Özel hastanelerde acil servisler sözde ücretsiz!

Özel hastanelerin acil servislerinde "Hayatî tehlikesi olan” olarak bilinen kırmızı gruba girenler haricindeki her hastadan ücret alınıyor.

MEMURLAR- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hastanelerin acil servislerinde hastalardan para alınmıyor." açıklamaları havada kaldı. Acil servise başvuranlar doktorun inisiyatifiyle 'yeşil ve kırmızı grup' olarak ikiye ayrılıyor. "Hayati tehlikesi olan" olarak tarif edilen kırmızı gruba girenler dışındaki her hastadan para alınıyor.

Zaman gazetesinin haberine göre; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık tekrarladığı "Acil servislerde hastalardan para alınmıyor." yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Hastanelerin acil servisine gelen pek çok hasta, muayene farkı veya katılım payı ödemek zorunda kalıyor. Seçim meydanlarındaki sözlere rağmen hastalardan para alınmasının altında bir süre önce uygulamaya konulan "yeşil alan, kırmızı alan" düzenlemesi yatıyor. 21 Ocak 2012 tarih ve 28180 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile acil servislerde ücret alınmama uygulaması değiştirildi. Acil servislerdeki yığılmayı önleme gerekçesiyle uygulamaya konulan yeni düzenleme, hastaların acil servislerde para ödemesini mecburi kılıyor.

Düzenlemeye göre acil servislere gelen hastalar, kırmızı ve yeşil alanlardan hangisine dahil olduğuna göre ikiye ayrılıyor. Kırmızı alan hayati tehlikesi olan hastaları tarif ediyor. Bu alana giren hastalardan ücret alınmıyor. Yeşil alan ise hayati tehlikesi olmayan hastaları tarif ediyor. Bu alana giren hastalar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen katılım payı ücretini ödemek zorunda. Hangi hastanın yeşil alana, hangisinin kırmızı alana gireceğine ise muayeneyi yapan doktor karar veriyor. Acilden giriş yapmış olmak para ödememek anlamına gelmiyor. Acilde çıkarılan muayene katılım payları, eczaneye ilaç almak için gidildiğinde ortaya çıkıyor. Bu nedenle pek çok kişi, ödediği parayı ilaç katkı payı zannediyor.

Uygulama, özel hastanelerde ise daha büyük mağduriyetlere kapı aralıyor. Özel hastanelerin aciline giden pek çok hasta, doktorun inisiyatifi ile 'yeşil alana' sokularak muayene farkı alınıyor. Gece yarısı ağrılarla acil servise giden hastadan dahi 'acil değil' denilerek muayene farkı alınıyor. Okulda kaza geçiren oğlunu en yakın özel hastanenin acil servisine götüren vatandaş, başından geçenleri şöyle aktarıyor: "İstanbul Yenibosna'da oğlumu bir özel hastaneye götürdüm. Okulda arkadaşları ile basket oynarken parmağı sıkışmış ve şişmiş. Okula en yakın hastaneye getirdim. Acil serviste röntgen çekildi. Çıkışta 48 TL ücret alındı. İtiraz ettim, acilde hayati tehlike olmayan müdahalelerde ücret alındığını söylediler. Diğer hastalardan da ücret alındığına şahit oldum."

Uygulamada özellikle özel hastanelerde kırmızı alana giren bir hasta, yeşil alana sokulup muayene farkı ücretine tabi tutulabiliyor. 2012'de muayene katılım payı olarak vatandaştan 2 milyar 132 milyon TL ücret alındı. Geçen yıl SGK 'diğer gelirler' başlığı altında 6,8 milyar TL tahsil ederken, bu rakamın önemli bir bölümünü katılım payları oluşturdu.