Güneşlenirken kanser riskine dikkat!

Kemik sağlığını koruyan D vitamininin tek kaynağı olan güneş ışınlarının fazlası hücre yapısını bozarak deri kanserine yol açabiliyor.

- Şifa kaynağı güneşin fazlası zarar veriyor. En öldürücü kanserlerin başında gelen malign melanomun (deri kanserinin bir türü) sorumlusunun güneşin zararlı ışınları olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Türkiye'de yılda yaklaşık 735 erkeğe ve 560 kadına melanom teşhisi konulduğunu belirtti. Prof. Dr. Gültekin "Önümüzdeki yıllarda melonom görülme sıklığında artış bekliyoruz" dedi.

Kanser Savaş Daire Başkanlığı, Türk Onkoloji Vakfı, Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, Türk Onkoloji Grubu Derneği, Kanserle Dans Derneği tarafından Bristol-Myers Squibb'in desteğiyle "Çocuğunuzu Melanomdan Koruyun" başlıklı bir sosyal sorumluluk projesi başlatıldı. İstanbul'un Sarıyer ilçesinde pilot olarak başlatılan pilot projenin tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılması planlanıyor. Toplumun sağlıklı güneşlenme konusunda bilgilendirilmesini hedefleyen projede, korunmanın çocukluk çağından itibaren başlatılması gerektiği vurgulanıyor.

ÇOCUKLUKTA BAŞLIYOR

Deri ine yakalanma riskinin ilk 10 yaşta alınan ultraviyole dozuna bağlı olduğunu İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir, güneşin yanık yapacak kadar yüksek dozda alınmasının, kişiyi bir basamak daha melanoma yaklaştırdığını söyledi.

AÇIK RENK TENLİLER RİSK ALTINDA

Hastalığın sürekli güneşte çalışanlarda değil, tatile çıkanlarda daha sık görüldüğünü ifade eden Aydemir, güneş ışınlarının en dik geldiği vaktin 2 saat öncesi ve sonrasında dışarı çıkılmamasını istedi. Aydemir, genç yaşlarda sık solaryuma girmenin de deri kanseri riskini artırdığını hatırlattı.

Prof. Dr. Aydemir, açık tenli, fazla beni olanların melanom hastalığına yakalanma riskinin daha fazla olduğunu belirterek, benlerin 2-3 ayda renk, şekil, boyut değiştirmesi durumunda mutlaka bir dermatoloğa gidilmesi gerektiğini anlattı. Özellikle 0-6 ay arasındaki bebeklerin güneşten uzak tutulması gerektiğini söyleyen Türk Onkoloji Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sıdıka Kurul bebeklikte güneşe maruz kalmanın cilt kanseri riskini 2 kat artırdığını vurguladı.

KOYU RENKLİ GİYSİLER

KORUNMANIN EN İYİ YOLU GİYİNMEK

Güneşten en iyi korunma şeklinin doğru giyinme olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aydemir, şu önerilerde bulundu:

> Bilinenin aksine güneşe çıkarken, açık renk giysiler yerine kuru, sık dokulu ve koyu renk giyinmelidir. Hep gölgeden yararlanmak isteriz fakat gölge, çevreden, sudan, betondan yansı yapar. Gölgede ancak yüzde 50 korunabiliriz.

> Cilt tipine göre en az 30 koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Güneş kremini güneşe çıkmadan en az yarım saat önce sürmeli, denize giriliyorsa denizden her çıkışta tekrarlanmalı, denize girilmiyorsa 3 saatte bir yeniden sürülmelidir.

> 0-6 ay arası bebekler güneşin doğrudan etkisinden uzak tutulmalıdır. Önlem olarak; araba camları ultraviyole ışınlara karşı yüzde yüz koruma sağlayan UV filmleri ile kaplatılabilir.

> Bebekler kol ve bacaklarını örten ince giysiler, boynunu da örten başlıklar giydirerek saat 10:00'dan önce ve 16:00'dan sonra güneş koruması olan bir pusetle dolaştırılabilir. Ancak bu saatler haricinde, güneş kremi kullanmadan günde 10-15 dakika güneşe çıkarmak da D vitamini gelişimi açısından önemlidir.

ÇOCUKLAR DAHA HASSAS

6-12 ay arası bebekler belirtilen tedbirlere ek olarak, belli kurallar çerçevesinde güneşe çıkarılmalı.

Sarı ve turuncu renkli yiyecekleri tercih edin

Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak ve faydalarını artırmak için bazı besinlerin daha fazla tüketilmesi gerektiğini söyleyen Estenil Sağlık ve Güzellik Hizmetlerinden Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilhan Atsü, "Özellikle A vitamininin öncü maddesi olan beta karoten içeren gıdaların tercih edilmesi gerekir. Narenciye, havuç, kayısı gibi sarı ve turuncu renkli bu gıdalar, doğal gün ışığı filtresi etkisi gösterirler. Ağızdan, deri sağlığında önemli, antioksidan vitaminler olan A,C,E vitaminleri, yine antioksidan bir element olan Selenyum, doğal kaynaklardan ya da takviye olarak alınabilir" dedi.

Dr. Atsü, deri yaşlanmasını önlemek için mutlaka cilt tipine uygun nemlendirici uygulanması konusunda uyarıda bulundu.