Hükümet yerli ilaç için düğmeye bastı!
Türkiye'nin ivme kazanması gereken alanlardan biri olarak belirlenen 'sağlık' alanında her yıl ithal ürünlere milyar liralar harcanıyor.
2013 yılına ilişkin ilaç sektöründeki global bütçenin 15,5 milyar TL olarak öngörüldüğü dikkate alındığında alanın maddi yükünün ne boyutta olduğu görülebiliyor.
2011 yılında yurt dışından 5 milyar TL'lik ilaç alınırken, aynı yıl biyomedikal ekipman için ödenen para ise 1,7 milyar TL oldu. TBMM Bilim Sanayi Komisyonu'nda önceki gün ele alınan Patent Yasa Tasarısı'nda ise yerli ve yabancı şirketler karşı karşıya geldi. Komisyon karar veremeyince tasarı alt komisyona gönderildi. Eşdeğer (jenerik) ilaç üreten şirketler, tasarının patent koruma sürelerini 20 yılın üzerine çıkaracağını öne sürerek, bunun da Türkiye'deki üretime zarar vereceğini savundular. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da 3 milyar lirayı bulan pastadaki kavgaya önemli bir neşter vuracak adım attı.
YERLİ PROJELER
Hükümet sağlıkta yerli projeler için ilk adımı atmaya başladı. Bu kapsamda İlaç Sektörü Stratejisi Belgesi hazırlanırken, yakında Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) ele alınacak. İlaç, aşı, biomalzeme, tıbbi tanı kiti ve medikal ekipmanlarının yerli olarak geliştirilmesi için önemli bir çalışma başlattıklarını açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu çerçevede yerli sağlık projeleri için yapılacak çalışmaların 'Medikal Biyoteknoloji Konferansı'nda masaya yatırılacağını bildirdi. Ergün, 'Strateji belgemizle Türkiye'yi ilaç araştırmalarında, yeni molekül geliştirilmesi ve yeni ilaçların yapılmasında önemli merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlıyoruz' dedi.
38 HEDEF BELİRLENDİ
Bakan Ergün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nun Ocak ayındaki 25. toplantısında sağlık alanının Türkiye'nin ivme kazanması gereken alanlarından biri olarak belirlendiğini açıkladı.