Ek ödeme yönetmeliği de dertlere çare olmadı!
Ek Ödeme Yönetmeliği 14 Şubat 2013 tarihinde yayımlandı. Ancak, yeni yönetmelik de eski adaletsizlikleri gidermedi.
Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası olarak uzun zamandır umutla beklenen Ek Ödeme Yönetmeliği 14 Şubat 2013 tarihinde yayımlandı. Ancak, yeni yönetmelik de eski adaletsizlikleri gidermedi.
Sağlık Bakanlığı bundan sonra sağlık çalışanın mali ve özlük haklarında herhangi bir geriye gidiş olmayacağı sözünü vermesine karşın, bu yönetmelikteki riskli birimlerde kısmi çalışmaların karşılıklarının verilmemesi, beli komisyonlar dışındaki komisyonlarda ek puanların kaldırılması gibi personeli olumsuz etkileyecek geriye gidişler içermektedir. Ayrıca, kadro unvan katsayıları, tavan ek ödeme tutarları ve ek puanlardaki adaletsizlik eskiden olduğu gibi devam etmektedir. Hekim dışı sağlık çalışanı için beklenen iyileştirmeler yapılmadığından, yeni yönetmelik hayal kırıklığına sebebiyet vermiştir.
Sağlık çalışanlarının hüsran ve hayal kırıklığıyla karşıladığı bu yönetmeliğin neler getirdiğine kısaca göz atalım.
1. İhale-satın alma komisyonu, muayene komisyonu ve inceleme heyeti dışındaki tüm komisyonların ek puanları kaldırılmıştır. Bu nedenle kendi görevi dışında komisyonlarda da görevlendirilen birçok sağlık çalışanı mağdur edilmiştir.
2. Sağlık tesislerinde alt yapı ve cihaz eksiklikleri, hasta yetersizliği veya yeni görevlendirilmesi nedeniyle ortalamanın altında kalan uzman tabiplerin ek ödemesi hastane ortalamasının %80'ine kadar hastane yöneticisinin teklifi genel sekreterin onayı ile belirlenen oran üzerinden hesaplanacaktır. Bu uygulama eskisi gibi ortalamanın altında kalan her uzman hekimin sanki hakkıymış gibi uygulanacaksa olumsuz, hakkaniyete uygun objektif kriterlere göre uygulanacaksa olumlu bir durumdur.
3. Özellik arz eden birimlerde kısmi süreli çalışan personelin, çalıştığı süre kadar özellik arz eden birimler için öngörülen katsayılar üzerinden değerlendirilebileceğine ilişkin düzenleme yeni yönetmelik ile çıkarılmıştır. Bundan böyle özellik arz eden birimlere kısmi süreli hizmet verenler bu çalışmalarının karşılığını alamayacaktır. Bu da; mali ve özlük haklarda bir geri gidiş manasına gelmektedir.
4. Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya, yaralanmaya veya saldırıya uğrayanların raporlu süreler içinde ek ödeme alabilmesinin önü açıldı.
5. İlk ve acil yardım kliniklerinde acil servis ve polikliniklerinde görev yapan pratisyen hekimlerin 1,10 ve temel tıp bilimleri uzmanlarının 0,80 olan kadro-unvan katsayıları 1,40'a yükseltildi. Yoğun bakım, yenidoğan, yanık, diyaliz ve kemik iliği nakil ünitelerinde çalışan pratisyen tabiplerin 1,10 olan kadro-unvan katsayıları 1,20'a yükseltildi.
6. Ceza İnfaz Kurumu Devlet Hastanelerinde görev yapan personel ile aile hekimliği ile ilişkilendirilmemiş olan ceza infaz kurumlarına görevlendirilen personele 0,20 ek puan verildi.
7. Klinik şefi olanların 3,35, klinik şef yardımcısı olanların 2,85 olan kadro unvan katsayısı tüm eğitim görevlileri için 3,35 olarak tek bir katsayıda birleştirildi.
8. Birliklerdeki sözleşmeli yöneticilerin karne notlarına esas değerlendirmeyi yapmak üzere görevlendirilen Birlik gözlemcilerine ve Genel sekreterlik bünyesinde geçici olarak görevlendirilen personele görevlendirildikleri süre boyunca sağlık tesisi puan ortalaması üzerinden ek ödeme yapılacaktır.
9. Eğitim ve araştırma hastanelerindeki personele 1 yıl boyunca, devlet hastanelerindeki personele yalnızca 1 ay verilen bilimsel çalışma puanı tüm personele 6 ay süreyle verilecek şekilde düzenlendi ve puanlar artırıldı.
10. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve Diş Hastaneleri dışında görev yapan diş tabiplerinin kadro unvan katsayısı 1,10'dan 1,30'a çıkarıldı.
11. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile diğer ülke hükümetleri arasında imzalanan ortak işletme protokolü gereği işletilen hastanelere görevlendirilen personelden eğitim görevlilerinde %20, uzman tabip ve uzman diş tabiplerinde %45, tabip ve diş tabiplerinde %90, diğer personelde ise %50 oranında kadro-unvan katsayısı artışı yapıldı.
Bu Yönetmelikle beraber Birim Performans Katsayısının Uygulanmasına Dair Yönerge, Girişimsel İşlemler Yönergesi, Sağlık Tesislerinin Kalite Katsayısının Belirlenmesine İlişkin Yönerge, Laboratuvar Uzmanlarının Ek Ödemelerine Esas Kriter Katsayılarının Belirlenmesine Dair Yönerge, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile Diş Hastanelerinde Görev Yapan Personele Birim Performans Katsayısının Uygulanmasına Dair Yönerge yayımlandı. Bu yönergelerde büyük oranda eski uygulamalar devam etmekte, ancak Kalite Katsayısın Belirlenmesine İlişkin Yönerge ile personelin doğrudan etkisinin bulunmadığı Veri Girişi ve Finansal Değerlendirme Katsayıları dağıtılacak ek ödeme tutarının belirlenmesine esas sağlık tesisi kalite katsayısının bileşenlerinden çıkarıldı.
Bu Yönetmelik ve Yönerge değişikliklerinin tamamıyla alakalı bugün itibariyle dava hazırlıkları tamamlanmış ve en kısa sürede gereken başvuru yapılacaktır.