SGK vatandaşa 'haftasonu hasta olma' diyor!

1 Nisan tarihinden itibaren artık sağlık hizmetleri için hafta sonları ve mesai saatleri dışında özel sağlık hizmet sunucularına rutin muayene için gidilirse SGK MEDULA sistemi, yani online hasta takip ve onay sistemi, provizyon vermeyecek.

Bilindiği gibi ülkemizde 2008 yılında yapılan reform ile sağlık sistemi de değişti.

Sağlıkta dönüşüm projesi ile at başı giden sosyal güvenlik reformu sonrasında vatandaşlar özel hastanelere gidebilmeye başladı.

Eskiden SSK ya da devlet hastanesine mahkum olan vatandaş artık en ileri teknoloji tedavileri veren özel sağlık hizmet sunucularına da gidebilmeye başladı.

Bugün bir asgari ücretli işçiye en iyi kalp damar cerrahisi de en ileri kanser tedavisi de özel hastanede veriliyor, bedelini SGK karşılıyor.

Dahası, göz ve diş gibi hastalıklar da kapsama alındı, vatandaş mağdur edilmedi.

Yine reformla, ilaçların bulunmadığı, bulunamadığı, yokluklar içerisindeki SSK eczaneleri kaldırıldı.

Yerine vatandaşın kendi istediği herhangi bir eczaneden ilaçlarını alması hakkı geldi.


Sağlıkta Dönüşüm Başarılı Oldu

Sağlıkta dönüşüm süreci oldukça başarılı oldu, vatandaş memnuniyeti ciddi ölçüde arttı.

Bu memnuniyetin temel nedeni de vatandaşa tercih hakkı tanınması ve özel-kamu ayrımı yapılmadan sağlık hizmeti verilmesi.

Yani asgari ücretlinin de en zengin ile ayni tedaviye erişim imkânlarının arttırılması.

Elbette ki, katılım paylarının yüksekliği ve denetim eksikliği ciddi sorunlar oluşturuyor.

Ancak eski sisteme göre fersah fersah ileride olduğumuzu sadece biz değil dünya söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye’de sağlık hizmetlerinde oluşan gelişimi örnek gösteriyor.

Bilimsel tıp literatürüne Türkiye’nin sağlık hizmetlerinde son on yılda yaptığı atılım “from laggard to leader in health care services” (“sağlık hizmetlerinde geri sıralardan liderliğe”) şeklinde ibareler ile girmiş durumda.

Özel Hastanelere Hafta sonu ve Akşam Kısıtlaması

Gelelim yazımızın konusunu oluşturan son gelişmeye.

SGK önceki hafta özel, Sağlık Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişiklik ile, hastanelerden hizmet alma ile ilgili önemli bir değişikliğe gitti.

Buna göre 1 Nisan tarihinden itibaren artık sağlık hizmetleri için hafta sonları ve mesai saatleri dışında özel sağlık hizmet sunucularına rutin muayene için gidilirse SGK MEDULA sistemi, yani online hasta takip ve onay sistemi, provizyon vermeyecek.

Türkçeleştirirsek, vatandaş hafta sonu veya akşam saatlerinde özel hastaneye gidip poliklinik hizmeti almak isterse bunun parasını kendi cebinden ödemek zorunda kalacak.

Bu yalnızca özel hastaneler ve hafta sonu ile mesai saatleri dışındaki zamanlar için geçerli.

Hafta içi ve mesai saatleri içerisinde ise SGK ile sözleşmeli özel olsun kamu olsun herhangi bir sağlık hizmet sunucusundan hizmet almak mümkün.

Ne var ki poliklinik hizmetleri yani normal/rutin kontroller için hafta sonları ve akşam saatlerinde özel hastanelere gidilemeyecek.


Doktorlar Talep Etti SGK Yaptı

SGK’nın bu yeni uygulama konusunda talebin Türk Tabipler Birliği tarafından geldiği söylenmekte. Zira TTB, uzun süredir özel hastanelerdeki doktorların uzun çalışma saatlerinden şikâyet etmekteydi.

Kamu hastanelerinde çalışan doktorların bir kısmının mesai saatleri dışında da poliklinik hizmeti vermesi dolayısıyla özel hastaneler de rekabet etme güdüsüyle poliklinik hizmetlerini mesai dışında da vermeye başlamıştı.

Bu ise poliklinik muayenelerinin gitgide mesai saaatlerine yayılması ve sağlık çalışanları üzerinde ağır bir yük oluşmasını getirmişti.

İşte yeni düzenleme özel hastanelerde çalışan doktor, hemşire ve sağlık personelinin haftada asgari bir gün de olsa tatil yapabilmesini sağlamayı amaçlıyor.

Keza akşam saatlerinde uzun mesailerle çalışarak ağır koşullara tabi kalmalarını önlemek hedeflenmiş.


Sevk Zincirine Geçişin Öncülü Olur mu?

SGK’nın yeni düzenlemesinin ikinci hedefi ise SGK bütçesi ile ilgili.

SGK özel hastanelere gidişi azaltarak SGK bütçesine olan yükü hafifletmeyi de murat ediyor.

SGK henüz sevk zinciri uygulamasını hayata geçirememiş olsa da, bu son düzenleme vatandaşların öncelikle kamu sağlık hizmet sunucularına gitmelerini sağlayarak bir nevi sevk zinciri için ön zemin oluşturuyor.

Bu açıdan bakıldığından vatandaşın hem birinci basamak (yani aile hekimliği) sağlık kuruluşlarına yöneltilmesi hem de basit tedaviler için özel yerine devlet hastanelerine teşviki söz konusu.

Bu açıdan bakıldığında makul bir düzenleme ile karşı karşıyayız.


Acil Hallerde Kısıtlama Yok

Bazı kesimler SGK’nın son düzenlemesinin vatandaşa “hafta sonu hasta olma” demek olduğunu iddia ediyor.

Oysa durum böyle değil.

Zira hafta sonu veya mesai saatleri dışında da olsa acil hal olarak tanımlanan hallerde sağlık hizmeti sunulmasına bir engel yok.

Daha açık bir ifade ile acil hastalığı olan vatandaş, haftanın hangi günü olduğuna bakmaksızın, gerek özel gerekse de kamu hastanelerine doğrudan başvurabilecek.

Ancak bu şekilde başvuran vatandaşın yeşil alan kapsamında olmaması gerek. Başka bir deyişle, aslında acil hasta olmayıp acilden giriş yapanlar için kısıtlama geçerli.