İstanbul'da ilaç operasyonu... Polis eczacı oldu!
İSTANBUL'da sahte ilaç operasyonu nefes kesti; 200 milyon TL'lik sahte reçete vurgununda operasyon sürecinde bir polis memuru eczacılık fakültesi öğrencisi gibi ilaçlar hakkında eğitim aldı; bazı kanser hastalarının ilaçları bile satılmış!
İSTANBUL merkezli 32 ilde 266 ayrı noktaya eş zamanlı olarak yapılan sahte reçete operasyonunda aralarında bir profesörün de bulunduğu 110 kişi gözaltına alındı.
Türk, Suriyeli ve Iraklı çete liderlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) 200 milyon TL dolandırdıkları belirlendi. Sorguları tamamlanan şebekenin Türk lideri Behçet A. ve Nimet A. ile Suriyeli lider Mallak H.'nın da aralarında bulunduğu 23 kişi tutuklandı. Soruşturmada 29 kişi de adli kontrol ile serbest kaldı.
ÖĞRENCİ GİBİ EĞİTİM ALDI
İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, pahalı olan kanser, diyabet, psikotrop ve organ nakli gibi pahalı ilaçlar için sahte reçeteler düzenleyerek SGK'yi milyonlarca lira dolandıran şebekenin yöntemlerini belirlemek için sıra dışı bir yöntem izledi.
Operasyona hazırlık sürecindeki 1 ay boyunca bir
polis memuru, çeşitli eczanelerde eczacılık fakültesi öğrencisi
gibi staj ve kalfalık eğitimi gördü. Polis memuru bu sürede
ilaçların etken maddeleri, kullanım alanları ve yöntemlerini
öğrendi. Bu polis memuru operasyonda kilit rol oynadı.
PROFESÖR YAZMIŞ ECZACI EŞİ SATMIŞ
Operasyonda Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. M.O.A.'nın yazdığı kanser ilaçlarının, eşi D.A.'nın üniversite karşısında bulunan eczanesinden satıldığı tespit edildi. Eczaneden çıkan kanser ilaçları, yeni kutu yapılması için matbaaya götürülürken yolda yakalandı. İlaçlar hakkında eğitim alan polis memuru, yakalanan bazı ilaçların normal şartlarda hastaya satılmadığını, yalnızca kemoterapi sırasında gözetim altında yetkililerce kullanıldığını belirledi. Bu tespit üzerine doktor ve eşi de gözaltına alındı, adli kontrolle serbest bırakıldı.
KANSER HASTALARI İLAÇLARINI SATTI İDDİASI
Kaçakçılık Şubesi ekiplerinin yürüttüğü operasyonda teknik ve fiziki takibe takılan ayrıntılardan biri de bazı kanser hastalarının ilaçlarını satması oldu. Bu hastaların reçete işlemlerini yapması için reçeteleri simsara verdiği, simsarın da fazla ilaç alarak bir kısmını sattığı ortaya çıktı. Bazı kanser hastalarının ihtiyaçlarından fazla ilaç aldıkları ve bu ilaçları şebekeye belirli ücret karşılığında sattıkları tespit edildi. Bu kapsamda bazı kanser hastalarının da ifadelerine başvuruldu.
Habertürk