Sahura kalkmamak yağlanma sebebi
Sahura kalkmadan oruç tutmak vücudun kıtlık algısına girmesine sebep olduğundan besinlerin yağ olarak depolanmasına neden oluyor.
Ramazan ayının yarılandığı bu günlerde birçok kişi de kilo almaya ve yağlanma başladığından şikayetçi. Uzmanlar da kilo alımının nedeninin sahura kalkılmadan tutulan oruç oluğunu belirtti.
RAMAZANDA BESLENMENİN TEMELİ SAHURVE İFTARDIR
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte yeme düzeni ve besinlerin içeriğinde değişiklikler oluşmaya başladığını, bütün gün alınması gereken besinlerin bir öğüne sığdırılmaya çalışıldığını dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Bilge konuyla ilgili şunları aktardı:
SAHURU KAHVALTI GİBİ DÜŞÜNÜN
Ramazanda beslenmenin temel prensibinin sahur ve iftarda doğru beslenip kişinin o günü herhangi bir sağlık problemi, halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlerden uzak kalarak atlatabilmesidir. Bunun için yapılması gereken şeyler aslında zor değil. Tek yapmanız gereken, sahuru sabah kahvaltısı gibi düşünüp ona uygun şeyler yemek olacaktır. İftarda, mideye uzun süren açlıktan sonra yüklenmek doğru değildir. Orucu sıvı ile açmak en akıllıca yoldur.
SAHURSIZ ORUÇ TUTMAYIN
Sahur yemeği yiyerek oruç tutulması önemli. Sahura kalkılmadan tutulacak oruç, kişinin hazmını zorlaştırdığı ve belli bir saatten sonra metabolizma daha da yavaşladığı için bütün yenilen besinleri vücutta yağ olarak depolanmasına neden olur. Sahurda az yağlı, protein içeriği yüksek bir öğün planlamalı. Yumurta yüksek protein içeriği sayesinde tok tutar, yanında yağ içeriği düşük, protein değeri yüksek lor peyniri eklenebilir. Sahurda mümkün oldukça beyaz ekmek veya pide tüketmeyelim, bu bizi acıktırır. Yerine tam buğday, çavdar, kepekli ekmek gibi kepeği ayrılmamış tahıllardan yapılan esmer ekmekleri tercih etmekte fayda var. Yine sahurda 2-3 ceviz tüketmek omega-3 yağ asitlerinden zengin olması aynı zamanda bir protein kaynağı olması nedeniyle sahur sofralarında yer almalı.