tanışmalı.
Süt dişleri neden önemlidir?
Süt dişleri; konuşmanın düzgün olmasını ve çiğnemenin kolaylıkla yapılmasını sağlar. Ayrıca daimi dişler için de rehber görevi görürler. Sağlıklı gülüşlere sahip olan çocuklarda kendine güven duygusu da gelişir.
PARMAK EMMEK TEHLİKELİ
Parmak veya emzik emmek, çocukların dişlerine zarar verir mi?
Parmak veya emzik emme, biberon kullanma gibi alışkanlıklar, özellikle uzun süre devam edilirse probleme sebep olur. Çocuklar bu tip alışkanlıklarını, genellikle kendi kendilerine bırakırlar. Bazen de parmak emme alışkanlığı daimi dişlerin çıkmasına dek sürdürülebilir. Bu durumda pedodontist, alışkanlık kırıcı aparey önerebilir.
Çocuklar ne zaman diş macunu kullanmalı?
Çocuklar, 2-3 yaşında diş macunu kullanmaya başlamalı. Daha erken yaşlarda ise çocukların dişleri, su ve diş fırçası kullanarak temizlenmelidir. Diş macunu kullanılmaya başlandığı zaman, özellikle çocuklar için üretilen macunlar tercih edilmeli ve çok az miktarda kullanılmalıdır. Çocukların dişleri fırçalanırken, diş macununu tükürmeye teşvik edilmeli, yutmasına izin verilmemelidir.
Çocukların, diş sağlığı için nasıl beslenmeleri gerekiyor?
Çocukların; meyve, sebze, ekmek, kahvaltı gevreği, süt, süt ürünleri, et, balık ve yumurta içeren dengeli beslenme alışkanlığı edinmesi gerekiyor. Ayrıca şeker ve nişastalı besinlerden uzak durmalılar.
Pit ve fissür örtücüler ne demektir? Dişlere faydası nedir?
Dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki girinti ve çıkıntılara pit ve fissür adı verilir. Bu anatomik oluşumlar; dar, ince ve derin yapılarından dolayı çoğunlukla diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerde bulunurlar. Etkili temizlenemedikleri için bu bölgelerde çürükler oluşabilir.
BİBERONA DİKKAT EDİN
Bebekler, biberon çürüğünden nasıl korunabilir?
Özellikle akşamları uyurken biberonların içine sudan başka bir şey konulmamalı. Ayrıcadiş fırçalama ve diş ipi uygulaması ile bebeklerin dişleri temizlenmeli.
Spor karşılaşmaları sırasında çocukların dişleri nasıl korunur?
Yumuşak plastikten yapılan ağız koruyucular; çocukların dişlerini, dudaklarını, yanaklarını ve dişetlerini koruyabilir. Ama bu koruyucuların, her çocuk için özel olarak tasarlanması gerekiyor.
ÇOCUKLARA UYGUN TEDAVİLER
Çocuklara hangi diş tedavileri uygulanabilir?
Oluşmuş problemlerin giderilmesine yönelik tedavileri şöyle sıralayabiliriz:
Diş çürüğü tedavisi
Diş çekimi
Travma sonucu dişlerde meydana gelen kırıkların tedavisi
Kanal tedavisi
Fazla madde kaybı olan süt dişlerine kuron kaplanması
Dişlerde oluşan renklenmelerin temizlenmesi
DÜZENLİ KONTROL YAPILMALI
Anne-babalar, çocuklarını diş çürüğünden nasıl koruyabilirler?
Anne-babalar; çocuklarını, ilk süt dişlerinin çıkması ile birlikte periyodik olarak pedodontiste kontrole götürmeleri gerekiyor. Pedodontist; her çocuğa diş fırçalama, diş ipi kullanma ve diğer tedavilerle ilgili bir program önerir. Anne-babalar da bu önerileri uygulamaya yardımcı olurlar. Evde uygulanan bakım, periyodik kontroller, atıştırma tarzı yiyeceklerin sınırlı tüketilmesi ve dengeli beslenme; çocukları diş çürüklerinden korurur.