Sağlık sisteminde devrim gibi değişiklikler...

Yapılacak olan düzenlemelerle önemli hastalıklar için enstitüler kurulacak, aile hekimleri uzman doktorlardan seçilecek. Tam gün yasasıyla ilgili de üniversiteler için yeni düzenleme yapılacak.

Sağlıkta ikinci 10 yıllık dönüşümün ayrıntıları belli oldu. Yeni dönemde göz, diş protezi, nöroloji,çocuk alerjisi gibi alanlardaki hekim eksiğiçözülecek.

Bugün gazetesinin haberine göre 6 hafta sonraya atılan randevular sebebiyle tedavi olamayan hastalar yan dal uzmanı doktorlarla aynı hafta muayene olabilecek. Pratisyen hekimlerin ilaç yazma merkezi gibi çalıştığı aile hekimliği kurumu yeniden yapılandırılacak. Buralarda uzman hekimler görev yapacak. Aile diş hekimliği kurularak dişler çürümeden takibe alınacak. Bir hafta önce Bakanlar Kurulu'na giren Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu göreve hızlı başladı.

Bakan Müezzinoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve 22 sağlıkçı vekille buluştuğu toplantıda Sağlıkta 2023 Vizyonu'nu masaya yatırdı.

KANSER ENSTİTÜLERİ KURULACAK

* Toplumda giderek artan ve Türkiye'de her dört ölümden birinin nedeni olan kanser vakalarına karşı Kanser Araştırma Enstitüsü kurulacak. Bu Enstitü ile Türkiye'de kanser hastalıklarının önlenmesine yönelik araştırmalar yapılacak.

* Kronik hastalıklar ve meslek hastalıklarındaki artış ise kurulacak "Kronik Hastalıklar Enstitüsü" bünyesinde takip edilecek. Şişmanlık ve metabolik bozukluklara karşı beslenme ve metobolizmayla ilgili bir kurum hizmete girecek.

* Artan psikolojik rahatsızlıklar ve antidepresan kullanımının azaltılması amacıyla Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü kurulacak. Şizofrenleri bu merkez tedavi edecek.

EVDE SAĞLIK HİZMETİ KÖYLERE YAYILACAK

* Şu anda 400 bin kişiye verilen evde bakım hizmetlerinin kapsamı genişletilecek. İl ve ilçelerle sınırlarındaki yatalak hastalara verilen evde bakım hizmetleri köylere kadar yaygınlaştırılacak.

* Vücudunda yaralar çıkan hastalar evde bakım hizmeti sunan doktorlarca evlerinde ziyaret edilerek tedavi edilecek.

*Her bir hasta bir doktora kaydedilecek evde bakımdan yararlanan vatandaş sayısı 600 bine çıkacak.

AİLE HEKİMLİĞİNE UZMAN DOKTOR TAKVİYTESİ

* Aile hekimliği ilaç yazma merkezi olmaktan çıkacak.

* Günde 120 hasta muayene etmek zorunda kalan göz, kulak burun boğaz gibi branşlar rahatlatılacak. Günde 50 hastaya bakması yönünde organizasyon kurulacak.

*Aile hekimlerinin çoğunu pratisyen hekimler oluşturduğu için vatandaşların rağbet etmediği birinci basamakta en az iki yıl uzmanlık yapan doktorlar aile hekimi olacak. Aile hekimliğinde yardımcı eleman sayısı artırılacak.

AİLELERE DİŞ HEKİMİ

* Ağız ve diş sağlığındaki eksikler giderilecek. Her ailenin bir diş hekimi olacak. Bunlar o ailedeki çocuk ve yetişkinlerin dişlerini bire bir takip edecek. Reklamlardaki '6 ayda bir diş hekiminize başvurun' sloganı hayata geçmiş olacak. Protez, ortodonti alanında 1 yıl sonraya verilen randevular tarih olacak.

* Bu alanlardaki eksiği kapatmak üzere diş hekimleri yetiştirilecek.


RANDEVU SÜRESİ KISALACAK

* Çocuk alerjisi, hematoloji, çocuk nöroloji ve psikiyatrisi gibi yan dal uzmanlıklarında yaşanan eksiklik sebebiyle 3 ay sonrasına verilen randevular eritilecek. Vatandaş hastane hastane dolaşmaktan kurtarılacak.

TAM GÜN YASASINA ÜNİVERSİTE HOCASI AYARI

Üniversite hocası üniversitede hasta bakamaz, ameliyat yapamaz sadece öğretmenlik yapar. Ameliyat yapmadan tıp öğrencilerine ders verilemeyeceği için tam gün yasasındaki üniversite öğretim üyeleriyle ilgili bir toplantı yapıp Sağlık Bakanı Müeezzinoğlu'na iletilecek. Ayrıca sağlıkçıya uygulanan şiddete karşı yeni tedbirler ve önlemler alınacak.

SAĞLIKÇI VEKİLLERLE BAKANIN KAMPI

Raporu hazırlayan sağlıkçı vekillerden AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, "Sağlıkta hükümetin 2023 vizyonu sağlıkta yapılan hizmetleri taçlandıracak hizmetler. Bu vizyonun hayata geçmesi amacıyla bir ay içinde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile 22 sağlıkçı vekil bir kamp yapacak" dedi.

Mescitlerin yeri değişecek

* İlaç, makine, tıbbi cihazda dışa bağımlılığın azaltılması için Sağlık Organize Sanayi Bölgeleri kurulacak. Bu bölgelerde üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinin talep ettiği tıbbi malzemeler üretilecek. Mescitlerin yeri değişecek

* Hastanelerde mescitler daha kullanışlı ve aydınlık yerlere yapılacak.

* Ayrıca sağlık personeli annelerin küçük çocukları için kreş ihtiyaçları da hastanelere yakın yerlerde yapılacak merkezlerde karşılanacak


Taburcu hastaya rehabilitasyon merkezi

* Sağlık Bakanlığı taburcu edilen hastalar için Almanya'da uygulanan modeli Türkiye'ye getirecek. Almanya'da hastaneden çıkınca hastalar evine gitmiyor, rehabilitasyon iyileştirici merkezlere gidiyor. Orada beslenmesini diyetisyenler takip ediyor. Sporu fizyoterapistler takip ediyor. Kendisi gibi ameliyat olanlarla birarada bulunuyor. Böylece hastalar tedavinin ardından rehabilitasyonla sağlıklarına daha çabuk kavuşma imkanı buluyor.