Kanser tedavisinde umut veren gelişme

İngiltere'de geliştirilen yeni bir kanser tedavisi 5 yıl içinde kemoterapinin tarihe karışmasını sağlayabilir

İngiliz araştırmacılar, yeni bir tedavi yönteminin on binlerce kanser hastanın hayatını kurtaracağını iddia etti.

Bağışıklık sistemimiz enfeksiyonlar ve kanserle savaşmak için eğitilmiş olsa da, bazı tümörlerin koruyucu bir kalkan geliştirmesi mümkün. Bu da vücudumuzdaki bağışıklık sisteminin, kemoterapi tedavisinin ve diğer ilaçların kimi zaman etkisiz olabileceiği anlamına geliyor.

Ancak yeni geliştirilen yeni bir tedavi yöntemi, bu kalkanları yıkıp vücuda tümörlere saldıracağını öğretebilir.

"İmmunoterapi" olarak adlandırılan ve özellikle akciğer ve cilt kanseri gibi ölümcül türlerde etkili olan yöntemde, bağışıklık sistemi kanser hücreleriyle savaşması için eğitiliyor. Yan etkleri kemoterapiden daha az olmakla birlikte bulantı, döküntü ve yorgunluk şeklinde görülebiliyor.

İleri derece cilt kanseri olan 950 kanser hastasının katıldığı çalışmada, tedavi sayesinde tümörlerin %60'ının küçüldüğü ya da kontrol altına alındığı saptandı.

Araştırmayı yürüten uzmanların tedavi hakkındaki görüşleri umut verici. Yale Kanser Merkezi Medikal Onkoloji Şefi Profesör Roy Herbst, yöntemin 5 yıl içinde standart kanser tedavisi olarak kemoterapinin yerini alacağını söylüyor. Çalışmayı denetleyenlerden Dr. James Larkin, bu tedavinin kanser hastaları için büyük umut olduğunu düşünüyor.

Çalışmalar, tedavinin tümörün karakterine bağlı olarak tüm hastalarda aynı şekilde etkili olmadığını gösterse de cilt kanseri üzerinde yapılan çalışmalarda tedavinin iki tipinin birleşimiyle uygulanmasının çok daha fazla insan hastada fayda gösterdiği anlaşıldı.

Uzmanlar; henüz deneme aşamasında olan yöntemin, ileride tüm kanser türleri için en azından hastaların yarsında etkili olmasını umut ediyor.