Yanlış ameliyata 2 milyon lira tazminat ödenecek

Danıştay, yanlış ameliyat sonucu felç kalan iki hasta için birer milyon lira tazminat ödemeye mahkum eden yerel mahkeme kararlarını onadı.

Doğuştan kambur olan Ağrılı Nurcan Fırat (18) ile Erzurumlu Ramazan Kılıç (19), 2005 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde ameliyat edildi.
Fırat ve Kılıç'ın ameliyatlarda felç olarak yatağa mahkum kalmaları üzerine, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi aleyhine 2007 yılında Erzurum 1. İdare Mahkemesinde her iki hasta için tazminat davası açıldı.

İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan alınan rapor ile bilirkişi raporlarını göz önünde bulunduran mahkeme, üniversiteyi her iki hasta için toplam 2 milyon 200 bin lira maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Danıştay 10. Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı. Onama kararına karşı yapılan kararı düzeltme talebi de reddedildi.

Fırat ve Kılıç'ın avukatı Mustafa Aladağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında "kamburluk" olarak bilinen rahatsızlıkları nedeniyle 2005 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine müracaat eden müvekkillerinin, yapılan yanlış ameliyat sonucu felç kaldığını anlattı.

Atatürk Üniversitesi aleyhine 2007 yılında Erzurum 1. İdare Mahkemesinde dava açıldığını belirten Aladağ, 4 yıl süren dava sonunda üniversitenin maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum edildiğini söyledi.

Üniversitenin dosyayı temyiz için Danıştay'a gönderdiğini vurgulayan Aladağ, Danıştay 10. Dairesi'nin de yerel mahkemenin kararını bir yıl önce onadığını ifade etti.

Aladağ, üniversite tarafından daha sonra "kararın düzeltilmesi" yönünde talepte bulunulduğunu ancak Danıştay'ın, 26 Aralık 2012 tarihinde de bu istemin reddine karar verdiğini bildirdi.

YASAL FAİZİYLE BİRLİKTE 4 MİLYON TL

Yapılan ameliyatla hastaların iyileşme ihtimalinin ortadan kaldırılmış olmasını dikkate alan Danıştay'ın, hukuk dünyası açısından anlamlı bir karara imza attığını anlatan Aladağ, her iki müvekkilinin toplam alacağı tazminatın, yasal faiziyle yaklaşık 4 milyon lirayı bulacağını kaydetti.

Aladağ, bu kararın olumsuz tıbbi uygulamalara maruz kalan insanlar için büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, "İnsanlar bu durumlarda kaderci anlayış içine giriyorlar. Bu nedenle de bu tür tıbbi kötü muamelelerin ancak yüzde 10'unun yargıya yansıdığını düşünüyorum. Bunu aşmamız gerekiyor. Artık bu tür konularda hiçbir kurum ya da kişiye müsamahalı davranılmıyor" dedi.

TAZMİNATI TEDAVİSİ İÇİN HARCAYACAK

Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşayan ve yanlış ameliyat sonrası 8 yıldır yatağa mahkum hayat süren Nurcan Fırat da kazandığı tazminatı tedavisi ve rehabilitasyonu için harcamayı planladıklarını ifade etti.

Yaşadığı sıkıntılara rağmen açıköğretim lisesinde eğitimine devam ettiğini anlatan Fırat, iyileşmesi durumunda polis olmak istediğini dile getirdi.
Fırat'ın babası Sülhattin Fırat da davanın 2011 yılında sonuçlanmasına rağmen dosyanın Danıştay'a gönderildiğini anımsatarak, Danıştay'ın da kararı onaylamasının ardından kazandıkları tazminatın ödenmesini beklediklerini söyledi.

Tazminattan kazanılan parayı çocuğunun tedavisi için harcayacaklarına işaret eden Fırat, "Üniversitedeki doktorlar, çocuğumu ameliyat edip ayağa kaldıracaksa ben kazandığımız tazminatı bile almamaya razıyım. Yeter ki çocuğum iyileşsin, yataktan kurtulsun" diye konuştu.