Sağlık Bakanlığı'ndan korkutan bonzai raporu

Sağlık Bakanlığı bonzai konusunda yaptığı araştırmayı açıkladı. Araştırma sonucu bonzai Türkiye'ye 2010 yılında KKTC, ABD, Çin, Almanya ve İspanya'dan ithal edilerek sokulmuş.

MEMURLAR - Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla yayılan, gençliğin yeni düşmanı bomzai ile ilgili bir çalışma yapan Sağlık Bakanlığı, hazırladığı raporu açıkladı. Madde bağımlılığı uzmanları ve akademisyenlerle birlikte hazırlanan raporda bonzainin yurtdışında K2/spice olarak adlandırıldığı bildirildi. İlk 1960'larda geliştirilen zehirin 2000'li yıllarda karaborsada satışına başlandığı aktarıldı.

22 WEB SİTESİNDEN SATILIYOR

Bonzainin Avrupa'da 2008, Türkiye'de ise 2010 yılında kullanılmaya başlandığı, maddesinin de Çin, ABD, KKTC, Almanya, İspanya, Hollanda, Portekiz, İngiltere ve Macaristan gibi ülkelerden ithal edildiği tespit edildi. Raporda, "En yaygın sentetik ürün "JWH-18", Türkiye'de bu ürün bonzai olarak biliniyor. EMCDDA tarafından 2011 yılının temmuz ayında yapılan ve söz konusu maddelerin internet üzerinden satışını yapan sitelerin izlendiği bir çalışmada sentetik ürünlerin 22 siteden satışının yapıldığı tespit edilmiştir. Bonzai maddesi esrar, ecstasy ve captagon maddeleri ile birlikte piyasaya sürülüyor" denildi. Sentetik zehirin etkileri ise şöyle sıralandı: "Psikoz ve bilişsel becerilerde değişiklik arasında farklılık gösteren, fiziksel etkileri ise terleme, bulantı, kusma, iştah depresyonu, sıcak basması, gözlerde yanma, ağız kuruluğu".

SENTETİK ZEHİR YİNE CAN ALDI

KOCAELİ'nin Gölcük İlçesi'nde arkadaşları tarafından otomobilinde baygın halde bulunan 21 yaşındaki Ramazan Uçar, Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan tüm müdahelelere rağmen kurtarılamadı. Uçar'ın bir süredir sentetik uyuşturucu 'Bonzai' kullandığı ve bu nedenle hayatını kaybettiği belirtildi. Gölcük Tersane Komutanlığı'nda çalışan Uçar, dün Şirinköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.