Sağlık Bakanı alkol yasağını böyle savundu...

Alkol yasaklarını değerlendiren Sağlık Bakanı Müezzinoğlu saat 22.00'dan sonra devreye giren alkol satışı yasağının mehyaneler için geçerli olmadığını söyledi...

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, mecliste kabul edilen yeni alkol yasasının sadece büfeler gibi satış merkezleri için geçerli olduğunu söyleyerek, "Akşam saat 22.00 ile sabah 06.00 arasında alkol satışı büfelerden, satış merkezlerinden yapılamayacak, ama alkol tüketimi yani meyhane gibi yerler için bu söz konusu değil. Otobanlarda, benzin istasyonlarında da alkol satışı olmayacak" dedi.

"MEYHANELERDE DEĞİL BÜFELERDE YASAK"

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere karayoluyla Edirne'ye geldi. Dün gece meclisten geçen alkol düzenlemesiyle ilgili bilgiler veren Müezzinoğlu, alkolün büfelerde saat 22.00 ile 06.00 arasında satışının yasaklandığını, ancak bu yasağın tüketim alanları olan meyhaneler için geçerli olmadığını söyledi. Alkol yasaklama veya özel hayata müdahale etme gibi değerlendirmelerin ön yargılar olduğunu belirten Müezzinoğlu, şunları söyledi:

"MEDENİ ÜLKE OLMAK İÇİN ŞART"

"Alkol yasağı gibi bir şey söz konusu değil. Burada esas olan alkol kullanımından ziyade, alkol tüketimindeki düzenlemeyi yapmak. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, İsviçre, Danimarka, Avrupa'nın hemen hemen bir çok ülkesinde alkolün satışıyla ilgili, reklamı ve pazarlamasıyla ilgili gençlerle buluşmasıyla ilgili düzenlemeler var. Biz de bu anlamda özellikle Anayasamızın 58'nci maddesinde 'Türkiye Cumhuriyet yöneticileri gençliği kötü alışkanlıklardan alkolden uyuşturucudan korur ve bunu korumakta sorumludur' der. Dolayısıyla bizim ülkemizde de son yıllarda alkole başlama yaşının 14'e indiği gibi veriler var elimizde.

"ABD'DE 21 YAŞIN ALTINDAKİNE ALKOL SATILMAZ"

Şayet biz medeni bir ülke olacaksak, çağdaş bir ülke olacaksak, çocuklarımızı ve gençlerimizi yarınlarına sağlıklı yetiştireceksek, bakınız 14 yaşındaki çocukların yasal olmayan şekilde, 16 yaşındaki çocuklarında yasal olarak alkol tüketim merkezlerinde, pazarlama merkezlerinde çalıştırıldıklarını belirledik. Bunlarla ilgili yapılan düzenlemeleri alkol yasaklama veya özel hayata müdahale etme gibi değerlendirilirse bu ön yargıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde 21 yaşını doldurmamış kişilere alkol satışı yapılmaz. Biz bunu 18 yaş olarak belirledik."