Tıbbi araç-gereçte yerli ürün teşvik edilecek

Tıbbi araç ve gereçlerde, yerli üretimi teşvik etmek için yüzde 15'e kadar pahalı olsa bile, Türkiye'de üretilenlerin tercih edilmesine karar verildi.

- Tıbbi araç ve gereçlerde, yerli üretimi teşvik etmek için, yüzde 15'e kadar pahalı olsa bile, Türkiye'de üretilenler tercih edilecek. Sağlık Bakanı , tıbbi araç ve gereçlerde yerli üretimi teşvik etmek için alınan önlemleri açıkladı. Sağlık alanında araç ve gereçlerin çoğunluğu yurt dışından alınırken, 1.5 milyon civarındaki tıbbi cihazın küçük bir bölümü Türkiye'de de üretilebiliyor. , Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, SGK, Kamu İhale Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, TÜBİTAK ve üniversite hastaneleri işbirliğine gidiyor. Hazırlanan 'Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı Eylem Planı' ile yüzde 15'lerde olan yerli üretim 50'lere tırmandırılmaya çalışılacak.

YERLİ ÜRETİME DESTEK

Eylem planına göre hastaneler ve sağlık merkezleri yerli üretim kullanmaları için özendirilecek. Hastanelerin döner sermayeden Hazine'ye ödedikleri payda, yerli ürün indirimi yapılacak.

YERLİ ÜRETİM İÇİN EYLEM PLANI

Geri ödemede yerli üretim desteklenecek.

Aynı ürünün yerli üretimi varsa, yüzde 15'e kadar daha pahalı olsa bile yerli olanı kullanılacak.

Tıbbi cihaz üretimine Ar-Ge desteği verilecek.

Patent veri tabanına ulaşım kolaylaştırılacak.

Türkiye'de üretilen tıbbi ürünler, fiyat ve geri ödeme uygulamalarıyla desteklenecek.