Elinizde bu yoksa yarın size ilaç yok!

Uzun süreden beri konuşulan e-reçete dönemi nihayet başlıyor. Yarından itibaren bütün doktorlar, reçeteleri elektronik ortamda yazacak. Peki kağıt reçete de eczanelerde geçecek mi ? İşte o sorunun cevabı;

Sahte reçetenin önüne geçmek, hasta, hekim ve eczanelerin işini kolaylaştırmak için uygulamaya koyulan “e-reçete” sistemine yarın tamamen geçiliyor.

Bu kapsamda bütün doktorlar, reçeteleri elektronik ortamda yazacak ve kâğıt reçeteler eczaneler tarafından karşılanmayacak. İki defa çağrıda bulunarak hekimlerin sistemden şifre almalarını isteyen SGK, 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla Türkiye'de aktif olarak çalışan yaklaşık 110 bin doktordan 107 bin 300'ünün, e-reçete şifresi aldığını bildirdi. Öte yandan e-reçete uygulamasının hayata geçirildiği 1 Temmuz tarihinden bugüne kadar yazılan reçetelerin yüzde 65'inin elektronik ortamda oluşturulduğu öğrenildi.

İSTİSNAİ DURUMLAR OLACAK

15 Ocak tarihi itibariyle SGK kurumsal hekim şifresini almayan hekimlerin, “manuel” reçeteleri (istisnai durumlar hariç) eczanelerden karşılanmayacak. Ayrıca e-reçetenin çıktısının hekim tarafından hastaya verilmesine, Sağlık Bakanlığı'nın konu hakkında yapacağı düzenlemeler çerçevesinde devam edilecek. Hekimlerin kâğıt reçete yazabileceği istisnai durumlar da belirlendi.

MANUEL REÇETE DÜZENLENEBİLECEK

Buna göre kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimliklerinde, iş yeri hekimliklerinde, verem savaş dispanserlerinde, anne-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde, sağlık merkezi ve toplum sağlığı merkezlerinde, 112 acil sağlık hizmeti birimlerinde, üniversitelerin medikososyal birimlerinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin birinci, ikinci ve üçüncü sağlık hizmet sunucularında düzenlenen reçeteler, kağıt olarak yazılabilecek. Evde bakım hizmeti kapsamında düzenlenen reçeteler ve sistemin çalışmaması nedeniyle e-reçetenin düzenlenememesi halinde de “manuel” reçete düzenlenebilecek.