Eczacı Sendikası'ndan SGK'ya diyabet ilacı tepkisi
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) , SGK'nın açık diyabetik ayak ülseri bulunan hastaların tedavisinde kullanılan ilacı yarı fiyattan ödemesine tepki gösterdi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı
Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) halk arasında "şeker
ayak" denilen açık diyabetik ayak ülseri bulunan hastaların
tedavisinde kullanılan ilacı yarı fiyattan ödemesine tepki
gösterdi.
Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon 200
bin şeker hastası bulunduğunu ve bunların yaklaşık 1 milyon 200
binin diyabetik ayak yarasına sahip olma riskiyle karşı karşıya
olduğunu bildirdi.
"KURUM MENFAATİ
SGK'nın "kurum menfaati" gerekçesine dayandırarak yaptığı
düzenlemeyle, hastalığın tedavisinde kullanılan ilacın yarı
fiyatını ödediğini belirten Saydan, şunları kaydetti:
"İlacı kullanma mecburiyetinde olan hastalar ve bu ilacı hastalarına veren eczacıların ilaç bedellerinin, kurum menfaati bahanesi ile tam olarak ödenmemesi kabul edilebilir bir durum değildir. Çünkü bu ilaç bir ağrı kesici veya vitamin değildir. Ayaklarını kaybetmek durumunda olan ve hastanede yatan hastalarımıza kalp, damar cerrahları tarafından hastane ortamında uygulanan bir ilaçtır. SGK, kurum menfaati gerekçesiyle ilacın bedelini ödemeyi kabul etmeyince hem bugüne kadar bu ilacı veren meslektaşlarımız hem de ilacı para ödeyerek alan hastalarımız paralarını geri alamamışlardır. Bundan sonra ilacının parasını tam olarak alamayacağını gören firma da ilacı ülkemize getirmekten imtina etmektedir. Bu nedenle hastalarımız ilaca artık hiç ulaşamama ve bu nedenle ayaklarının kesilmesi tehlikesini her gün daha fazla hissetmektedir."
Saydan, hastaların ve eczacıların SGK'dan alacaklarının tam olarak ödenmesinin, kurumun yasal sorumluluğu olduğunu savunarak, ilgili bakanlıklardan sorunun çözümü konusunda adım atılmasını beklediklerini bildirdi.