Hemşireler nasıl doktor olur? 16 Nisan 2014-son haber

Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Derneği’nin (SAYED) yayınladığı, sağlık yöneticilerine ve eğitimcilere dağıttığı derginin Nisan ayındaki 49’ncu sayısındaki “Hemşireler Pratisyen Hekim Olabilecek” haberi gündeme bomba gibi düştü.

Sağlık Bakanlığı’nın desteklediği Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Derneği(SAYED) yayınladığı dergide “Hemşireler Pratisyen Hekim Olabilecek” dedi. Derneğin yönetim kadrosunda Prof.Dr.Nihat Tosun (Sağlık Bakanlığı Müsteşarı), Fatma Aktaş (Sağlık Bakanı Müsteşar Özel Kalemi), Başkan Yrd. Prof.Dr.Nurullah Zengin (Ankara Numune Eğt.ve Araşt.Hast. Baştabip) Prof. Dr.Metin Doğan (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör) ve Prof.Dr.Fazlı Erdoğan’ın (Erzurum Bölge Eğit.Araş.Hast.Başhekim) olması dergide yazılan bu iddiaların doğru olabileceğini gündeme getirdi.

Sağlık çalışanları ve vatandaşlardan gelen tepkiler sonrası araştırma yapan sikayetvar.com dergideki yazıyı ve yazının arkasındaki gerçekleri araştırdı.

“Sağlık Meslek Lisesi Ve Hemşirelik Fakülteleri Mezunlarına Doktor Olabilme Hakkı Veriliyor”

Dergideki “Hemşireler Pratisyen Hekim Olabilecek” başlıklı yazıda şunlar deniliyordu:

“Avrupa’da ve Amerika’da uygulanan hemşirelerin reçete yazma ve muayene edebilme hakları Türkiye’de de uygulanmaya başlanıyor. Yasayla AB ülkelerindeki modele uygun olarak sağlık meslek lisesi ve hemşirelik fakülteleri mezunlarına doktor olabilme hakları veriyor. Doktor eksikliğini göz önünde bulunduran hükümet lisans mezunu hemşirelerin bir yıl, yüksek okul mezunu hemşirelerin iki yıl, lise mezunu hemşire ve sağlık memurlarının üç yıl eğitimden sonra sadece pratisyen hekim ve aile hekimi olmasının yolunu açtı. Yasa Nisan ayında TBMMýe gelerek yasallaşacak.Yasayla hemşire statüsünde çalışan sağlık personeli gireceği sınav neticesinde Doktorluk Fakültesi adı verilecek fakültelere girmeye çalışacak. Mezun olanlar sadece acil servislerde çalışabilecek.”

BAKAN AKDAĞ IŞIK YAKMIŞTI

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Hemşireler hekim olabilecek mi sorusuna “Gündemimizde böyle bir uygulama yok. İlave bir eğitim vererek olabilir, ama bu gerçekten zor bir şey. Türkiye’de zaten hemşire sayısı da yetersiz, neden böyle bir şey yapalım? Biz hekim yetiştirmeliyiz.” şeklinde yanıt vermişti.  Konuşmasında şimdilik böyle bir şey yok ama İlave bir eğitim vererek olabilir şeklinde bir cevap vermiş olması akıllarda soru işareti bırakmıştı. Akdağ,  böyle bir uygulamanın gündemde olmadığını ama kesinlikle olmayacağı yönünde bir açıklamada da bulunmamıştı.

SAYED BU HABERİN DOĞRULUĞUNA İNANDI MI?

Peki SAYED kim ve bu haberin doğruluğuna neden inanıldı diye bakacak olursak,

SAYED, Prof. Dr. Nihat TOSUN’un öncülüğünde 12.05.2005 tarihinde Ankara' da kuruldu. Bununla birlikte dernek, Sağlık Bakanlığı yöneticileri en üst düzeyden taşra teşkilatına kadar, sağlık hizmetlerini doğrudan etkileyen yönetici ekibe sahip. Derneğin yönetim kadrosunda ise Prof.Dr.Nihat Tosun (Sağlık Bakanlığı Müsteşarı), Fatma Aktaş (Sağlık Bakanı Müsteşar Özel Kalemi), Başkan Yrd. Prof.Dr.Nurullah Zengin (Ankara Numune Eğt.ve Araşt.Hast. Baştabip) Prof. Dr.Metin Doğan (Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör) ve Prof.Dr.Fazlı Erdoğan’ın (Erzurum Bölge Eğit.Araş.Hast.Başhekim) gibi önemli isimler bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın de desteklediği bir dernektir. Bakanlık ile sağlam bağlantıları var. Derneğin kongrelerine katılım için Bakanlık destek veriyor. Bakanlık yazı çıkararak il sağlık müdürlerinin ve hastanelerden katılım için destek sağlayıp kongreye katılım masraflarını kendi sermayelerinden karşılıyor.

 
DAHA ÖNCE DE HEKİM EKSİKLİĞİ VAR DENMİŞTİ

Ayrıca, bu yazının hemen arkasındaki sayfada Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof.Dr. İrfan Şencan’ın yazısı da haberi destekler nitelikte. Şencan, “Şu anda yetişen hekimlerin bilgi ve becerilerinden yana sıkıntımız yok. Hekimlerimizin diğer ülkelerdeki hekimlerden bilgi ve beceri eksikliği yok. Sadece sayısal eksikliğimiz var” diyerek hekimlerin sayısının az olduğuna vurgu yaparak hemşirelerin hekim olabileceği konusunda yeşil ışık yakıyor.

SAYED BU İŞ NE DİYOR?

 SAYED’in dergisinin yapımı ise “ajansfa”ya ait. Sağlık Bakanlığı ile başka bir bağlantı yine burada ortaya çıkıyor. Derginin sahibi ve yayın yönetmeni Feyzullah Akben fakat aldığımız bilgilere göre “ajansfa” Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun’un himayesinde bir şirket. 2007 yılında sağlık sektörüne hizmet vermek üzere yapılmış ajansın bakanlık ile de bağlarının güçlü olması hemşirelerin hekim olabileceği haberinin doğru olabileceğini akıllara getiriyor. Sayet ve Sağlık turizm'i derneğinin yaptığı tüm kongreler ajansfa tarafından organize edildi. Sayet gibi turizm  deneğide bakanlık ağırlıklı, hatta ortak yönetici ve üyeler var.

şikayetvar.com