Diş hekimleri de 'yıpranma payı' istiyor

Sağlık çalışanlarının yıpranma payı talepleri hız kazanırken diş hekimleri de sorunlarını gündeme taşıyor. Türk Dişhekimleri Birliği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik talep etti.

Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanvekili Dr. Serdar Sütçü, sağlık çalışanlarının, özellikle de diş hekimlerinin mesleğe bağlı ciddi sağlık problemleri yaşadığını belirterek, ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişikliğe gidilerek sağlıkçıların maaş katsayıları yeniden düzenlenmeli ve yıpranma payı verilmelidir'' dedi.

Sütçü, AA muhabirine, sağlık çalışanlarının enfeksiyon, kesici ve delici alet yaralanmaları, radyasyon, toksik kimyasal maddeler, biyolojik ajanlar, ısı, gürültü, stres, şiddet ve kötü muamele gibi meslekle ilişkili sağlık sorunlarına maruz kaldığını söyledi.

Kesici ve delici alet yaralanmalarında en fazla risk taşıyan meslek grubunun sağlık çalışanları olduğuna işaret eden Sütçü, hekimler, diş hekimleri, ameliyathane, laboratuvar, acil ve yoğun bakım çalışanlarıyla temizlik görevlilerinin bu tür risklerle karşı karşıya olduğunu belirtti.

SAĞLIK SORUNLARI ZAMANLA ORTAYA ÇIKIYOR

Fiziksel ve zihinsel açıdan titiz çalışması gereken diş hekimlerinin, ağız gibi hareket alanı son derece kısıtlı bir bölgede işlem yaptığını hatırlatan Sütçü, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu yorucu çalışma temposu diş hekimlerinde zamanla sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına yol açıyor. Diş hekimlerinin yüzde 43'üne göre mesleğin en olumsuz yanı zamanla ortaya çıkan sağlık problemleridir. Uzun süre oturarak veya ayakta çalışmak diş hekimlerinde uzun süre aynı pozisyonda çalışmaya bağlı omuz, boyun, bel ağrısı gibi şikayetler de ortaya çıkabiliyor.''

Diş hekimlerinin alerjik reaksiyon oluşturan dolgu, ölçü maddesi, akril, dezenfektan ve eldiven gibi materyallerle iç içe olduğunu ifade eden Sütçü, bu maddelerin alerjik sorunlara yol açtığını vurguladı.

Sütçü, frez, enjektör ve sutur iğnesi gibi keskin ve delici aletler nedeniyle yaralanmalara maruz kalan diş hekimlerinin Hepatit B, HIV, herpes zoster gibi hastalıklar açısından da risk taşıdığını söyledi.

Serdar Sütçü, çalışırken uzun süre dar bir alana dikkatle bakmak zorunda olan diş hekimlerinin göz sağlığının olumsuz etkilendiğini, kullanılan gürültülü aletlerin ise zamanla işitme kaybına, el, bilek ve dirsek yaralanmalarına neden olduğunu anlattı.

Sağlık çalışanlarının, özellikle de diş hekimlerinin mesleğe bağlı ciddi sağlık problemleri yaşağını ifade eden Sütçü, ''Bu nedenle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişikliğe gidilerek sağlıkçıların maaş katsayıları yeniden düzenlenmeli ve yıpranma payı verilmelidir'' diye konuştu.